Close

Blij in mei april: wandelen door de Nederlandse natuur

23 april 2020 04:04 / Even iets leuks
& 'Blij in mei' was de oorspronkelijke titel van deze reeks. Maar het is pas april en we snakken nu al naar af en toe wat goed nieuws - en jij wellicht ook. Dus dat gaan we brengen: iedere dag in april iets wat fijn, mooi, gezellig, vriendelijk of grappig is. Vandaag gaan we de paden op en de lanen in, samen met wandelexpert Wim van der Ende.

We wandelen ons he-le-maal suf in Nederland nu we ons dagelijkse beetje beweging meer nodig hebben dan ooit. De wandel- of sportschoenen worden massaal afgestoft, lokale klompenpaadjes waren nog nooit zo platgelopen als nu. Zelfs in de stad worden er massaal nieuwe plekjes ontdekt en gefotografeerd: klaar voor op Instagram. Wim van der Ende kent zowat elk pad in Nederland op zijn duimpje, en geeft ons zes tips om optimaal van een wandeling te genieten.

1. Houd het simpel

Naast geograaf en fotograaf is van der Ende een van de mensen die het Pieterpad, Nederlands' bekendste wandelpad, heeft gerealiseerd. Het is maar liefst 498 kilometer lang, en brengt je van Pieterburen naar de Sint-Pietersberg bij Maastricht. Even flink doorstappen dus. Gelukkig hoeft het niet in één grote, meerdaagse wandeltocht, volgens van der Ende. "Je kan ook elke dag een ander stuk kiezen en naar je beginpunt rijden", zegt hij. "Er is niemand die je zegt hoe het moet, iedereen heeft zo zijn eigen manier."

Er zijn namelijk niet veel mensen die het Pieterpad zonder blikken of blozen in een keer aflopen. "Sterker nog, de meeste mensen hebben tegenwoordig al moeite met tien kilometer wandelen", zegt van der Ende. "Terwijl het heel makkelijk is om je conditie op te schroeven, zolang je maar rustig begint. Je moet niet te snel willen, want in die haast vergeten velen dat mensen nou eenmaal blessuregevoelig zijn en dan lopen ze allerlei onnodige schade op. En dat is nergens voor nodig. Loop gewoon eens naar de supermarkt, of begin met een blokje om. Heb je eenmaal wandelen in je routine zitten, dan zie je dat je al snel langere afstanden kan lopen."

 

Paardenbosch bij Soestdijk
Paardenbosch bij Soestdijk

2. Maak er (g)een sport van

Daar ziet Van der Ende trouwens wel een belangrijk onderscheid. "Trainen voor langere afstanden is meestal gericht op sportief lopen. En dit klinkt misschien gek, maar ik zie een groot verschil tussen wandelen en lopen." In al zijn jaren als wandelliefhebber heeft van der Ende namelijk een aantal verschillende 'soorten' wandelaars ontdekt. "Ik zeg altijd: wandelen is recreatief, lopen doe je op de stoep. Ik zie wandelen als reizen te voet. Het gaat hierbij niet om de prestatie of om een enorme afstand afleggen. Daar heb je sportieve lopers voor, die het niet veel uitmaakt waar ze lopen, als ze maar ver komen. Als wandelaar loop je anders, je kijkt meer om je heen en je zoekt contact met de mensen die je tegenkomt."

 

3. Schrik niet van een hartig woord

Van der Ende ziet wandelen dan ook als een sociale activiteit. "Mensen ontmoeten is een van de drijfveren van wandelen. Al is het contact nog zo vluchtig, iedereen begroet je en je maakt heel makkelijk contact." Langere tijd met elkaar al wandelend optrekken kan volgens hem ook een diepere laag in een vriendschap betekenen. "Logischerwijs wandel ik veel, en dat doe ik niet altijd alleen", legt hij uit. "Soms ben je met een groepje vrienden op pad, en dan raak je aan de praat. Dan schiet er weleens iets in het verkeerde keelgat en ontstaat er een conflict. Mensen vallen tegen elkaar uit, er wordt een kwaad woord hier en daar gezegd, het kan allemaal. Zeker als je langere tijd met elkaar opgescheept zit. Maar weet je nou wat ik opvallend vind? Ik heb in al mijn jaren wandelen nog nooit iemand zien weglopen bij een ruzie of woordenwisseling. Om een of andere reden blijf je toch bij elkaar, en wordt er naar elkaar geluisterd. Het is heel verplichtend aan elkaar."

