Close

Blij in mei april: Vogelen voor beginners

21 april 2020 02:04 / even iets leuks
& 'Blij in mei' was de oorspronkelijke titel van deze reeks. Maar het is pas april en we snakken nu al naar af en toe wat goed nieuws - en jij wellicht ook. Dus dat gaan we brengen: iedere dag in april iets wat fijn, mooi, gezellig, vriendelijk of grappig is. Vandaag lees je hoe je goed leert vogelkijken en hoe je je tuin lekker vogelvriendelijk maakt.

We zitten middenin het voorjaar en dat is te merken. Het is prachtig weer, en dat blijft voorlopig zo. Blauwe luchten en zon op ons gezicht, daar kunnen we wel aan wennen. Er komen zoveel mooie dagen aan dat de redacteur van teletekst het weerbericht besloot met de tekst: het is warm en droog tot in de lengte der dagen.

Binnen merk je misschien dat je kamerplanten aan een groeispurt zijn begonnen, die voelen de lente ook. Maar buiten zie je het effect van de lente pas echt. Je hoort overal vogels fluiten, bomen die twee weken geleden nog kaal waren, hebben nu volop bladergroen en menig berm kleurt geel van de bloemen van raapzaad.

Die gele bermen kwam ik tegen tijdens een fietstochtje net de stad uit. Wat we ook tegenkwamen waren vogels, waaronder tientallen grutto’s. Mijn verkering wist me te vertellen dat dat best bijzonder was, dat je die niet zo vaak met zovelen bij elkaar ziet. Nu vind ik het extra leuk als ik er een zie, en ben ik ook nieuwsgieriger naar andere vogels. 

Vogels zijn vrij makkelijk te bewonderen, ze zijn niet zo klein als insecten en doen een hoop meer dan groeiende planten. En je hoeft er niks voor te kunnen, ze zijn al leuk om naar te kijken zonder enige voorkennis. Maar mét voorkennis is het nog wel een stukkie leuker. 

Gratis cursus 

En die kennis is makkelijk te verkrijgen. De vogelbescherming biedt gratis beginnerscursussen aan voor de thuiszitter, en maken het vogelen daarmee lekker toegankelijk.

Vanuit de vogelbescherming zijn er twee gratis cursussen, eentje over tuinvogels en een algemenere over vogels in Nederland. Ook Sovon Nederland, een vogelonderzoekscentrum, biedt gratis online lessen in het vogelkijken aan. En ook op de website van vogelkijkcentrum.nl kun je terecht om je kennis over je nieuwe gevederde vrienden bij te spijkeren.  

Online vogelgids 

Geen tijd of zin in een cursus, maar wel benieuwd hoe je nieuwe tuingenoot eigenlijk heet? De vogelbescherming heeft ook een online vogelgids, waar je kunt zoeken op naam, soort, groep of op uiterlijk van ‘t beestje. 

Daarnaast hebben ze tips om je tuin zo vogelvriendelijk mogelijk te maken. En het mooie is: daarmee maak je je tuin ook aantrekkelijker voor insecten zoals de bedreigde bij én zit je zelf in een groenere en gezondere omgeving. En ingewikkeld zijn de tips niet: laat wat klimplanten groeien, zet een waterbadje neer en wacht tot de winter met snoeien. Laat die vogels maar komen!

Eelke Bo van de Weerd

LEES MEER OVER