Close

Slijt de tijd, met Jesje (en Teddie)

17 april 2020 10:04 / Persoonlijk
Jesje Veling en dochter Teddie
Jesje Veling en dochter Teddie
O Of je nou relaxed thuiswerkt, het ineens geweldig druk of juist niks meer omhanden hebt: het blijft nog wel een paar weken zo. Hoe breng je dan de dagen door? We vragen het onze lezers. Vandaag gaan we virtueel op pad met Jesje Veling en haar dreumes Teddie.

Jesje woont samen met haar man Robbert en hun dochter Teddie in Haarlem. "We zitten eigenlijk net in ons nieuwe huis", vertelt ze aan de telefoon. "Echt een klushuis en de tuin ziet er op dit moment uit als een stortplaats voor grofvuil, maar er zijn ergere dingen natuurlijk. Al zijn sommige klusjes niet zo makkelijk uit te voeren met een dreumes die denkt dat ze heel goed mee helpt."

Ineens stopt alles

Sinds vier jaar werkt ze fulltime als fotograaf en 2020 zag er veelbelovend uit. "In januari had ik al allemaal leuke evenementen gepland staan tot juni", zegt Jesje. Maar het coronavirus gooide roet in het eten en alle grote evenementen zijn afgezegd.

Ik krijg nu verzoeken uit heel Nederland

"Ik dacht wel even: holy fuck." Het afgelopen half jaar was ze alleen maar gefocust op het huis, werk en Teddie. "Ineens stopt alles. Dan moet je zelf een manier verzinnen om je leven op een nieuwe en leuke manier in te richten." En daar was fotograaf William Rutten. Hij besloot bekende Nederlands te fotograferen door het raam of in de deuropening. "Ik was meteen geïnspireerd en dacht: dit ga ik ook doen!"

Met Teddie op pad voor deurportretten

Jesje besloot het gewoon te proberen, waarom niet? Op z'n minst houdt ze er een leuke wandeling met haar dochter aan over. Gelukkig slaat het idee snel aan en deze week heeft ze al dertien deurportretten gemaakt. "Ik krijg nu verzoeken uit heel Nederland, van Tilburg tot Schagen. Dat is toch te gek?!"

Wat het vooral leuk maakt, volgens Jesje, is het persoonlijke contact met mensen. "Natuurlijk houden we ruimschoots afstand, en toch heb je persoonlijk contact als je mensen fotografeert. Er zijn zoveel mensen die ons al staan op te wachten. Dat enthousiasme bij iedereen is heel leuk en ik probeer er ook echt een vrolijk momentje van te maken."

Teddie vindt het ook allemaal prima. "Ze is 1,5 jaar, dus ze heeft geen idee wat we aan het doen zijn. Maar voor haar is het gewoon gezellig om alle mensen en kindjes te zien. Na een minuut is ze helemaal ontdooid en doet ze lekker gek." En daar reageren de kindjes die worden gefotografeerd ook weer super goed op, legt Jesje uit. "Als iedereen ontspannen is, krijg je vaak de beste foto's."

Meer complimentjes nu

Via Instagram krijgt ze al heel veel leuke reacties. "Ik maak vaak filmpjes als ik onderweg ben met Ted, dan reageren mensen die ik helemaal niet ken dat ik zo'n leuke en spontane meid ben. Dat is lief en geeft zo'n boost!" Misschien hoort het ook wel bij deze tijd, vermoedt Jesje. "Mensen hebben meer de neiging om complimentjes te geven nu. Deze tijd heeft ook wel iets bijzonders, ondanks alle ellende."

Hoewel Jesje heel veel plezier heeft in de deurportretten die ze maakt, kan ze niet wachten om een gigantische editie van haar gebruikelijke portrait events te organiseren. "Die evenementen zijn een toegankelijke manier voor mensen om foto's te laten maken. Geen shoot die twee uur duurt, maar een half uur schieten op een mooie locatie. En je wordt ook getrakteerd op een stuk taart." Sowieso hoopt ze binnenkort weer grote evenementen te kunnen fotograferen. "Ik was zo trots op alles wat er op de planning stond! Maar ik denk dat het nog wel even duurt voor dat weer gaat lopen."

'Ik wil mijn vader knuffelen'

Waar Jesje écht niet op kan wachten, is het weerzien met haar vader. "Hij is deze week 80 jaar geworden, 80! Ik zou hem het allerliefste helemaal fijn willen knuffelen, maar dat kan nu niet. We hebben hem wel even opgezocht, maar dan staan we bij het raam. Of we hebben 3 meter afstand. Op die leeftijd is het natuurlijk extra belangrijk om voorzichtig te zijn."

Je kunt de fotografie-avonturen van Jesje Veling (en Teddie) volgen via Instagram en op haar website.

Lizzy van Hees