Close

Slijt de tijd, met Sophie & Eva

10 april 2020 01:04 / Persoonlijk
O Of je nou relaxed thuiswerkt, het ineens geweldig druk of juist niks meer omhanden hebt: het blijft nog wel een paar weken zo. Hoe breng je dan de dagen door? We vragen het onze lezers. Met vandaag: Sophie & Eva, of beter gezegd: de Kutteclub. 

De Kutteclub? Jawel. Je kunt ze kennen van de rode stickers die overal door het land op lantaarnpalen prijken (‘in te huren voor al uw feesten & partijen’), of van hun act in een klein rood hutje op het Into the Woods festival en de wasstraat op ADE. Ze doen alles in het rood, nodigen iedereen uit om van harte te participeren en maken van alles een show. En dat mag af en toe best een beetje smerig.

Maar festivals zijn er nu natuurlijk even niet, dus Eva & Sophie blijven thuis, zoals iedereen. Ik videobel ze om te vragen wat ze zoal uitvoeren deze dagen. Het is half 11 ‘s ochtends en beiden zitten volledig in het rood gekleed klaar – ieder in haar eigen huis.  

Sophie was om 4 uur ‘s ochtends al wakker. Om kwart over 7 heeft ze een wandelingetje gemaakt. De rest van de dag probeert ze een beetje aan haar studie te werken, maar dat lukt niet altijd even goed. Eva is aan het afstuderen van de kunstacademie in Den Haag en doet ook een poging om aan school te werken, “Maar de studio’s zijn dicht, dus ik kan eigenlijk niet bij mijn werk. Vanuit huis eraan werken is lastig.”

Óók moeilijk om vanuit huis te doen, is het werk wat ze samendoen onder de naam ‘de Kutteclub’. “Je kunt ons inhuren voor al je feesten en partijen,” vertelt Eva, “en onze hoofdgedachte is het verbinden van mensen. Dat doen we door te spelen met ongemak, met spelletjes en woordgrappen, vaak over seks.” Zo was er de naaiclub, waar je kon leren naaien (met naald en draad, uiteraard), de wasserette (lekker nat) en de stripclub vol stripboeken. Het komend seizoen stond volgeboekt met festivals en feestjes en er lagen al veel plannen met verschillende thema’s klaar, toen het nieuws kwam dat alle evenementen voorlopig niet doorgaan.

Ze zijn de enige natuurlijk niet, maar het is wel bijzonder jammer dat alles in het water valt. Maar ze lieten zich niet uit het veld slaan. “We gingen nadenken, hoe kunnen we juist in deze tijd mensen met elkaar in verbinding brengen? Wat we doen op festivals, kunnen we dat online ook voor elkaar krijgen?” 

De grote kamershow

Ja, dat kunnen ze zeker. Binnen een paar dagen was er het plan voor De grote kamershow. “We doen elke donderdag een livestream met een spel of activiteit in een andere kamer, waaraan iedereen online mee kan doen. De instructies komen een dag van tevoren, en na de show sturen mensen hun resultaat naar ons toe, superleuk. Zo beleef je je huis, waar je toch de hele tijd maar inzit, op een andere manier.”

“Het zijn altijd dingen die je samen moet doen, met je huisgenoten of met je liefje. Zo leer je die ook weer een beetje beter kennen. We vinden het zelf ook heel leuk om te doen, zo blijven we bezig en krijgen we nieuwe ideeën voor festivals. Het is niet alleen een noodoplossing, het geeft ons ook inspiratie” zegt Eva. Sophie vult aan: “Ik denk dat deze sociale isolatie sowieso veel ruimte maakt voor nieuwe ideeën en om dingen op een andere manier te doen.”  

Moedeloos worden de twee niet. Er staan ook nog wat kleine evenementen gepland halverwege de zomer, die gaan misschien wel gewoon door. En dit is dus ook leuk. “Het was even wennen aan de situatie, ook buiten de Kutteclub-activiteiten, maar het biedt wel mogelijkheden en kansen. Zonder het coronavirus hadden we dit nooit bedacht.” 

Slingers ophangen

En als alles straks weer mag, wat is dan het eerste wat ze gaan doen? Daar hoeven ze niet lang over na te denken: “Slingers ophangen om het te vieren en zuipen in de kroeg! Ga je mee?”

Eelke Bo van de Weerd

LEES MEER OVER