Close

Shit happens: een podcast met eerlijke verhalen van kraamtijd tot kantoor

16 mei 2020 12:05 / Luistertip
Jerney Zwart en Anna van den Breemer
Jerney Zwart en Anna van den Breemer
V Van slapeloze nachten tot kolven op kantoor, er zijn nogal wat dingen waar je als moeder tegenaan loopt. Zeker als je die nieuwe 'job' probeert te combineren met een bestaande carrière. Anna van den Breemer en Jerney Zwart bespreken de lusten én de lasten in hun nieuwe podcast 'Shit happens'.

First comes love, then comes marriage, then comes bab… ik bedoel reality. Een gezin combineren met een veeleisende baan, is makkelijker gezegd dan gedaan. Hoe doen al die andere moeders dat toch? Daar zijn programmamaker Jerney Zwart en journalist Anna van den Breemer ook benieuwd naar en daarom maken ze de wekelijkse podcast 'Shit happens' voor Viva Mama.

Het perfecte plaatje doorbreken

De twee moeders willen graag eerlijke verhalen vertellen, vertelt Zwart. "Bij andere moeders en gezinnen zie je vaak de buitenkant en het mooie plaatje. Dat wil iedereen, maar in werkelijkheid kan het niet 24/7 leuk zijn." Tijd om dat perfecte plaatje te doorbreken dus. "Het zou best fijn zijn als er iets meer eerlijkheid komt over wat het inhoudt om kinderen te hebben – ook als je daarnaast nog andere ambities hebt."

Hé, het hoort erbij, het ligt niet aan jou

Maar hoe creëer je een plek waar juist die eerlijke verhalen naar voren komen? Voor Zwart begon dat bij het delen van de mindere of moeilijke momenten. "Als ik ergens tegenaan liep, vertelde ik het aan vriendinnen. Vaak hebben zij vergelijkbare dingen meegemaakt." En die herkenning is goud waard. "Dan verdwijnt de stress en kun je er samen meestal om lachen."

'Het hoort erbij'

Dat groene gras bij de buren lijkt al gauw minder groen, zodra je weet dat andere mensen soortgelijke problemen tegenkomen. Dat geldt voor alles, denkt Zwart, ook de meest simpele dingen. "Als je kind ineens een week lang niet wil slapen en iedere ochtend om 5.00 uur wakker wordt. Dan weet je soms niet waar je het zoeken moet. Ik kan mijn zoontje van negen maanden ook nog niet vragen wat er met hem aan de hand is. Soms is het fijn als iemand anders je dan even geruststelt. Hé, het hoort erbij, het ligt niet aan jou."

Hetzelfde geldt overigens voor de relatie met je partner, dat is ook niet altijd rozengeur en maneschijn. "Soms vind je elkaar gewoon even niet zo leuk. En dan is het wel zo fijn om je sores even met iemand anders te delen." Dat doen ze ook in de podcast, al zullen ze niet tot in het kleinste detail vertellen over partner en kinderen. Maar door het in grote lijnen te delen, kun je je al gehoord voelen.

Nog net zoveel ambitie

Nou zijn er natuurlijk best wat vloggende, bloggende, schrijvende moeders die ervaringen delen. Maar 'Shit happens' wil zich onderscheiden door vooral eerlijke en praktische verhalen te delen. Niet alle opvoedtips zijn voor iedereen haalbaar. "Er zijn veel oermoeders die hun volledige focus op de kinderen leggen", zegt Zwart. "En dan zijn er nog wat meer zweverige types. Maar Anna en ik werken gewoon. Wij willen vooral haalbare tips en advies die we ook echt in de praktijk kunnen brengen. We hoeven geen studie van het moederschap te maken."

Daarom spreken de twee moeders zich ook expliciet uit over hun ambities náást het moederschap. Want die zin om te werken en jezelf professioneel te blijven ontwikkelen gaat niet ineens over als je moeder bent. "Zelf had ik gelukkig een fijne zwangerschap, waarin ik me eigenlijk nog creatiever voelde dan normaal. Ik heb lang door kunnen werken en heb zelfs een paar nieuwe tv-programma's uitgedacht in die tijd", vertelt Zwart. "En toch was ik bang dat mensen me anders zouden benaderen na mijn verlof. Dat komt denk ik voort uit mijn eigen onzekerheid, want ik bén ook veranderd sinds de geboorte van mijn zoontje. Maar veranderd is niet hetzelfde als minder goed. Ik kan en wil nog steeds hard werken."

Kolven op kantoor

Er zijn veel meer mensen die hier tegenaan lopen, denkt Zwart. "Vraag elke moeder die werkt naar dit soort ervaringen en er komen zo tien verhalen uit." Zo ook over kolven op werk bijvoorbeeld. Een dankbaar onderwerp dat Van den Breemer en Zwart in de tweede aflevering van hun podcast bespreken. Wist je bijvoorbeeld dat er op de meeste werkplekken maar één designated kolfkamer is? Dan moet je dus met alle andere kolvende collega's afstemmen wie daar op welk moment gebruik van kan maken. Je kunt je voorstellen dat daar nogal wat gedoe en geregel bij komt kijken.

Niemand vertelt je dat je 25 procent van je werkuren mag besteden aan kolven

"Je zal maar net in een meeting zitten die uitloopt of met iemand van tijd willen wisselen", legt Zwart uit. "Ik wilde er op werk een punt van maken om het gewoon te benoemen. Het gaat al gepaard met genoeg andere uitdagingen, zonder dat je er dan ook nog geheimzinnig of discreet over moet doen tegen je collega's." Dat is ook het gekke aan borstvoeding, valt haar op. "Eerst word je bewierookt omdat je wel borstvoeding geeft en krijg je als moeder het gevoel dat het móét en zal lukken. En dan moet je er daarna ineens geheimzinnig over doen, want stel je voor dat je op werk laat zien dat je óók moeder bent."

Dit voorbeeld laat maar weer eens zien waarom het goed is om dit soort dingen bespreekbaar te maken in het publieke domein. Zwart: "Niemand vertelt je van tevoren dat je 25 procent van je werkuren mag besteden aan kolven. Gelukkig ben ik er zelf over gaan lezen, anders krijg je nog het gevoel dat je constant aan het spijbelen bent. Onzin, je hebt er recht op."

Moedermaffia en slaaptekort

Om hun eigen ervaringen wat beter te duiden, bellen de moeders iedere aflevering met een expert. Zoals relatietherapeut Susanne Donders, die vertelt wat koppels kunnen doen om elkaar niet helemaal gek te maken nu iedereen 24/7 onder één dak leeft. Zo is er iedere keer een nieuw onderwerp. "We willen het graag nog over de moedermaffia hebben, omdat veel vrouwen nog steeds kritisch naar elkaar zijn. En de eerstvolgende keer hebben we het over slaap. Waarom wil iedereen altijd als eerste weten of je baby al doorslaapt?! Alsof je daaraan kunt afmeten hoe het met de opvoeding gaat."

Zo te horen hebben Anna van den Breemer en Jerney Zwart meer dan voldoende materiaal voor een rits herkenbare afleveringen. Benieuwd naar de podcast? Je kan 'm hier luisteren!

Lizzy van Hees