Close

Verwaterde vriendschap of vage kennis? Dit is hét moment om ze op te zoeken

15 mei 2020 12:05 / Vriendschap
& 'Hoe gaat het?', 'Ja, nog steeds hetzelfde'. 'Nog iets leuks meegemaakt?', 'Nou, gewerkt en gegeten…'. De gespreksonderwerpen met je beste vrienden en familieleden worden wat magertjes, valt redacteur Lizzy van Hees op. Gelukkig biedt The New York Times uitkomst: zoek je verloren vrienden en vage kennissen eens op. Juist nu!

Misschien heb je een vaste groep vrienden, familieleden en buren die – zeker tijdens sociale isolatie – nog belangrijker zijn geworden. We zijn allemaal gewoontedieren en veel mensen hebben daarom een vast rijtje contacten onder hun speed dial staan. Niet zo gek ook, want van de leuke ervaringen die je met vrienden deelt, komen vaak meer leuke momenten. En zo worden sommige relaties bestendigd, terwijl anderen uitdoven. The he circle of life, zullen we maar zeggen.

Toch moeten we die verwaterde vriendschappen, verloren schaapjes en vage kennissen niet zomaar afserveren. Ze zijn nuttiger dan je denkt. Zeker tijdens een pandemie en daaropvolgende economische crisis, beargumenteert The New York Times.

Buiten je eigen vijver vissen

Zo blijkt uit onderzoek dat je aan deze 'weak ties' meer hebt wanneer je een nieuwe baan zoekt of je professionele netwerk wil uitbreiden, dan aan je directe collega's en vrienden. Door buiten je eigen kring te kijken, vergroot je niet alleen de vijver, maar krijg je waarschijnlijk ook meer tips waar je daadwerkelijk iets aan hebt. Je eigen collega's en vrienden kennen waarschijnlijk veel van dezelfde mensen als jij, ze denken misschien wat meer in dezelfde gebaande paden en geven daarom minder out of the box-advies. Dat laatste is nou juist wel lekker als je iets nieuws wilt gaan doen.

Maar los van carrièremogelijkheden kan het ook gewoon heel gezellig zijn om weer eens wat oude contacten aan te halen. Zeker nu iedereen veel thuis is, heb je er misschien wat meer tijd voor en is de drempel laag. Het kan toch best spannend voelen om iemand na jaren zonder contact weer eens een berichtje te sturen. Maar het voordeel is dat we nu in enige mate hetzelfde meemaken, ook op afstand.

Een leuke verrassing

Hoewel je denkt dat mensen er misschien raar van opkijken om ineens – na jaren – iets van je te horen, valt dat in de praktijk vaak reuze mee. Bovendien zijn er geen verwachtingen, je bent nog geen eetafspraken of roadtrips aan het plannen, en die optie bestaat ook nog niet. Een appje, mail of belletje is heel vrijblijvend - en als je het mij vraagt - niet meer dan een leuke verrassing dus.

Ja, ik ben thuis en ik werk, eet en slaap. Maar verder gebeurt er bar weinig

Omdat ik zelf niet op zoek ben naar een nieuwe baan, heb ik de afgelopen weken op persoonlijk vlak wat meer contact gezocht met mijn weaker ties. Want ook ik weet af en toe niet meer wat ik moet zeggen als iemand vraagt hoe het gaat. 'Z'n gangetje, I guess', bestaat er überhaupt een ander antwoord op dit moment? Ja, ik ben thuis en ik werk, eet en slaap. Maar verder gebeurt er bar weinig. Tijd om wat oude of verre banden aan te halen!

Covid-19 als bindmiddel

Zo gezegd, zo gedaan en sinds eind maart hebben mijn zusje en ik een tweewekelijkse zoom-date met Amerikaanse vrienden die in Los Angeles wonen. Een vriendschap die is ontstaan bij de generatie van mijn grootouders, vervolgens werd warm gehouden door mijn ouders - en nu neem ik het graag over. Normaal gesproken betekent dat we zo nu en dan een kaart of email sturen, en soms een appje, maar sinds eind maart is het contact wat intensiever en hebben we om de week een gezamenlijk cocktailuurtje.

Nooit eerder lagen onze werelden en ervaringen zo dicht bij elkaar. We zijn allemaal aan huis gebonden en bezig ons werk zo goed mogelijk te blijven doen vanuit huis. De sportscholen zijn dicht, en net als wij gingen zij enkel naar buiten voor het hoognodige. Ook nu de maatregelen hier een beetje worden versoepeld, terwijl er in Los Angeles nog geen sprake van is, kijken we allemaal nog steeds verwachtingsvol naar de politiek om ons door deze periode heen te leiden. Al ziet dat laatste er wel een beetje anders uit in Amerika dan hier in Nederland.

De draad weer oppakken

Ook heb ik even contact gehad met twee vriendinnen, die ik een beetje uit het oog was verloren. Eerlijk is eerlijk: het is superleuk om er, na jaren zónder contact, achter te komen dat je de draad zo weer op kunt pakken. Veel van wat er ooit was, blijkt er nog steeds te zijn. 'Nog steeds zo'n fan?', vraagt een vriendinnetje van de middelbare school wanneer ik op Instagram een foto van 'Sex and the city' deel. Ja, dat was ik vijftien jaar geleden inderdaad ook al. De gemeenschappelijke ervaringen en herinneringen aan vroeger gaan niet zomaar verloren met de tijd; je hoort en leest ze tussen alle regels door. Bijvoorbeeld als we toegeven dat we die social distance soms best even in willen ruilen voor de smalle en overvolle pijpenla van onze stamkroeg in Haarlem. Hadden we er toen maar wat meer van genoten...

Maar de huidige situatie levert ook verrassende gespreksstof op met mensen die je lang niet hebt gesproken. Het is leuk om te horen wat ze allemaal uitspoken op dit moment en hoe hun werk hierdoor wordt beïnvloed. Terwijl de één al maanden thuis zit, werkt de ander in een ziekenhuis - waar collega's en patiënten elkaar ineens moesten herkennen aan een foto en naambordje op hun pak. Welke inzichten hebben zíj opgedaan de afgelopen tijd?

Voor mijn gevoel helpen dit soort gesprekken juist nu om het leven een beetje fris en vernieuwend te houden. Want ook al gaan de terrassen vanaf 1 juni weer open, voorzie ik niet dat we daar weer met Jan en alleman eindeloos zullen zitten en borrelen. En op anderhalve meter afstand knoop je misschien ook niet zo snel een gesprek aan met de mensen aan het tafeltje naast je. Hoe leer je nu nog nieuwe mensen kennen? Juist, dat is niet zo makkelijk. Daarom is het ophalen van oude contacten een mooi alternatief, sterker nog: binnen no-time worden die weak ties ineens weer verrassend sterk.

Benieuwd naar het artikel van The New York Times, lees het hier.

Lizzy van Hees