Close

Blij in mei april: Stuur een kaartje!

08 april 2020 09:04 / even iets leuks
& 'Blij in mei' was de oorspronkelijke titel van deze reeks. Maar het is pas april en we snakken nu al naar af en toe wat goed nieuws - en jij wellicht ook. Dus dat gaan we brengen: iedere ochtend in april iets wat fijn, mooi, gezellig, vriendelijk of grappig is. Vandaag deelt redacteur Eelke Bo van de Weerd haar tips voor wat liefs door de brievenbus.

Iedereen (ja, echt íedereen) vindt het leuk om een kaartje te krijgen. Voor de wat oudere generatie is het misschien nog doodgewoon om een kaartje te sturen en te laten weten dat je aan iemand denkt, maar voor mij en veel leeftijdsgenoten is het gebruikelijker om iemand even een appje te sturen – of desnoods een mailtje. En dat is natuurlijk lang niet zo gezellig als een fysiek kaartje in je brievenbus vinden.  

Aangezien we allemaal binnen zitten en misschien een beetje vereenzamen wordt niet alleen je oma, ook je beste vriendin of je overbuurman blij van een kaartje. Die laatste scheelt je ook weer een postzegel. Ook een idee – gooi bij al je kennissen op fietsafstand iets liefs in de bus. Zo blijf je een beetje in beweging én in contact. 

Maar ik stuur nooit kaartjes, help! We got you – met 3 keer kaartjes sturen in coronatijd: simpel maar leuk, helemaal zelfgemaakt en easy peasy via internet.  

Handgeschreven, wel zo persoonlijk

Misschien heb je nog een verzameling ansichtkaarten uit de giftshops van ooit bezochte musea of een reservevoorraadje verjaardagskaarten die je anders met een fles wijn mee zou nemen naar een huisfeestje. Pak ze d’r allemaal bij, kies de leukste en there you go. Geen geheime kaartenstash in huis? Veel grote supermarkten hebben wat kaartenrekken, tijd om daar tijdens je volgende wekelijkse boodschappen-uitstapje eens in te snuffelen.  

Weet je niet wat je erop moet zetten? Dat geeft niks – bijna alles is goed. Het feit dat je aan iemand denkt en dat op deze manier laat horen valt al in goede aarde, geloof me. Schrijf waarom je aan die persoon moest denken of vertel iets over de Netflix-serie waar je net aan begonnen bent. Als ‘t maar uit een goed hart komt.  

Trek je knutselspullen uit de kast!

Je kunt natuurlijk ook de hele kaart zelf maken. Daar heb je bijna niks voor nodig: met wat gekleurd papier en een schaar kom je al een heel eind. Misschien heb je ergens nog poëzieplaatjes liggen uit een ver verleden, of de glitters die je anders tijdens een festival op je gezicht zou smeren. Hier geldt: – alles kan, alles mag.

Niet iedereen is een creatief genie of superhandig met schaar en lijm. Een aantal tips voor de thuisknutselaar in spé: 

  • Begin niet op wit papier, maar met een warme kleur als ondergrond.
  • Alles wat je kunt tekenen, kun je ook uitknippen uit gekleurd papier en op elkaar plakken, zoals in ‘t bovenstaande voorbeeld. Ziet er meteen cute uit.  
  • Beperk je per kaart tot één of twee dingen: dus niet én glitter, én waterverf, én pastelkrijt én stickers, maar eentje. En dan bij voorkeur geen stickers.

Geen inspiratie? Voor iedere doe-het-zelfvraag heeft Pinterest een antwoord. Genoeg creatievelingen gingen je voor en– als je in de zoekfunctie ‘diy postcard + [thema naar keuze]’ intikt, vind je ongetwijfeld iets geschikts.

Lekker makkelijk! Regel ‘t via internet

Behoor je tot een kwetsbare groep of heb je verkoudheidsklachten en mag je niet naar buiten? Dan wordt een wandelingetje naar de brievenbus lastig. Maar niet getreurd: het internet is je beste vriend. Er zijn zat aanbieders die jouw kaartje voor je versturen. Je kiest zelf wat erop moet, kunt dan een persoonlijke boodschap schrijven die ze erin drukken en je rekent online af. Oh, en alles kan erop en eraan: bloemen, bonbons en ballonnen, niks is te gek. Zelfs brownies kun je met de post naar een dierbare versturen. Zo wordt het wel héél eenvoudig om even iets liefs te laten horen!

Eelke Bo van de Weerd

LEES MEER OVER