Close

Op vakantie in je eigen boekenkast

03 mei 2020 09:05 / lekker lezen
U Uitstapjes over de grens zijn voorlopig van de baan, wat betekent dat voor veel mensen de meivakantieplannen in het water zijn gevallen. Ook alvast de zomervakantie boeken wordt afgeraden. Met deze boeken waan je je toch een beetje op reis.

Het mooie van boeken is dat ze je overal heen kunnen brengen zonder dat je een stap hoeft te verzetten. Klassiekers als On the road van Jack Kerouac en Into the wild van Jon Krakauer hebben hun succes te danken aan de meeslepende manier waarop hun personages hun reis beschrijven. Ook de boeken van Astrid Lindgren doen je verlangen naar een andere plek: het rustieke, sfeervolle Zweden waar bijna alles mag en kan. En met bestseller Grand Hotel Europa laat Ilja Leonard Pfeiffer ons dwalen door de straten van Venetië en voelen hoe het is om langdurig in een luxe hotel te bivakkeren.  

Met dit lijstje favorieten van de redactie waan je je vanaf de bank toch een beetje op reis. En mocht je meer auditief ingesteld zijn: veel van deze boeken kun je ook als luisterboek luisteren. Op de fiets naar de supermarkt, tijdens het koken of in je tuinstoel, koptelefoon op en wegdromen maar! 

Naar Italië en New York met Claudia Durastanti

Met haar debuut De vreemdelinge zet Claudia Durastanti zichzelf op de kaart in Italië en ver daarbuiten. Tegelijkertijd laat ze haar lezers voelen hoe het is om op te groeien in New York én in een klein dorp in Italië - het contrast kan eigenlijk niet groter. Niet onbelangrijk: het hoofdpersonage en haar ouders zijn doof. Net als Durastanti zelf. Ze begeeft zich op de grens tussen autobiografie en fictie en haar roman kan de ene keer door voor reisverhaal, dan weer als essaybundel. 

Naar Parijs met James Baldwin

Giovanni’s kamer brengt je naar een klein vochtig kamertje in Parijs en naar benauwde kroegen vol erotische spanning in het Frankrijk van de jaren ‘50. De hoofdpersoon wandelt flierefluitend het leven door, tot hij Giovanni ontmoet en zich nogal onbehouwen in de liefde stort. Naast de heerlijke Franse sfeerbeelden brengt Baldwin ons een tragisch liefdesverhaal waarvan we er nog wel drie lusten. 

Met Paolo Cognetti de bergen in

De meeste bergwandelaars hebben De Acht Bergen ongetwijfeld al verslonden, maar Cognetti heeft tot ieders vreugde nog een paar romans die zich afspelen in het alpenlandschap op zijn naam staan, zoals De Buitenjongen en Zonder de top te bereiken. Hij is een meester in het beschrijven van berglandschappen, het leven in een berghut en de romantiek van het eenzame doch prachtige landschap.

Naar Londen met Kate Tempest

De stenen die de huizen bouwen schetst geen romantisch beeld van wereldstad Londen. Een vuige stad, een beetje smerig, maar ook liefdevol. Spoken word-artiest Kate Tempest, die geroemd wordt om haar krachtige monologen, weet ook in romanvorm haar verhalen over te brengen. Ze neemt haar lezer mee naar de wereld van haar sympathieke, geloofwaardige en ultiem coole personages en geeft je het gevoel dat je erbij bent.

Voor de tekst van Happy End baseerde Tempest zich op een hoofdstuk uit haar boek.

Van Zwitserland naar Portugal met Pascal Mercier

Nachttrein naar Lissabon mag zich misschien al wel scharen onder de moderne klassiekers. Het boek was een hit in 2004, maar voor wie toen niet opgelet heeft of nog geen interesse had in filosofische doch meeslepende romans, hierbij een tip. De hoofdpersoon vertrekt halsoverkop uit Bern, met de trein, om in Lissabon te gaan zoeken naar een geschiedenis achter een verhaal, maar nog veel meer te weten komt over zichzelf. Mercier is niet vies van metaforen. Het leven van de hoofdpersoon is ‘als een treinreis’, zegt deze zelf. Hoe letterlijk je alles moet nemen wordt niet duidelijk, maar je krijgt er in ieder geval zin van om met de trein te reizen. 

Naar Amsterdam met Remco Campert

Zowel Amsterdam als Het leven is vurrukkulluk behoeven wellicht maar weinig introductie, maar liever te vaak herinnerd dan vergeten. Deze klassieker vol speelsheid, liefde, jaloezie en afscheid beslaat slechts één dag en sleept je toch helemaal mee in ieders gevoelens, problemen en onzekerheden, om te eindigen met een uit de hand gelopen feest. En dat allemaal in en om het Vondelpark. Wat wil een mens nog meer?

Gaat heen en leest! Oh en als het even kan, steun je lokale boekhandel! Ook de boekenbranche voelt de crisis, en moeten ook nog concurreren met Bol.com en Amazon. Bij de meeste boekhandels kun je online bestellen, en anders is de website Bazarow.nl een aanrader. Daar selecteer je jouw gedroomde reisboek en zij zoeken een boekwinkel bij jou in de buurt, die er vervolgens voor zorgt dat het boek bij jou terecht komt.  

Eelke Bo van de Weerd