Close

Na jaren als vrouw-van draait het nu om Michelle Obama zélf

08 mei 2020 01:05 / Becoming
Michelle Obama begint haar eigen podcast-serie.
Michelle Obama begint haar eigen podcast-serie.
V Voormalig first lady Michelle Obama verkocht meer dan 10 miljoen exemplaren van haar persoonlijke boek 'Becoming'. Er volgde een wereldwijde tour en – niet geheel onverwacht – is er sinds deze week ook een Netflix-documentaire. Haar gevatte humor en oneliners stellen niet teleur, maar het geheel voelt wel erg gepolijst aan. Waar blijft het rauwe randje?

Toen 'Becoming' in 2018 uitkwam, smulde de wereld van een kijkje in het persoonlijke leven van Michelle Obama. Als first lady was ze al populair, maar de openhartigheid over haar jeugd in het zuiden van Chicago, de relatieproblemen met Barack Obama, een miskraam en ivf-behandeling, maakte haar zo mogelijk nóg geliefder. Eindelijk kregen lezers een blik in het leven achter het gepolijste plaatje dat we allemaal kenden. En daaruit bleek dat ook America's first family maar 'gewoon mensen' zijn.

Die toegankelijkheid proef je ook in de documentaire die Netflix maakte over Michelles boektour. Je wordt vanaf de eerste minuut meegezogen door de aanstekelijke muziek die ze graag luistert, ziet hoe ze grappen maakt naar haar moeder én dochters, en je hoort haar meermaals benadrukken dat het arbeidersgezin waarin ze opgroeide allesbepalend is geweest voor de vrouw die ze nu is.

Nu is Michelle aan de beurt

Michelle was altijd ambitieus en wilde het op school graag extra goed doen. Die mentaliteit gold ook voor pianoles, en overal waar ze zich aan waagt eigenlijk. Die drive is nooit weggegaan en uiteindelijk ging ze Rechten studeren aan de gerenommeerde universiteit Princeton. Als zwarte vrouw viel je daar in die tijd wel op, vertelt ze. Vaak genoeg werd er gedacht dat je die plek alleen maar kreeg omdat je Afro-Amerikaans was en niet vanwege je prestaties.

Nu Barack Obama geen president meer is, mag hij een tijdje tweede viool spelen

Toch wijst alles erop dat Michelle zich niet enkel wil profileren als een elitaire brainiac, ze is geen first lady voor de lucky few. Iedereen kan een stukje van zichzelf in haar herkennen. Dat benadrukt ze keer op keer. In de documentaire wordt kort stilgestaan bij het feit dat ze haar carrière op een laag pitje heeft gezet omwille van haar kinderen en echtgenoot. Maar nu Barack Obama geen president meer is, mag hij een tijdje tweede viool spelen.

Wie hard werkt, kan ver komen

Michelle gebruikt de spotlight om te laten zien dat de VS nog steeds het land van the American dream is - en dat het de moeite waard is om daarin te blijven geloven. Het meisje dat opgroeide in de South Side van Chicago, waar armoede en misdaad aan de orde van de dag zijn, zat later aan tafel met wereldleiders van de G20. Ze wil laten zien dat die werelden best met elkaar verenigd kunnen worden.

Die boodschap brengt ze op een overtuigende manier. Tijdens de ene lezing zegt ze: "We're not twerking today, we're reading." Een paar minuten later vertelt ze aan een groep studenten: "Your story, what seems so ordinary to you. That's your power." Kortom: iedereen kan met niets beginnen en uiteindelijk met de meest invloedrijke, gefortuneerde en machtige mensen in één ruimte zijn – of misschien zelfs een plek bemachtigen in het Witte Huis.

Hoe realistisch die gedachte is, kun je je afvragen. Dat versterkt misschien ook wel het gevoel dat 'Becoming' vaag doet denken aan een sprookje. Meer dan in het boek blijft de Netflix-documentaire aan het oppervlak. De rauwe randjes worden vluchtig besproken en fungeren als bouwstenen van het bijna mythische figuur Michelle Obama. De vrouw die alles heeft meegemaakt, alles weet én alles kan, waaronder héél goed dansen.

'Becoming' is te zien via Netflix en voor wie nieuwsgierig is naar de opzwepende soundtrack van de docu, bekijk 'm hier.

Lizzy van Hees