Close

Waarom we het juist níet over het gewichtsverlies van Adele willen hebben

08 mei 2020 02:05 / Samenleving
A Adele laat zich niet veel zien of horen op social media. Dus áls ze dan iets deelt, valt het op. Het zal je dan ook niet ontgaan zijn dat er een kleine wervelstorm aan reacties ontstond nadat de zangeres een foto deelde ter gelegenheid van haar 32ste verjaardag. Ze bedankte voor de felicitaties en wilde vooral een shoutout geven naar alle zorgmedewerkers en andere mensen in vitale beroepen. Die woorden werden echter grotendeels ondergesneeuwd door de foto die een zichtbare metamorfose liet zien.

Ze heeft er nog geen woorden aan vuilgemaakt, maar het lijkt het enige te zijn waar het internet op het moment over wil praten. Gek eigenlijk, want afvallen én aankomen is iets waar we zo onderhand wel gewend aan horen te zijn. Het overkomt ons allemaal, maar zodra Adele zichzelf op de gevoelige plaat laat vastleggen, maakt ze alle tongen los. Waarom vinden we daar eigenlijk allemaal wat van?

Dat er zoveel wordt gesproken over Adele's gewicht, terwijl ze er zelf met geen woord over rept, is eigenlijk niet helemaal in de haak, vindt Buzzfeed News. "Sommige mensen zijn dolenthousiast, alsof haar Oscar, de vijftien Grammy's én vele wereldrecords niet genoeg waren om haar als succes te bestempelen. Haar gewichtsverlies zou eigenlijk het minst indrukwekkende moeten zijn in vergelijking tot de vele dingen die ze heeft bereikt in haar leven, maar het wordt nu gezien als het meest fantastische wat ze had kunnen doen."

Het mes snijdt aan twee kanten, want terwijl sommigen haar gewichtsverlies aanmoedigen en bejubelen, voelen anderen zich miskend door het verlies van een popster die niet voldeed aan het slanke schoonheidsideaal. Adele viel altijd op tussen de witte, dunne, rijke popsterren die het boegbeeld van Hollywood lijken te zijn. Mensen hielden misschien nog wel meer van Adele omdat ze er anders uitzag. Het maakte haar relatable, en dat werkt goed bij de fans. Al moeten we volgens Buzzfeed niet vergeten dat Adele dan wel niet dun was, maar natuurlijk wél rijk, wit en 'exceptionally beautiful'.

Haar lichaam stond voor sommige mensen symbool voor het feit dat je, ondanks je gewicht, nog steeds enorme successen kan behalen. Buzzfeed beschrijft haar als een semi-onvrijwillig fat role model. "Being fat doesn't stop you from anything. Just look at Adele", werd bemoedigend gezegd om jezelf en elkaar gerust te stellen. Dik of niet, dat hoeft niet uit te maken.

Die leus kan inmiddels in de prullenbak, want Adele is het overtollige gewicht kwijt. Dat moge duidelijk zijn. De hele wereld lijkt erover te praten en er een mening over te hebben. Ook ik kreeg berichten over haar 'nieuwe lichaam' binnen van vriendinnen: 'Wat ziet ze eruit!?' en 'Sommige mensen zien er minder knap uit als ze afvallen'. En social media was, zoals gebruikelijk, niet mild. Dit soort reacties komen vaak als celebrities opeens kilo's afvallen: kijk maar naar onze eigen Patty Brard na haar gastric bypass.

Adele's gewichtsverlies houdt de gemoederen bezig en wakkert allerlei gesprekken aan. Het is opvallend dat het ineens niet meer om haar muziek, talent of zelfs haar verjaardag gaat: het gaat over haar gewicht en daarmee over haar uiterlijk. Daarmee gaan we volledig voorbij aan de boodschap die ze deelde voor alle essential workers en ondertussen stromen de comments stromen over van extreem positieve óf extreem negatieve berichten. Het drukt de artiest in een impasse: als ze praat over haar gewicht en het hoe en waarom, dan lijkt het alsof ze haar eerdere gewicht niet goed genoeg vond. Als iemand die geprezen en gewaardeerd werd voor haar gewicht, is dat niet bepaald bevorderlijk voor je band met je fans - of voor je imago. Zegt ze niets, dan zullen de speculaties en negatieve comments voorlopig blijven komen.

Wat wij zeggen - of niet zeggen - over het gewichtsverlies van Adele, heeft eigenlijk bar weinig met haar zelf te maken, legt Buzzfeed uit. Het zegt veel meer over ons. Het laaiende enthousiasme van sommigen is misschien een reminder dat als zij het kan, jij het óók kan. Tenminste, zolang we de privileges van een privé chef en personal trainer wegdenken. En de heftige negatieve reacties zijn onderdeel van de teleurstelling over het verliezen van een rolmodel, waar je jezelf in kon herkennen. Eigenlijk kan Adele het niet goed doen, of ze over haar gewicht praat of niet. Hetzelfde geldt misschien voor ons. De gevoelens die de foto oproepen zijn wezenlijk, maar misschien moeten we die niet allemaal op haar willen projecteren. Laten we daarom vooral lekker wachten op haar nieuwe album, wat in september hopelijk uitkomt. Dan praten we daarna weer verder.

Marije Roorda

LEES MEER OVER