Close

Verschillen wij Nederlanders nou echt zoveel van elkaar?

09 april 2020 11:04 / Onderwerpen
N Nederland is zo klein, en toch zijn er nog genoeg verschillen per provincie te ontdekken. Van Friesland tot Zeeland, hoe we leven, werken en genieten: we doen het allemaal anders. In de laatste aflevering van deze rubriek blikken we terug op al die provinciale verschillen.

Waar vind je de grootste families? Waar zegt men gelovig te zijn, maar gaat men niet naar de kerk? Waar drinken mensen het meest? De afgelopen weken zochten we het voor je uit. Ter afscheid van deze rubriek maken we een laatste rondje door Nederland.

Er was eens een baby

Laten we beginnen bij het begin: de geboorte. Als je van gezelligheid houdt, word je het liefst geboren in Flevoland. Niet alleen vind je daar de grootste gezinnen, wat komt door Reformatorisch Urk, ook vind je er veel kersverse gezinnen die ernaartoe zijn verhuisd vanuit de grote stad. Kortom, het is de ideale plek om nieuwe vrienden en vriendinnen te maken, want kinderen zijn er in overvloed.

Eeuwig (twijfelend) student

Heb je je gelukkige jeugd in Flevoland achter de rug, dan vertrek je naar Groningen, de gezelligste studentenstad van Nederland. Daar ga je hard aan de studie en vind je een geschikt bijbaantje. Die studie moet je wel in vier jaar aftikken, dus er zijn ook tijden dat je niet werkt, maar louter knalt met je studie. Daardoor lijkt het dan meteen of de werkloosheid heel hoog is in de provincie Groningen, maar dat valt dus wel mee. Wat je er daarentegen wél veel vindt? Vrijgezellen! Twijfelende, studerende vrijgezellen, die niet goed weten wie de ware is, en daardoor lang wachten voor ze de volgende stap maken in hun leven.

Recept voor een lang huwelijk

Heb je de ware eenmaal gevonden, gesetteld en gaan kinderen het huis uit? De grootste kans op een lang huwelijk heb je in Gelderland. Scheiden gebeurt daar het minst, onder andere omdat de sociale druk er nog hoog is: wat zouden je buren wel niet van je denken als je gaat scheiden? Ook speelt het geloof er een grote rol: de kerk houdt niet zo van heilige huwelijken die worden ontbonden.

Overigens blijkt dat de meeste gelovigen in Limburg wonen. Maar gek genoeg zijn ze niet in de kerk te vinden. Hoe dat kan? Omdat er relatief veel katholieken wonen. Die scheiden misschien niet zo snel, maar elke week naar de kerk gaan, is ook weer niet nodig. Het katholicisme is bijna een lifestyle, en allesbehalve een streng dogma in het zuiden des lands.

Sporten versus borrelen  

Over lifestyle gesproken: in de provincie Utrecht vind je de meeste sporters. De uitslovers. Dat komt omdat er de meeste mensen wonen die qua leeftijd in de sportcategorie vallen, maar ook omdat er relatief veel hoogopgeleide mensen wonen die een gezonde lifestyle belangrijk vinden. Je zou zeggen: dat vinden kakkers ook, maar dat is dan weer minder het geval: in het Gooi, Kennemerland en Amsterdam vind je weliswaar ook veel hoogopgeleide mensen, maar die hebben een andere hobby: borrelen! Onder het mom 'Ach, één wijntje dan' vind je daar relatief veel zuipschuiten.

En we leefden nog lang en gelukkig…

Waar je nu het gelukkigst van wordt? Niet van dat vele sporten hoor, en ook niet van dat geborrel. Nee, het platteland. Dáár zijn Nederlanders het gelukkigst. In Friesland, Drenthe, Zeeland. Mensen hebben er geld, ruimte, en… gelukkige buren. Ook niet onbelangrijk. Wil je gelukkig én oud worden, dan raden wij tot slot Zeeland aan, want daar worden mensen het oudst: rond 82 jaar. Waarom dat is, is een raadsel. Misschien dat die zilte zeelucht er iets mee te maken heeft.

Kortom, beste mensen, voor alle provincies is wel wat te zeggen. Daarom houden we het maar op het aloude gezegde: 'Oost, west? Thuis best!'

Franke van Hoeven