Close

Het coronavirus en de noodzaak voor de abortuspil

15 april 2020 01:04 / Vrouwenrechten
D De keuze om een abortus te ondergaan is vaak al moeilijk genoeg. En door de impact van het coronavirus zijn de obstakels alleen maar groter geworden. Tijd voor drastische maatregelen, vinden Lisa de Pagter en Daphne Visser van CHOICE for Youth and Sexuality.

Het coronavirus domineert al weken alle voorpagina's, maar wat de krant meestal níét haalt, is dat het virus ook ten koste gaat van andere gezondheidszorg. In dit geval: reproductieve gezondheidszorg.

Spiraal, Implanon of recept voor de pil? Ho maar

Wacht je op dit moment op een nieuwe spiraal? Dikke kans dat je huisarts de afspraak heeft afgezegd. Voor de Implanon of een recept voor de pil, geldt hetzelfde. En dat uitstrijkje stellen we ook nog maar even uit. De maatregelen tegen het coronavirus zetten de gezondheidszorg onder druk. Dat geldt óók voor het recht op abortus. Vrouwen kunnen daar behoorlijk de dupe van worden en dat wil jongerenorganisatie CHOICE for Youth and Sexuality zien te voorkomen.

We zijn vergeten dat ziekenhuizen niet alleen uit ic-bedden bestaan

Als we naar het nieuws van de afgelopen weken kijken, zou je bijna denken dat onze gezondheidszorg enkel draait om corona, aldus De Pagter. "We zijn vergeten dat ziekenhuizen niet alleen uit ic-bedden bestaan, maar dat er ook andere belangrijke zorg wordt verleend."

Grotere obstakels dan normaal

Hoewel een aantal abortusklinieken in Nederland nog wel is geopend, zijn de mogelijke obstakels die vrouwen ervaren groter dan normaal, legt ze uit. Om te beginnen wil niet iedereen medisch contact hebben met een arts of verpleegkundige op dit moment. En praktische zaken spelen een grote rol nu zoveel Nederlanders thuis zitten, vult Visser aan. "Denk aan geheimhouding voor de partner of familie, die nu ook overdag in de buurt zijn." Daarnaast zijn niet alle gebruikelijke locaties open op dit moment, waardoor vrouwen al snel naar een grotere stad moeten afreizen om een abortus te ondergaan. "Maar lang niet iedereen heeft een auto of voelt zich er prettig nu bij om gebruik te maken van het openbaar vervoer."

De Pagter: "Het kan ook moeilijk zijn om een oppas te vinden op dit moment." En hoewel veel mensen denken dat alleen single vrouwen, zonder kinderen, een abortus overwegen, is niet het geval. Het zijn vrij basale obstakels die het toch stukken lastiger maken om de benodigde zorg te krijgen.

En het gaat niet eens alleen om abortus, leggen Visser en De Pagter uit. "Gelukkig verkopen de meeste supermarkten condooms in Nederland, maar stel dat je nu voor het eerst aan de anticonceptiepil wilt beginnen. Dan is het moeilijk om daar een afspraak voor in te plannen. Wil je een spiraaltje? Dat lijkt al helemaal geen optie. "De kans dat je dan onbeschermde seks hebt en ongewenst zwanger raakt, kan hier ook weer groter door worden", denkt De Pagter. "Dat is ook geconstateerd tijdens de ebola-uitbraak. Veel klinieken zijn hét punt waar mensen anticonceptiemiddelen kopen. Als die supply chain niet meer werkt, krijg je meer ongewenste zwangerschappen."

Inperking van rechten

In het buitenland gaan ze al een stapje verder, waarschuwt De Pagter. "In Amerika hebben conservatieve krachten zich verenigd en wordt abortus niet gezien als essentiële zorg." In Texas en Ohio dreigden ze de abortusklinieken zelfs allemaal te sluiten. "Dit moment wordt aangegrepen om de reproductieve rechten van vrouwen in te perken", vervolgt ze.

Het is nog steeds niet toegestaan om de abortuspil op te sturen

Een uitstrijkje laten maken behoort net zo goed tot die reproductieve rechten in de gezondheidszorg. Maar naar de support die nodig is bij dit soort zorg, net als bij het zetten van een spiraaltje of een Implanon bijvoorbeeld, kun je als vrouw nu wel fluiten lijkt het.  

De abortuspil, die per post opgestuurd kan worden, zou een belangrijk onderdeel van de oplossing kunnen zijn, vindt CHOICE. Daarom roept de organisatie minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid op om deze pil te legaliseren. “In Nederland is abortus alleen legaal als je het bij een kliniek of zorgverlener doet, de abortuspil opsturen is daarom nog steeds niet toegestaan”, legt De Pagter uit.  

Oproep aan Den Haag 

Vorige week kwam de zaak van Trix voor de rechter. In verband met een coronabesmetting in de familie was zij niet in staat naar een kliniek af te reizen. Trix werd bijgestaan door Bureau Clara Wichmann, maar dat mocht vooralsnog niet baten. De rechter wees het verzoek om de pil per post toe te sturen af.  

Daarom wordt er nu naar Den Haag gekeken voor een oplossing. PvdA en GroenLinks zijn waarschijnlijk wel on board; zij hebben in 2018 een wetsvoorstel gedaan die deze pil zou legaliseren. Maar de christelijke partijen staan er anders in. Ze denken dat vrouwen er dan sneller voor kiezen om een zwangerschap te verbreken. "Maar daar is geen enkel bewijs voor", volgens De Pagter. Als je kijkt naar landen waar de pil wél al langere tijd wordt toegestaan, zoals Frankrijk en Zweden, zie je dat de abortuscijfers daar niet zijn gestegen door de pil. 'Beter aanbod, schept niet meer vraag', zo concludeerde GroenLinks in hun initiatiefwet

Eigenlijk zou het 't beste zijn als de wet blijvend verandert in Nederland, vinden Visser en De Pagter. "De obstakels die vrouwen ervaren worden nu uitvergroot, maar het zijn geen nieuwe problemen."

Het is een pressing issue voor jongerenorganisatie CHOICE. Hun oproep aan minister de Jonge kun je lezen in het Parool. Ook Bureau Clara Wichmann maakt zich hard voor de legalisering van de abortuspil en startte daarom een petitie.

Lizzy van Hees