Close

Hooray for the staycay!

25 mei 2020 03:05 / Inspiratie
G Geen exotische avonturen op Bali of roadtrip langs de kust van Canada: als je komende tijd al op vakantie gaat, wordt dat waarschijnlijk een klein reisje dichtbij huis. Travelblogger Anne de Buck, auteur van de Staycation guide en oprichter van Your little black book, geeft ons de beste tips.

Spontaniteit blijft de komende tijd waarschijnlijk ver te zoeken: zomaar even kijken waar de wind je heen waait, zit er niet in. Voor je het weet is het er te druk en ben je gevaarlijk bezig.

1. Plan een eind weg

Plannen is daarom het sleutelwoord en ook een staycation - en eigenlijk ieder uitje in het openbaar - moet zorgvuldig worden uitgestippeld, vertelt Anne de Buck. "Wil je aanschuiven voor een lekker diner in een restaurant, zal je op tijd je reservering moeten maken. Hetzelfde geldt voor musea: je koopt een tijdslot en moet dan ook op de aangegeven tijd aanwezig zijn, anders kan je naar je museumbezoek fluiten en linea recta naar huis. Maar dat betekent niet dat we geen leuke dingen meer kunnen doen, integendeel! Plan bijvoorbeeld een aantal vaste dingen, en gebruik de overige tijd om wat spontanere acties te ondernemen. Zo kan je de mooiste stadsparken bezoeken of huur je een bootje om door de grachten te varen."

'Wij gaan van de zomer roadtrippen door Zeeland'

2. Geluk zit vooral in de kleine dingen

Dat het toch een stuk minder spontaan is, vindt De Buck wel jammer. "Maar goed, het is maar wat je er zelf van maakt. Een leuke wandeling naar een plek die je niet kent, een koffie-to-go bij een standje langs het park of lastminute iets afhalen bij restaurants in de buurt kunnen je ook een vakantiegevoel geven. Je moet dan je excitement uit de kleinere dingen halen, dingen die je zelf in de hand hebt en kunt regelen."

3. Plan een roadtrip door eigen land

Gelukkig zit Nederland ramvol met mooie, unieke plekjes om te ontdekken, en is de kans klein dat je die allemaal al hebt gezien. "Iedere provincie heeft zijn eigen charme", zegt ze. "Ik heb zelf een kindje van 2 jaar en met ons gezin gaan we graag naar mooie vakantiehuizen. Nu een buitenlandse vakantie van de baan is, gaan we deze zomer een roadtrip maken door Zeeland. Om de paar nachten reizen we dan door naar de volgende plek en zien we weer wat nieuws. Mensen moeten wat creatiever gaan worden nu een uitstapje naar een ander land niet meer zo makkelijk is." Nederland mag dan wel niet zo groot zijn, maar waarschijnlijk zijn er in elke provincie nog wel geheimen voor je te ontdekken. Ken je Zeeland al op je duimpje? Kijk dan eens naar andere provincies als Limburg en Friesland. Ook daar valt er méér dan genoeg te zien en beleven.

4. Sla twee vliegen in één klap met een hotel mét restaurant

Als je met zijn tweeën op vakantie wil, zijn hotels bij uitstek geschikt. Het is niet alleen romantisch, maar biedt ook een stukje privacy in een nieuwe omgeving. Helemaal perfect als je er even tussenuit moet, dus. Voor de echte stadsmensen tipt De Buck een bijzonder hotel in de hoofdstad: "Mijn persoonlijke favoriet is het Volkshotel in Amsterdam. Je dineert op de zevende verdieping en hebt een prachtig uitzicht." Het hotel heeft een bijbehorend restaurant, dat momenteel gesloten is voor gasten van buitenaf. "Omdat je enkel met andere hotelgasten eet, voelt het als een viparrangement."

5. Ga ertussen uit in je eigen buurt

Voor wie voorlopig ook geen weekendje weg kan, raadt ze aan om in je eigen omgeving de variatie op te zoeken. "Wij gaan ieder weekend naar een ander park toe, gewoon even een andere omgeving. Niet alleen voor ons, maar ook voor ons kindje is dat leuk en zien we steeds weer wat nieuws van onze stad." Haar favoriete park in de buurt? Het Flevopark. "Het is nét iets minder druk dan de meer bekende parken en erg divers qua natuur."

Het is nu ook een stuk aantrekkelijker om de auto te pakken en naar een natuurgebied rijden - in de buurt of juist aan de andere kant van het land, zo groot is Nederland nu ook weer niet. "Waarom zou je niet naar de Veluwe gaan om daar een mooie wandeling te maken? Of naar Lage Vuursche? Dat zijn ontzettend mooie gebieden. Je ontdekt iets nieuws én zorgt er meteen voor dat je niet met je halve dorp of stad op dezelfde plek staat." Zo is er het indrukwekkende monumentale pand van Radio Kootwijk, vlakbij Apeldoorn. Of wandel de Kasteeltuinwandeling bij Lage Vuursche en zie kasteel Drakensteyn van dichtbij.

Als je werk het toelaat, kan je zelfs op doordeweekse dagen een vakantiegevoel creëren door slim gebruik te maken van de ochtenden. "We springen wel eens 's ochtends vroeg in de auto om naar het strand van Scheveningen te rijden of naar een ander mooi gebied en zoeken daar even onze rust. Op die manier zijn we rond een uur of 11 weer terug en kunnen we vol frisse moed aan de slag. Die change of scenery zorgt voor rust bij ons."

'In die Zeeuwse haventjes krijg je bijna een Frankrijkgevoel'

6. Laat je verrassen door Nederland

Toplocaties voor een leuke staycation heeft De Buck natuurlijk ook. "Het is nu natuurlijk razend populair, maar Texel staat echt wel hoog op mijn lijstje. Er zijn daar een aantal leuke hotels zoals Boutique hotel Texel  en Bij Jef, waar ik dol op ben. Op culinair gebied is het daar fantastisch. Ze gebruiken er zoveel verse, lokale producten. Bij Jef is een restaurant met een Michelinster, maar ze hebben ook een aantal kamers. Ze bieden mooie arrangementen aan waarbij je in de avond aanschuift voor een gastronomisch diner met de mooiste producten van het eiland en de Wadden. Denk aan Texels lam, Texelse kaas, Waddenoesters en zilte groenten als lamsoor.  Ook Parc Broekhuizen in Leersum is een aanrader, het is een prachtig landgoed met een sterrenrestaurant erbij. Of ga, net als ik, op tour in Zeeland. Als het mooi weer is, krijg je in die kleine haventjes bijna het gevoel dat je in Frankrijk bent. De omgeving van Vrouwenpolder, Oostkapelle, Domburg en Zoutelande is een must see."

Deze hele crisis is een oefening in overgave, overgeven aan het niet-weten, aan een inperking in je vrijheid, aan een leven op anderhalve meter afstand. Niet leuk, maar wel even noodzakelijk en je kan er zeker het beste van maken. Dus maak een plan, pak je koffer, stay safe en staycay.

Marije Roorda

LEES MEER OVER