Close

Blij in mei april! Bios vanaf je eigen bank

16 april 2020 02:04 / even iets leuks
& 'Blij in mei' was de oorspronkelijke titel van deze reeks. Maar het is pas april en we snakken nu al naar af en toe wat goed nieuws - en jij wellicht ook. Dus dat gaan we brengen: iedere ochtend in april iets wat fijn, mooi, gezellig, vriendelijk of grappig is. Zoals deze fijne filmaanbieders die met zorg kwaliteit voor je uitkiezen.

Voor velen betekent deze intelligente lockdown een hoop hangen voor de tv. Niks mis mee, Netflix doet goede zaken, en ook HBO en Disney+ zien hun kijkcijfers omhoogschieten. Dat ál die streamingsdiensten zoveel binge-material series en talloze films aanbieden, is natuurlijk te gek, maar het maakt het soms ook moeilijk om te bedenken wat je nou echt wil zien. 

Daarom is het af en toe fijn als iemand je aan de hand neemt. Een expert, kenner of andere fanatieke liefhebber die met zorg en aandacht een film voor je heeft geselecteerd. Of een paar - dan kun je dus nog wel kiezen, maar weet je zeker dat je met al je keuzes goed zit. Met deze platforms zit je goed:

MUBI

Bij MUBI krijg je elke dag een nieuwe film, die dan dertig dagen online blijft staan. Je hebt dus altijd dertig verrassende films tot je beschikking, die zijn geselecteerd door curators die alle filmfestivals er voor afspeuren. En dat doen ze uitstekend, het aanbod is boeiend, origineel en lekker afwisselend. Het zijn met name art-house en undergroundfilms, en besteden ook veel aandacht aan regisseurs. Voor (film)studenten is het lekker online gratis film kijken - dus als je nu met je stufi amper rond kan komen, is dit jouw platform. En anders kost het een tientje per maand, wat voor dertig films natuurlijk ook geen geld is. 

Cinetree

Ook Cinetree stuurt zijn curators op pad om de mooiste films voor je uit te zoeken. De ‘poortwachters van de goede smaak’, zoals ze het zelf noemen, zijn acteurs, schrijvers, journalisten en programmeurs met uiteenlopende achtergronden. Dat zorgt voor een lekker divers aanbod. Op dit moment kun je onder andere kijken naar The Florida Project, Kollektivet en Niemand in de stad. Het voordeel van dit platform is dat ze ook een aanbod voor kinderen hebben - dat komt menig thuiswerkend ouder vast uitstekend uit. Maandelijks hebben ze vijftien films die je met een abonnement zo vaak kunt kijken als je wil, er zijn Cinetree Originals en er is ook een videotheek waar je films uit eerdere selecties kunt huren. Veel te zien dus! 

Vitamine Cineville

Fanatieke filmliefhebbers hebben ‘m, de Cineville-pas. Daarmee kun je in tientallen bioscopen door het hele land naar de film. Maar dat mag nu dus even niet. Gelukkig kent het team van Cineville de behoeftes van de filmminner en hebben ze razendsnel een online platform op poten gezet. Via Vitamine Cineville kan je als abonnementhouder ‘échte Cineville-films’ thuis kijken, zoals Moonlight, La Belle Epoque en For Sama. Als je nog geen abonnementhouder bent, kun je meteen een pas aanschaffen en haal je al die bioscopen zo je huiskamer in. Bij recente films organiseren ze af en toe ook live viewing parties, zodat je toch nog een beetje samen kunt kijken.  

Popcorn is goedkoper én lekkerder als je ‘t zelf maakt, je kunt je languit uitstrekken op je eigen bank en hoeft geen armleuning te delen met je buur. En qua film zit je sowieso goed. Tel uit die winst!

Eelke Bo van de Weerd

LEES MEER OVER