Close

Blij in mei april: Een hele hoop puzzelplezier

29 april 2020 04:04 / Even iets leuks
& 'Blij in mei' was de oorspronkelijke titel van deze reeks. Maar het is pas april en we snakken nu al naar af en toe wat goed nieuws - en jij wellicht ook. Dus dat gaan we brengen: iedere dag in april iets wat fijn, mooi, gezellig, vriendelijk of grappig is. Vandaag gaan we het hebben over een gouwe ouwe hobby, die een enorme comeback heeft gemaakt: puzzelen!

Had je er nog een paar dozen van in de kast liggen, dan ben je een bofkont. In de eerste weken van de coronamaatregelen waren ze namelijk niet aan te slepen. Zelfs bij Bol.com, waar de voorraad spullen oneindig lijkt te zijn, bleken de puzzels tijdelijk uitverkocht. En dat terwijl de telefoons en online spelletjes toch de overhand leken te hebben op deze ouderwetse bezigheid. Gelukkig zijn ze weer veelal verkrijgbaar, en kunnen de mensen die buiten de boot vielen alsnog hun slag slaan. Wij zetten de leukste puzzels en de mooiste plaatjes voor je op een rij, zodat je zelfs in je diepste dipje je niet hoeft te vervelen.

De originele puzzelprenten van Jan van Haasteren

Heb je zin in een lekker chaotische puzzel die je niet een-twee-drie neerlegt? Dan moet je bij de puzzels van Jan van Haasteren zijn. De puzzelmasters van deze winkel bieden al jaren grappige, hectische puzzels aan die niet alleen leuk zijn om te leggen, maar ook om naar te kijken. Absurde taferelen, blote billen en Superman die door het beeld vliegt: het kan niet vreemd genoeg voor van Haasteren. Dat is ook niet gek als je je bedenkt dat zijn werk als puzzelmaker begon met een komische prent voor Heineken. En komt zijn tekenstijl je bekend voor? Dat kan best: van Haasteren tekende, nog vóór zijn puzzelperiode, onder andere voor Sjors, Pep, Donald Duck en de Eppo. Kortom, geen saaie dertien in het dozijn-puzzel dus. En onze persoonlijke favoriet? The Oasis, die doet denken aan de overvolle stranden van Scheveningen bij het eerste zonnestraaltje.

Spelletjesgigant Ravensburger

Zeg je spelletjes, dan zeg je Ravensburger. Door de jaren heen hebben ze ons beziggehouden met de leukste spellen en puzzels, zoals Koehandel, Doolhof en Bunny Hop. Hun puzzels zijn misschien niet zo komisch als die van Jan van Haasteren, maar wel net zo iconisch. Voor kinderen bieden ze vooral Disney-achtige platen aan, met dieren en prinsessen in de hoofdrol, maar voor volwassenen is er ook een behoorlijk assortiment om uit te kiezen. Ben je een Potterhead, haal dan de Harry Potter Challenge puzzel [LINK]. Is dat niets voor jou? Geniet dan van het uitzicht van een Scandinavische Idylle [LINK]. We kunnen er toch even niet op bezoek, dus dan kan je het net zo goed je woonkamer in halen.

3D-puzzels

Ben je de normale puzzels zat of heb je gewoonweg niet genoeg tafeloppervlak om een grote puzzel te leggen? Ook daar is gelukkig een oplossing voor: 3D-puzzels. Je hebt vaak nog steeds te maken met de traditionele stukjes die in elkaar moeten passen, maar in plaats van een platte afbeelding bouw je omhoog en opzij. Zo kan je de toren van Pisa bouwen -wederom van Ravensburger- of zet je met je kleintje het ijskasteel van Frozen in elkaar.

Castorland voor de gevorderde puzzelaar

3D-puzzels en komische prenten zijn leuk, maar voor de mensen die hun zomervakantie in rook op zien gaan en zich toch nog een beetje in het buitenland willen wanen, raden wij de landschapspuzzels van Castorland aan. En mocht je jezelf al stuk gepuzzeld hebben en ben je op zoek naar een uitdaging, dan ben je ook bij hun aan het goede adres. Ze zijn misschien ietwat aan de prijzige kant, maar ze bieden dan ook behoorlijk lang vermaak, zeker als je deze puzzel van Kroatië in huis besluit te halen. 4000 stukjes is niet niks, maar het eindresultaat is zo dromerig dat je hem het liefst aan je muur zou hangen.

Kortom, aan uiteenlopende puzzels geen gebrek. Dus ruim je bureau op, stof die oude puzzeldoos uit de kast af (of bestel een nieuwe!), maak je hoofd leeg en ga er lekker voor zitten.

Marije Roorda