Close

Women to watch: vijf kijktips voor paasmaandag

13 april 2020 02:04 / Bingen
Fleabag
Fleabag
H Het is tweede paasdag en hoewel het voorjaarszonnetje haar best doet, wordt het vandaag niet warm genoeg voor het strand of park. Des te makkelijker om het advies van onze premier braaf op te volgen en binnen te blijven. Wat ons betreft geldt: blijf op de bank en geef je ogen vandaag de kost met deze kijktips.

Ben je vrij vandaag? Waarom niet languit op de bank en lekker buizen? De enige hindernis die wij voorzien is keuzestress. Er is zó ontzettend veel om te bingen dat je door alle oesters de absolute pareltjes niet meer ziet. En voor je het weet ben je achttien trailers verder en heb je nog steeds geen knoop doorgehakt. Om dat te voorkomen, tippen we je vijf series waarin je de meest grappige, intelligente, adembenemend mooie en complexe vrouwen ziet schitteren in de hoofdrol. Pootjes omhoog en genieten geblazen!

1. Stuntelend door Londen met Fleabag

Hou je van seks, grove humor, ongemakkelijke situaties en een hoop familiegezeik? Dan is Fleabag de perfecte cocktail voor jou. De humor overwint wat mij betreft, al zijn de verdrietige scenes in de serie minstens zo goed. De Britse schrijver en actrice Phoebe Waller-Bridge schreef de serie en speelt zelf de hoofdrol. En dat doet ze geniaal.

Als kijker wil je soms door het scherm reiken om haar even goed door elkaar te rammelen. Veel vrouwen zullen zich herkennen in Fleabag, al is die spiegel soms best een beetje confronterend. Maar dat maakt de serie ook zo goed. Er zitten elementen in van een Bridget Jones, maar de karakters zijn stukken minder gepolijst en laten ook de gecompliceerdere kanten van vrouwen (en mannen) zien.

De eerste twee seizoenen van Fleabag zijn te zien via Prime Video.

2. De mooiste huurmoordenaar die je ooit hebt gezien

In Killing Eve gaat geheim agent Eve Polastri op jacht naar een van de bloeddorstige huurmoordenaar Villanelle. Het spanningsveld tussen Eve en haar target is om te snijden en hoe dichterbij ze lijkt te komen, hoe groter de obsessie wordt.

De Volkskrant noemde de serie 'één van de origineelste van het jaar' en daar valt niets tegenin te brengen. Het is op z'n zachtst gezegd best verfrissend om een vrouw in de rol van moordmachine te zien. En de dynamiek wordt alleen maar spannender doordat ze wordt opgejaagd door een vrouwelijke agent. Kortom: een kat en muisspel waar je u tegen zegt.

Fun fact: Killing Eve komt uit dezelfde geniale koker als Fleabag. Applaus voor Phoebe Waller-Bridge.

De eerste twee seizoenen van Killing Eve zijn te zien via Videoland en NPO Start Plus. En hopelijk wordt het derde seizoen, dat afgelopen weekend in première ging, daar snel aan toegevoegd.

3. In de krabbenmand met Jennifer Aniston en Reese Witherspoon

In The morning show krijgt presentator Alex Levy, gespeeld door Jennifer Aniston, ineens een vrouwelijke co-host in de vorm van Bradley Jackson. Dat zorgt voor nogal wat wrijving en on-air vuurwerk. Maar los van de krabbenmand, is de verhaallijn minstens zo interessant door de onderliggende spanningen die spelen bij het fictieve ochtendprogramma. The morning show speelt daarbij volledig in op het #MeToo-tijdperk waarin grensoverschrijdend gedrag onder de loep wordt genomen. Wat voor alle betrokkenen verregaande gevolgen heeft.

Of het een realistische verhaallijn is, kun je je afvragen. Maar het biedt sowieso stof tot nadenken en zowel Jennifer Aniston en Reese Witherspoon zijn zichtbaar in hun element. Dat zorgt voor een interessant beeld van hoe een omroep zou worden gerund als vrouwen (inclusief ego) aan de knoppen zitten.

Het eerste seizoen van The morning show is te zien bij Apple TV+, en we wachten met smart op nieuws over een tweede seizoen.

4. Midge is een feestje voor het oog én oor

Op zoek naar een optische verwennerij? Dan zit je helemaal gebakken bij The marvelous Mrs. Maisel. De serie speelt zich af in de jaren '60 in New York en de kostuums zijn werkelijk beeldig. Maar het verhaal zelf net zo goed. Midge Maisel speelt een jonge moeder van twee kinderen die per ongeluk (lees: tijdens een dronken rant) wordt ontdekt als stand-up comedian. Een droom die allesbehalve binnen handbereik ligt voor vrouwen in die tijd. Maar met de humor en scherpe tong van Midge begrijp je dat ze deze droom moet en zal najagen.

De serie werd geschreven door Amy Sherman-Palladino, die bekend werd door megasucces Gilmore Girls. Wie destijds genoot van de bezoekjes van Lorelai aan haar ouders is met deze serie in for a treat. De dynamiek tussen Midge en haar Joodse ouders aan de Upper West Side in Manhattan is clever geschreven en daarmee zeer geestig.

Goed nieuws, want je kunt even vooruit met The marvelous Mrs. Maisel. De eerste drie seizoenen zijn te zien via Prime Video.

5. Geheimen en intrige langs de perfect ogende kust van Californië

In het prachtige stadje Monterey, tussen Los Angeles en San Francisco, lijkt nooit een vuiltje aan de lucht te zijn. Zo ook voor de vrouwen in Big little lies. Ze wonen in grote huizen, zijn getrouwd, hebben kinderen, hebben een goede baan en brood op de plank. Maar al snel kom je erachter dat schijn bedriegt en er genoeg ellende schuilgaat achter de groene gazonnetjes.

Gewelddadige echtgenoten, grote geldproblemen, criminaliteit en andere onvrede die het daglicht eigenlijk niet kunnen verdragen. Het is moeilijk om in detail te treden zonder spoilers weg te geven, maar één ding is zeker: uiteindelijk gaan de vrouwen de confrontatie aan met elkaar én met de mannen in hun leven. De sterrencast bestaat uit Reese Witherspoon, Nicole Kidman, Zoë Kravitz, Laura Dern (!!!) en Shailene Woodley. En, tromgeroffel... wordt in het tweede seizoen uitgebreid met niemand minder dan Meryl Streep, die op weergaloze wijze een schoonmoeder from hell neerzet.

De eerste twee seizoenen van Big Little lies kijk je via HBO.

Lizzy van Hees