Close

Lekker stekken! Haal de lente je huis in

12 april 2020 12:04 / groene vingers
D De vogels fluiten, kale takken krijgen groene blaadjes en de bomen springen massaal in bloei. De natuur is deze dagen zó mooi! Het liefst zouden we allemaal als pasgeboren lammetjes naar buiten rennen, maar dat kan even niet. Redacteur Eelke van de Weerd ging op zoek naar de beste manier om het voorjaar in huis te halen.

Nu we allemaal zoveel binnen zitten, is het fijn om je eigen nest zo aangenaam mogelijk te maken. En dat zijn we dan ook massaal aan het doen: bouwmarkten en tuincentra beleven gouden tijden. We hangen planken op, geven de slaapkamermuur een nieuwe kleur of werken lekker in de tuin. Maar helaas is niet iedereen gezegend met veel buitenruimte, zeker in de stad niet. Maar zelfs in de kleinste flat op driehoog kun je de lente binnenhalen. Een klein balkon of een lege vensterbank, er zijn altijd mogelijkheden voor wat extra groen in huis.

Mijn groene vingers begonnen na een paar dagen thuis zijn te kriebelen. Dat zal ook aan het weer liggen: door deze mooie lentedagen springt alles buiten in bloei en ook mijn balkonplanten leven helemaal op. Tijd om te stekken, dacht ik! Los van dat het goed is om je planten nu en dan een beetje te verzorgen, is het ook superleuk om te doen, en hou je bovendien méér planten over.

Stekken houdt in dat je met een stukje van een plant een nieuw plantje kweekt. Dat losse stuk groeit dus uit tot een volwaardige plant – en dan heb je dus twee planten! Je kan dit met bijna alle planten doen.  

Maar hoe pak je dat aan? Ik bel met Iris, die blogt onder de naam Mama Botanica. Ze schreef het boek Stek Je Plant over en houdt een wekelijkse blog bij over planten en alles wat daarbij komt kijken. Ze werkt deels vanuit huis, haar eigen urban jungle, en deels vanuit haar studio, die ook vol planten staat.

“Ik groeide op in een huis vol met planten, dus ik was het altijd al gewend om omringd te zijn met planten. Toen ik op mezelf ging wonen, wilde ik dat ook, maar ik kwam er snel achter dat planten verzorgen niet zo makkelijk is als het eruitziet. Toen ben ik online verzorgingstips gaan delen, en vanuit daar ontstond de blog.” 

Goedkoop én leuk

Maar als kersverse student op kamers is je budget natuurlijk beperkt. “Omdat ik weinig geld had, ging ik op zoek naar een makkelijke manier om je eigen planten te groeien. En dat is door te stekken.” En dat gaat haar goed af – naast de posts op instagram laat ze ook op youtube zien hoe je planten het beste kan stekken.

Andere stek-video’s vind je hier.  

Stekken voor dummies

“Ik ben extra trots op zelfgestekte planten. Ik vind plantjes waar je vanuit één blaadje een nieuwe plant kan groeien het leukste. Dat kan vaak bij vetplanten. Als je er tegen tikt, vallen er blaadjes van af. Die kun je weggooien, maar je kunt ze ook stekken.” Heel makkelijk, dus geschikt voor de beginnende binnentuinier. “Maar je moet er wel geduld voor hebben.”

“Een snellere groeier die ook geschikt is voor beginners is de Tradescantia, die ook wel vaderplant genoemd wordt. Die stekjes doen het goed als je ze op water zet. Je knipt een steeltje af met een paar blaadjes, en dan haal je de onderste blaadjes eraf. Het gaat bijna nooit verkeerd, dus dat is een fijne om mee te beginnen. En als je zo’n stekje in water hebt staan kan je precies zien wat er gebeurt, dat is leuk!” 

Doe je research 

Het is dus geen hogere wiskunde, gelukkig. Maar Iris benadrukt: “Zoek altijd even op hoe een bepaalde plant werkt, niet alle planten kun je op dezelfde manier stekken. Bij sommige plantjes is één blad genoeg, bij anderen heb je een stukje wortel erbij nodig. Verder is het belangrijk dat je geduld hebt. En dat je ervan geniet, natuurlijk!” 

En als je dan toch met je handen in de aarde zit, heeft Iris nog een tip. “Dit is hét moment om je planten te verpotten. Als ze uit hun pot gegroeid zijn, natuurlijk. Planten komen uit hun ‘winterrust’ en gaan harder groeien in het voorjaar, ook als ze binnen staan. Geef ze een grotere pot, wat meer ruimte, en wat nieuwe aarde. Even wat extra aandacht en liefde” 

Tijd voor een nieuwe pot!
Tijd voor een nieuwe pot!

Als je dan geen tevreden groene huisgenootjes hebt, weet ik het ook niet meer. Wil je graag meer tips van Iris, of heb je extra inspiratie en voorbeelden nodig? Je kunt Mama Botanica vinden op Youtube en Instagram en via haar website kun je je abonneren op haar nieuwsbrief.   

Heb je nog geen planten, maar wil je ze nu wel? Veel tuincentra zijn nog open (ga niet in het weekend, maar op een rustig moment), en bij veel supermarkten staan ook wat kleine plantjes bij de ingang. En mijn persoonlijke tip: via plantje.nl kun je een ‘kneusjesbox’ bestellen. Dat zijn planten met een kleine beschadiging of die te lang in de winkel stonden en plaats moesten maken, maar die met wat liefde en zonlicht weer helemaal zullen shinen op je vensterbank. En die kan je dan daarna weer stekken! Kost niet veel en je krijgt er een hoop voor terug.

Eelke Bo van de Weerd

LEES MEER OVER