Close

Blij in mei april! Even wat anders dan TikTok, dankzij Tjitske en Jelka

14 april 2020 10:04 / Even iets leuks
Jelka van Houten en partner Henry van Loon & Tjitske Reidinga
Jelka van Houten en partner Henry van Loon & Tjitske Reidinga
& 'Blij in mei' was de oorspronkelijke titel van deze reeks. Maar het is pas april en we snakken nu al naar af en toe wat goed nieuws - en jij wellicht ook. Dus dat gaan we brengen: iedere ochtend in april iets wat fijn, mooi, gezellig, vriendelijk of grappig is. Vandaag een woord van dank gericht aan Tjitske Reidinga en Jelka van Houten, die met hun verfrissende coronacontent een welkome afleiding zijn.

Misschien krijg je - net als ik - een wekelijks rapportje van je telefoon met daarin een update over je schermtijd. Hoeveel tijd je bijvoorbeeld op Instagram en Facebook, Houseparty of TikTok hebt doorgebracht. Ik kan je vertellen dat die minuten – ahum – uren best op kunnen lopen zo binnenshuis.

Maar waar kijken we nou eigenlijk de hele tijd naar? Je scrolt eigenlijk gedachteloos voorbij een heleboel van die berichten en video's, zeker op TikTok waar iedereen een week lang hetzelfde dansje doet of grapje maakt. Mocht je dit nou herkennen, dan ik twee cadeautjes voor je in de aanbieding: de toiletvlogs van Tjitske Reidinga en Jelka van Houten, die vriendlief Henry van Loon voor je vastlegt.

Het toilet als toevluchtsoort

"Als iemand mij twee weken had gezegd 'ik voel, ik zie, ik merk dat jij gaat vloggen', dan had ik echt alle drollen van Bos en Lommer opgegeten", zegt actrice Tjitske Reidinga. Toch heeft het coronavirus ervoor gezorgd dat ze nu – vanaf haar toilet – vlogt. De wc is volgens Reidinga de beste plek om je te verstoppen, zeker in een huis vol met pubers en een klussende man.

Het leuke van de vlogs is dat je samen met Reidinga steeds een stukje dieper wegzakt in het drijfzand dat thuisblijven heet. Met alle mislukte yoga-challenges, ruziënde pubers en ingetrapte deuren van dien. "Ik moet wel zeggen dat ik het hele ontharen op een laag pitje heb gezet, of eigenlijk op een waakvlam", vertelt de actrice in week twee. En in de week erop er gewoon nóg een schepje bovenop met de 'no poo method', waarbij je stopt met haren wassen. Goed voor de hoofdhuid, zo zeggen ze.

Reidinga wil niets beloven over hoe lang ze het vloggen volhoudt. Stiekem hoop ik dat ze doorzet, wat mij betreft een natuurtalent. Net als onderbuurvrouw Bets. Bekijk de vlogs van Reidinga op Linda.nl.

Opgesloten met een komiek

Actrice Jelka van Houten is tot op heden nog niet aan het vloggen geslagen. Zonde, want als regisseur en cameravrouw blijkt ze een natuurtalent. Van Houten zit samen met haar vriend Henry van Loon binnen en legt zijn thuisoptredens vast op beeld. Een terugkerend thema is bijvoorbeeld het coronalied, dat Van Loon volgens zijn vriendin moet schrijven. Iedereen heeft toch een coronalied tegenwoordig?

Gelukkig weet Van Loon ook van de huiskamer, keuken, auto en eettafel een theater te maken en leent hij zich – gewillig en overtuigend – voor de cinematografische kunsten van zijn vriendin.

Hou de Instagrampagina van Jelka van Houten in de gaten voor nieuwe optredens en updates over Henry's coronalied.

Mother of all feelings: Tracy

En dan hebben we nog de Amerikaanse Tracy. Wie ze precies is, weten we niet. Maar ergens voelen we ons allemaal een beetje Tracy vanbinnen. Blij dat zij onze gevoelens over deze durende sociale isolatie zo goed onder worden weet te brengen, en dat door een megafoon. Hats off to you, Tracy!

Lizzy van Hees