4. Houd je aan de richtlijnen

Helaas is de sociale kant op dit moment een downside van wandelen, want we moeten immers bij elkaar uit de buurt blijven, nét terwijl heel Nederland de bossen en natuur ontdekt lijkt te hebben. "Ik merk dat er ontzettend veel dagtochten gelopen worden. Meerdaagse wandeltochten zijn nu niet meer mogelijk, want je kunt 's avonds nergens terecht om te slapen. Maar de bossen en paden zijn vol, misschien wel overvol, met mensen. Men trekt erop uit, en dat blijft niet meer alleen beperkt tot het weekend. Het is ook niet voor niets dat de parkeerplaatsen en sommige smallere paden worden afgesloten. Maar met die maatregelen kan je nu gelukkig wel veilig wandelen. Het helpt ook dat mensen respect hebben voor elkaar, dat ze even wachten tot de ander is gepasseerd. Op die manier kunnen we allemaal genieten van het bos en de natuur."

 

5. Ga op ontdekkingstocht

En hoe je moet genieten van natuur, dat weet van der Ende als geen ander. Op de vraag of hij een favoriete route heeft, heeft hij dan ook geen antwoord. Want hoe moet je kiezen, als Nederland vol is met mooie natuurgebieden? "Ik werk natuurlijk aan het Pieterpad, maar dat betekent niet dat ik geen oog heb voor de rest van het moois in Nederland."

Hij beschrijft de hoogtepunten met een passie. "Een van de mooiste landstreken vind ik bijvoorbeeld het Groene Hart. Daar ligt een uniek landschap: prachtige veenweides met een bodem die onder je voeten mee veert. Of een oud boerenlandschap langs de rand van bossen, dat vind ik ook prachtig. Daar heb je uitzicht op mooie akkers met hagen en heggen, van voor dat er prikkeldraad bestond. Die plekken zie je nog wel in de Achterhoek of in de Gelderse Vallei. Je voelt daar de beschutting van het bos en kijkt naar grote, oude bomen vol vogels, die je niet kan vinden in een weidelandschap. Hier en daar wat slootjes en prachtige bloemen, en ik ben gelukkig. En omdat je niet zo snel gaat, heb je alle tijd om alles in je op te nemen. Ben je op de fiets, dan flitst al dat moois zomaar aan je voorbij."

6. Waardeer het weer

Het is niet voor niets dat van der Ende al jaren de vele wandelgebieden die Nederland rijk is afstruint en fotografeert. "Elk weer is wandelweer, zolang je maar goede kleren hebt. We hebben nu prachtige omstandigheden, maar ik raad iedereen aan om ook in de herfst en winter je wandelschoenen af te stoffen", adviseert hij. "De stilte buiten de warmere seizoenen om is namelijk ontzettend mooi. Denk aan de herfst, met de felgekleurde bladeren en vallende noten en dennenappels. De winter heeft zijn eigen charme: zeker als er vorst is. Dan heerst er een rust die je alleen zou verwachten in de bergen. Mensen vergeten soms dat je niet naar een ander land hoeft om stil te zijn van de natuur, want dit kan zeker allemaal in Nederland. Reizen is niet het ontdekken van nieuwe plekken, het gaat om het kijken met andere ogen. Dat is veel belangrijker. In Nederland is hartstikke veel te zien, we hebben een enorme variatie van landschappen op kleine afstand. Het is gewoon een feest om hier te lopen."

Om zelf te ontdekken waar Van der Ende nou zo onder de indruk van is, kan je hier klikken voor een verzameling van alle wandelroutes in Nederland

Marije Roorda