Close

Politieke ambities? Deze vrouwen geven je een kontje

03 april 2020 01:04 / Vrouwen in de politiek
Een deel van het Stem op een Vrouw-team
Een deel van het Stem op een Vrouw-team
S Sinds 2017 maakt Stem op een vrouw zich hard om meer vrouwen in de politiek te krijgen. Inmiddels weten veel mensen hóe je te tactisch op een vrouw stemt en is het tijd voor de volgende stap: een gratis mentorprogramma. Om vrouwen te laten zien dat een carrière in de politiek óók tot de mogelijkheden behoort.

Waar landen als Duitsland, Finland en Nieuw-Zeeland een vrouw als staatshoofd hebben, is een vrouwelijke premier in Nederland tot op heden niet meer dan toekomstmuziek. Sterker nog: slechts een derde van de Tweede Kamerleden is vrouw. En dat moet echt anders, vindt Devika Partiman van Stem op een vrouw.

Tactisch stemmen

Ze richtte de organisatie op in 2017 met de Tweede Kamerverkiezingen in het vooruitzicht. In de afgelopen jaren hebben Partiman en haar team Nederland geleerd hóe je meer vrouwen de kamer in stemt, namelijk door voor een vrouw te kiezen die volgens de peilingen net geen kans maakt op een zetel.

Er zijn te weinig vrouwen die hun hand opsteken

De tactiek is succesvol, zo bleek ook vorig jaar tijdens de EU-verkiezingen, waar drie vrouwen dankzij voorkeursstemmen werden verkozen. Maar de missie van Stem op een vrouw is nog lang niet volbracht. Veel vrouwen zien een politieke carrière niet als reële mogelijkheid. Om dat te veranderen werd vorige week het mentorprogramma gelanceerd. "We kunnen nu geen evenementen organiseren, maar dit moment wel aangrijpen om mensen met elkaar in contact te brengen."

Weinig vrouwen steken hun hand op

Stem op een vrouw heeft de afgelopen jaren gesprekken gevoerd met verschillende politieke partijen en mensen buiten de politiek. "Je hoort dan vaak dezelfde verhalen voorbijkomen. Er zijn te weinig vrouwen, zeker te weinig diverse vrouwen, die hun hand opsteken en zeggen: 'Ik wil de politiek in'."

En als je al politiek betrokken bent en lid wordt van een partij, krijg je vervolgens wel de nieuwsbrief toegestuurd, maar geen instructie over hoe je zelf aan de slag kunt. Partiman: "Er groeit nu een generatie op die maatschappelijk betrokken is, maar die dat nog niet snel omzetten in: 'Ik word politiek actief'." Aan de ene kant best begrijpelijk, zeker gezien het ietwat stoffige imago, maar wel jammer. "Het zou leuk zijn als de politiek verandert, dat een gemeenteraad er niet meer overwegend wit, grijs en mannelijk uitziet."

Iedereen is welkom

"Alle vrouwen kunnen zich aanmelden, ongeacht leeftijd of ervaring", stelt Partiman. "Je zit nergens aan vast en hoeft je na het programma echt niet verkiesbaar te stellen. Juist als je niet weet of politiek bij je past maar wél wat wilt betekenen, is dit iets voor jou." Het programma biedt je een vrijblijvende manier om de opties te verkennen, en er op die manier achter te komen of het iets voor je is.

Om je in te schrijven vul je een vragenlijst in over wat je wilt leren of wat je ambities zijn. "Vervolgens koppelen wij je op basis van die antwoorden aan een van de toffe politici."

We geven politici de kans om hun kennis en netwerk te delen

"Alle mentoren zijn vrouwen die zelf actief zijn in de politiek, of dat in ieder geval zijn geweest", vertelt Partiman. "Alleen dan weet je hoe het is om op die stoel te zitten. Daarnaast willen we de politici juist de kans geven om hun kennis en netwerk te delen."

Door deelnemers één op één aan elkaar te koppelen, wil de organisatie laten zien dat politici ook maar gewoon mensen zijn. "Van beide kanten wordt gevraagd om je kwetsbaar op te stellen, je ambities uit te spreken en te verkennen met iemand die je eigenlijk niet kent."

Misvattingen over politiek

Daarnaast bestaat het beeld dat je een universitaire opleiding moet hebben om de politiek in te gaan. Dat is niet zo, vertelt Partiman. "Veel mensen die een mbo- of hbo-opleiding hebben gedaan, denken dat ze niet geschikt zijn. Terwijl vrijwel iedereen geschikt is om de politiek in te gaan. Als je maar iets wilt veranderen in de maatschappij. Dan leer je vanzelf wel hoe je een standpunt vormt en onderbouwt."

Je hebt ontzettend veel zelfvertrouwen nodig om over alle barrières heen te stappen

"Je hebt ontzettend veel zelfvertrouwen nodig om over alle barrières heen te stappen en een politieke carrière na te streven", weet Partiman. En dan zijn er nog de praktijkvoorbeelden van vrouwen die de stap wél hebben gezet, maar zich nog steeds onzeker voelen en vinden dat hun mannelijke collega's het beter doen of geschikter zijn. "Dat lees ik nog steeds overal tussen de regels door", vertelt Partiman. "Vrouwen die zeggen dat ze niet zo goed kunnen debatteren bijvoorbeeld of zich eerder afvragen: 'Waarom zou ik geschikt zijn?' in plaats van: 'Waarom niet?'."

Zelfvertrouwen is bijna altijd de onderliggende factor, volgens Partiman. "Maar je krijgt in de praktijk pas de middelen om eraan te werken nadat je je ambities hebt uitgesproken. Met dit programma willen we vrouwen al eerder ruimte bieden voor die hulpvraag."

Prinsjesdag: Tweede Kamerlid Kirsten van den Hul, Eerste Kamerlid Petra Stienen & Devika Partiman
Prinsjesdag: Tweede Kamerlid Kirsten van den Hul, Eerste Kamerlid Petra Stienen & Devika Partiman

Op die manier wordt er een veilige omgeving gecreëerd om met elkaar in gesprek te gaan en tegen elkaar te spuien. Maar vooral om elkaar te supporten. Er is genoeg animo voor het programma, stelt Partiman. "We hebben inmiddels veertig aanmeldingen en er hebben zich al meer dan zestig mentoren aangemeld. Als we uitkomen op honderd mentoren en mentees, zou dat mooi zijn."

Hoe het ervoor staat met Devika Partiman's eigen politieke ambities? "Die zijn er wel", vertelt ze. "Maar met Stem op een Vrouw kan ik eerst nog veel andere mensen helpen. Daar haal ik nu nog heel veel plezier en voldoening uit."

Wil jij je aanmelden voor het mentorprogramma en je eigen politieke interesse verkennen? Meld je aan via deze link. En de vrouwelijke politici die graag mentor willen worden, kunnen zich hier aanmelden.

Lizzy van Hees