Close

Blij in mei april: lekker koken in crisistijd

28 april 2020 01:04 / even iets leuks
& 'Blij in mei' was de oorspronkelijke titel van deze reeks. Maar het is pas april en we snakken nu al naar af en toe wat goed nieuws - en jij wellicht ook. Dus dat gaan we brengen: iedere ochtend in april iets wat fijn, mooi, gezellig, vriendelijk of grappig is. Vandaag is de vloer voor Mara Grimm, die met haar website Crisiskoken.nl lekker koken voor iedereen toegankelijk maakt. 

Grimm is culinair journalist en kookboekenschrijver. “Ik schrijf vooral over topgastronomie, maar de liefde voor de arme keuken heb ik altijd gehad. Ik ben afgestudeerd op kookboeken uit de 1e en 2e wereldoorlog, maar ik heb daar verder nooit veel mee gedaan. Tot nu.”

Mara Grimm
Mara Grimm

“Met weinig middelen word je gedwongen om creatief te denken. Vergelijk het met koken als je bijna niks in huis hebt. Het wordt vaak heel lekker! Omdat veel mensen deze periode op hun geld moeten letten, wil ik laten zien dat je voor heel weinig geld heel lekker kunt eten. Een bekend voorbeeld is pasta met gebakken broodkruim. Dat is ontstaan omdat parmezaanse kaas voor veel mensen te duur was. Dat gerecht is altijd gebleven, het is zo goed!”  

Op Crisiskoken.nl vind je van alles. Een risotto met wat je nog in je kast hebt staan van Yvette van Boven, de gehaktballen van sterrenchef Jonnie Boer, of een pudding van overgebleven paasstol. Ook Ron Blaauw, Joris Bijdendijk en Benny Blisto leverden hun eigen budgetproof gerechten aan, die Grimm tot een foolproof recept vormde.

De ballen van driesterrenchef Jonnie Boer
De ballen van driesterrenchef Jonnie Boer

“Ik test alles altijd zelf. Het is belangrijk dat het niet te ingewikkeld wordt opgeschreven. Ik kijk ook altijd of het wel echt betaalbaar is, of dat er misschien een ingrediënt vervangen kan worden voor een goedkoper alternatief.”

“Ik post op de website ook andere klassiekers uit de arme keuken en uit oorlogskookboeken. Ik heb een grote verzameling, maar ik heb er nooit iets mee gedaan. Ik zou op dit moment eigenlijk in Parijs zitten om te werken aan een boek over de Parijse gastronomie, maar dat gaat nu niet. Deze crisis was dus hét moment om iets met mijn enthousiasme over de arme keuken te doen. Maar dat het zo’n hit zou worden had ik niet verwacht.”

Comfortfood 

Grimm schrijft al twintig jaar over eten en drinken, en heeft dus een hoop kennis om uit te putten. “Het leuke aan koken op deze manier vind ik het hoge comfortfood-gehalte. Deze gerechten zijn gemaakt om echt te voeden. En daarnaast zit er vaak ook een nostalgisch element in. Er komen veel reacties op gerechten als griesmeelpudding en rijstebrij, mensen vinden dat echt leuk."

Griesmeelpudding van Cees Holtkamp
Griesmeelpudding van Cees Holtkamp

“Een van mijn eigen favorieten is de pasta met kikkererwten. Dat gerecht klinkt niet heel aantrekkelijk, de eerste keer dat ik het hoorde trok het me helemaal niet. Maar daarom ben ik het juist gaan maken, en het is dus heerlijk. Ik kon er destijds mijn hele studentenhuis mee voeden!” 

“Andere persoonlijke favorieten op de website zijn de bonensalade van Benny Blisto, de Nasi Goreng en de gehaktbal van Jonnie Boer. Maar alles is lekker, ik kies de beste recepten uit. Mijn criterium is: wil ik het morgen weer maken?” 

Budget Nasi Goreng met twee sterren
Budget Nasi Goreng met twee sterren

Gooi nooit iets weg!

“En daarnaast moet het dus niet te ingewikkeld zijn. Je kunt vaak dingen gebruiken die je nog hebt liggen, zoals oud brood. Gooi dat nóóit weg, je kunt er zo veel mee! Je kunt er natuurlijk wentelteefjes mee maken, maar je kan het ook verwerken in salades, pudding, of gebruiken als croutons. En dat geldt eigenlijk voor alles: gooi zo min mogelijk eten weg.” 

Naast dat je van je restjes nog allerlei lekkere dingen kunt koken, is het ook duurzamer en goedkoper. “Gebruik wat je nog hebt liggen. Het is altijd fijn om een paar blikken vis en tomaat te hebben liggen, naast rijst, pasta en bonen. Daarnaast zweer ik bij gedroogde chilipepers en ansjovis - dat zijn fantastische smaakmakers.” 

Boek

Naast het bijhouden van de website is Grimm nu ook keihard bezig aan het maken van een heus crisiskookboek. “En dat doen we zo low-budget mogelijk. We drukken het boek op een restpartij papier, bij een lokale drukkerij. We houden het goedkoop, want het zou raar zijn als zo’n boek 25 euro kost - het is juist gericht op koken met een klein budget. Van de opbrengst van het boek gaat 2,50 naar de voedselbank.”

Het Crisis Koken Kookboek
Het Crisis Koken Kookboek

In dat boekje komen de grote hits van de website, maar ook een aantal nieuwe dingen. “Kookboeken maken is mijn werk, maar voor dit boek pakken we het anders aan. Er is geen team aan stylisten en fotografen, we houden alles eenvoudig. Mijn vriend is fotograaf en die fotografeert de gerechten die ik uitprobeer voor het boek op het balkon. Dus niet in een chique studio, maar met een eenvoudige camera. We gaan echt terug naar de essentie. Het is heel spannend en heel leuk.”  

Net zo aangestoken door Mara’s enthousiasme als wij? Haar boek bestel je hier en kost nu tijdelijk maar €9,99. 

Ook de chefs van het Amerikaanse Bon Appétit delen graag hun crisisproof-recepten - zoals deze pasta’s, die je maakt met wat je nog in je kast hebt liggen:

Eelke Bo van de Weerd