Close

Blij in mei april: dagenlang luisterplezier

12 april 2020 12:04 / even iets leuks
& 'Blij in mei' was de oorspronkelijke titel van deze reeks. Maar het is pas april en we snakken nu al naar af en toe wat goed nieuws - en jij wellicht ook. Dus dat gaan we brengen: iedere ochtend in april iets wat fijn, mooi, gezellig, vriendelijk of grappig is. Vandaag hebben we een leuk lijstje luisterplezier voor je.

Er gaat veel niet door, maar een medium dat eigenlijk prima vanuit huis kan worden geproduceerd is de podcast. Veel makers zijn meteen aan de slag gegaan met extra microfoons, FaceTime-gesprekken om vervolgens alles aan elkaar te monteren. Dat vinden we heerlijk, want alle afleiding en inspiratie is welkom.  

Dus strek je uit op je bank of je balkon en luisteren maar! Of ben je gewoon aan het werk? Ook dan is het lekker om nu en dan even wat anders te horen dan je focusplaylist met lo-fi beats. Of ga, voordat je je laptop openklapt, even een rondje lopen onder het genot van een goed gesprek in je oren.  

1. Man met de Microfoon Presents: Lockdown

Man met de Microfoon is een van de allereerste podcasts van Nederlandse bodem, en Lockdown is (vermoedelijk) ook de eerste lockdown-podcast van Nederlandse bodem. Chris Bajema gaat ditmaal niet met zijn bus het land in om op straat met mensen te praten, maar maakt dagelijks een kwartier quarantaine-radio. Hij vertelt over z’n eigen gezin, belt zijn moeder af en toe en inbellen met verhalen mag ook. En dat alles wordt afgewisseld met onverwachte gastoptredens van acteurs en de treffende teksten van Paulien Cornelisse.  

2. De Eeuw van de Amateur

Eigenlijk zouden er wat minder afleveringen zijn omdat makers Botte & Ype het theater in zouden gaan. De eerste twee shows gingen door en de rest werd afgeblazen, dus nu is er tijd zat voor extra afleveringen. Lekker lange afleveringen. Over al je supermarktergenissen, pacman in de Hema, moed houden, en nou ja... over alles eigenlijk.  

3. Vroege Vogels

Dit is géén corona-special, maar wel echt een fijne in deze periode. Vroege vogels gaat over - verrassing - vogels. Maar ook over planten, bomen, duurzame energie, wandelen en andere natuurgerelateerde noemenswaardigheden. De podcast bestaat uit de hoogtepunten van de wekelijkse radio-uitzending en is naast leerzaam ook heerlijk ontspannend. Zeker als je niet naar buiten kunt. In aflevering 12 loop je al luisterend een halfuur mee door de heide, het bos, via de duinen en wadden naar weilanden. Je hoort de vogels en de wind alsof je er echt zelf bij bent. Wegdromen verzekerd.  

4. Met Groenteman in Quarantaine 

De naam komt je misschien bekend voor: Gijs Groenteman maakt gewoonlijk voor de Volkskrant ‘Met Groenteman in de kast’, vanuit een archiefkast op de redactie. In die archiefkast interviewt hij kunstenaars, schrijvers en muzikanten. Maar de kast is veel te klein voor 1,5 meter afstand, dus  voorlopig is hij overgestapt op de telefoon. En dat is leuk. Ieders ervaring in deze sociale isolatie is anders en dat levert mooie gesprekken op.  

5. De Coronafiles van De Krokante Leesmap  

Het drietal van de leesmap zou hun podcast eigenlijk even op een laag pitje zetten, maar aangezien alle andere plannen nu niet doorgaan, pakken ze de draad voorlopig weer op. Niet met tijdschriften, maar gewoon over wat iedereen zo’n beetje uitspookt dezer dagen. Met het gekibbel wat je van ze bent gewend – dat gaat namelijk ook prima via de videobelsessie.

Verder springen er overal nieuwe podcasts uit de grond als paddenstoelen; veel creatievelingen zitten thuis en gaan nu eindelijk maken waar ze eerder nooit tijd voor hadden. Zo is er de Mignonnus, De Podcast van kunstenaar Mignon Nusteling, Dat kan mijn kleine nichtje ook en de podcast van Anne+

Heb je eigenlijk geen tijd of geen geduld voor lange podcasts? De Before Breakfast Podcast van Laura Vanderkam heeft elke ochtend een productieve tip en duurt maar een paar minuten. Voor elke ochtend een positief begin moet je zijn bij Happier van Gretchen Rubin, die haar positiviteit dagelijks in 4 minuten op je afstraalt.

Eelke Bo van de Weerd

LEES MEER OVER