Close

De boel | de boel: 'Als kostwinner voel ik wel veel druk'

06 mei 2020 01:05 / Persoonlijk
J Jij ruimt nooit je vuile kleren op, hij vergeet consequent de lunchtrommels voor de kinderen. De dynamiek in het huishouden wordt onder de huidige omstandigheden nog extra uitvergroot, maar is natuurlijk altijd aanwezig in de onderstroom. Iedere week vragen we een lezer: hoe gaat dat bij jullie?

Met deze week

Naam: Stephanie (32)

Partner: Morgan (39)

Kinderen: twee dochters (4 en 5 jaar)

Beroep Stephanie: business -en lifecoach, 38 uur per week, verdeeld over 7 dagen

Beroep Morgan: huisvader, fulltime

Verdeling inkomsten Stephanie/Morgan: 100/0

Verdeling huishouden: totaal 24 uur per week, Stephanie 2,5 uur, Morgan 21,5 uur

NB: We spraken Stephanie al een tijdje geleden, voordat de coronacrisis uitbrak.

Kostwinner

"In de tijd dat we samen zijn, zijn er periodes geweest dat we allebei meer of minder werkten. Op dit moment breng ik het brood op de plank, ik houd van mijn werk. Ik vind het fijn om mijn uren over de hele week uit te smeren, zodat ik doordeweeks tijd met mijn dochters kan doorbrengen en ze bijvoorbeeld kan verrassen door ze van school te halen. Op die dagen werk ik dan 's avonds nog even door. Natuurlijk voel ik weleens de druk om voldoende geld te verdienen voor ons gezin. Als zzp'er is dat onzekerder dan toen ik in loondienst was. Nu de kinderen naar de basisschool gaan, is Morgan ook weer om zich heen aan het kijken. Het zou best kunnen dat onze situatie binnenkort weer heel anders is."

Linkerhanden

"Morgan doet alles. Afwassen, want we hebben geen vaatwasser, de was, schoonmaken, dagelijks stofzuigen, strijken: hij doet het allemaal. Het enige waar hij niet goed in is, is klussen. Ik ook niet, dus voor klusjes moeten we echt iemand anders vragen. We hebben allebei twee linkerhanden."

Controle

"Vier jaar geleden, toen we kozen voor de huidige verdeling, zat ik er nog weleens bovenop. Liet ik Morgan alles doen, maar ging ik vervolgens kijken of het wel op mijn manier gebeurde. Dat schoot natuurlijk niet op. Want het ging nooit zoals ik het zou doen, en hij had zoiets van: laat mij het nou maar gewoon op mijn manier doen. Dat heb ik los moeten laten. Inmiddels is Morgan degene die weet wat wanneer iets moet gebeuren, heeft hij de volledige controle in huis. Dat werkt stukken beter en zorgt ervoor dat ik rustig mijn werk kan doen."

Rollenpatroon

"Omdat Morgan alles doet en veel thuis is, is hij degene die zich stoort aan dingen in huis in plaats van andersom. Zo laat ik met gemak een stapeltje gestreken kleding liggen dat nog de kast in moet. Hij begrijpt niet dat ik dat niet even opruim, maar ik zie het echt niet. Ik kan ook een shirt pakken uit de kast, en denken: deze doe ik aan morgen, om het vervolgens weer te vergeten. Hij denkt dan dat ik iets laat rondslingeren, terwijl ik er gewoon in mijn hoofd al niet meer mee bezig ben."

Administratie

"De administratie neem ik voor mijn rekening. Samen houden we de boodschappen bij, in een gedeeld lijstje in onze telefoons. Als een van ons boodschappen doet, hoeven we nooit wat te vergeten, omdat we altijd een actueel lijstje hebben."

Balans

"We proberen ervoor te zorgen dat de balans in ons leven goed is. Morgan heeft elke vrijdagavond voor zichzelf, dan onderneemt hij leuke dingen met vrienden. Sporten doet hij overdag, thuis. Ik maak minder onderscheid tussen werk en privé, alles loopt door elkaar heen, maar wel op een prettige manier. Als ik me maar goed voel bij het totaal wat ik op een dag moet doen. Soms begin ik om 9.00 uur met werken, neem ik tussendoor een massage of haal de kinderen van school, en werk in de avond verder. Dat vind ik prettig. Als het maar niet te veel of te weinig wordt. We kijken naar wat, waar en wanneer nodig is en ondersteunen elkaar zoveel mogelijk, zodat we allebei genoeg tijd hebben om te relaxen, en met elkaar of met vrienden en familie te zijn."

Tip van Stephanie

"Als je de taken wilt verdelen, maak dan eerst een volledig overzicht. Vaak zien we privé en werk als verschillende dingen, maar je kunt beter alles als één geheel beschouwen, want je hebt 7 dagen, 24 uur per dag voor alles. Praat vanuit die basis met elkaar over jullie wensen en de mogelijkheden."

Franke van Hoeven