Close

Kennis maken: een taal leren

27 mei 2020 12:05 / Zelfontwikkeling
V Van nieuwe dingen leren krijg je energie. Maar hoe weet je waar je echt in wil investeren? In deze rubriek vragen we steeds kenners naar hun kennis: waar doe je die op als je het simpel wil houden, en waar kan je terecht als je the whole shebang zoekt? Met deze week de kennis waar iedereen wat aan heeft: een nieuwe taal leren.

Zomaar uit volle borst meezingen met die mooie Franse chanson, een maand door Zuid-Amerika trekken (of daarvan dromen tot het ooit weer mag) en je dan nagenoeg overal verstaanbaar kunnen maken of die spannende Scandi-noir heel blasé in het origineel lezen. Een nieuwe taal leren is goed voor je en geeft een plezier dat het nut overstijgt, maar als je nog een reden zocht om eraan te beginnen, zijn ze zo gevonden.

Bijvoorbeeld op zakelijk vlak. Die presentatie in perfect Engels of foutloze mail in het Duits kan net het verschil maken in het contact met een klant of je manager. Voor dat soort trainingen kan je terecht bij De Taaltrainer. Eigenaar Miranda Bensing (46) en haar team organiseren lessen op maat in alle grote handelstalen, maar ook Nederlands voor anderstaligen én voor Nederlanders die de kennis van hun moerstaal een beetje willen oppoetsen: “Dat is echt een groeiende markt. Mensen zijn ervan doordrongen dat spel- of taalfouten maken in hun eigen taal een onzorgvuldige indruk achterlaat.”

'Maak het zo leuk mogelijk voor jezelf, want dan blijf je oefenen'

Zelf begon ze haar bedrijf na een studie Engels en een omweggetje als intercedent. “Via via kon ik projectleider worden bij een taleninstituut. Ik vond het bedrijfsleven altijd al fascinerend en vond hier een plek waar ik dat kon combineren met mijn liefde voor taal. Na twee jaar begon ik voor mezelf, dat is nu twintig jaar geleden.” Naast de taallessen, verzorgen ze ook culturele workshops, best handig als je weet hoe het heurt als je met Japanse opdrachtgevers aan tafel zit.

Maar in dit geval gaat het ons om de taal en Bensing weet hoe je dat het beste aanpakt.

1. Low-key kennismaken

Is je doel vooral om eens te kijken of een taal je ligt en bij je past, kan je gerust bij de absolute basis beginnen: de woorden en grammatica. Bensing: “Dat zijn de bouwstenen en die kan iedereen op zichzelf leren.” En dat kan makkelijk gratis of voor een klein bedrag in zoveel of zo weinig tijd als je zelf maar wil. “Bij ons zijn veel trainers en cursisten enthousiast over apps als Duolingo, maar je kan ook op YouTube filmpjes kijken in de taal die je wil leren. De combinatie van beeld en geluid werkt heel goed en je kan een onderwerp kiezen dat je toch al aanspreekt.”

Dat laatste is sowieso een belangrijke tip: “Dat maakt het laagdrempelig en dat je het ook volhoudt. Als je van vissen houdt, kan je net zo goed in het Duits naar filmpjes over koikarpers kijken. Of kijk bijvoorbeeld naar nieuwsuitzendingen. Als je op de hoogte bent van het nieuws in het Nederlands, helpt dat bij het begrijpen van de BBC. En de meeste landen hebben ook een equivalent van het Jeugdjournaal. Dat is ook heel geschikt om te kijken, omdat de taal daar toch al versimpeld is.”

Ook leuk: er een spelletje van maken. Dat kan met apps als Kahoot en Quizlet, maar bijvoorbeeld ook bij de sites van Nu Beter Engels (of Frans, Duits of Spaans). Daar kan je iedere dag in een paar minuutjes vier vragen beantwoorden en spijker je op een toegankelijke manier je kennis bij. Als je het eerste niveau onder de knie hebt, kan je doorgroeien naar niveau twee en drie. “Eigenlijk is iedere blootstelling aan de taal goed, zo lang je er maar plezier mee hebt”, zegt Bensing. “Dat maakt dat je het blijft doen en daardoor steeds meer leert.”

2. Een tikkie intensiever   

Nu je weet van welke taal je hart sneller gaat kloppen (of wat je baas graag ziet dat je leert), kan je die bouwstenen het best gaan gebruiken tijdens een les of training. Dat kan bijvoorbeeld met één keer per week een les en verder thuisstudie, maar ook wat intensiever (zie: Het diepe in) of juist wat informeler: zoek een gesprekspartner of penvriend die jouw doeltaal spreekt en oefen daarmee.

'Om een taal goed te leren spreken, is zelfvertrouwen noodzakelijk'

Maar dat laatste is wel vooral voor de hobbyisten, zegt Bensing. “Want het is belangrijk dat iemand je feedback geeft en uitlegt waarom juist dat woord klopt en die zinsbouw juist niet. Dan zie je die bouwstenen ineens in hun context. Zo verhoog je pas echt je taalniveau.” In de huidige coronatoestand zijn veel lessen in groepsverband natuurlijk een beetje beperkt, maar gelukkig kan het in een virtual classroom, via Zoom bijvoorbeeld, net zo goed.

3. Het diepe in

Als je voor je werk of een ander specifiek doel een taal in een relatief korte tijd relatief goed moet leren beheersen, kan je ook een intensieve training volgen. De nonnen van Vught – “die overigens niet in een klooster, maar gewoon in een bedrijfspand zitten”, vult Bensing aan – zijn heel bekend natuurlijk, maar bij De Taaltrainer doen ze ook dat soort grondige cursussen. “Je dompelt je dan helemaal onder in een taal, maar het is daarna wel van belang dat je blijft oefenen.”

Zo niet, krijgt je leercurve de vorm van een steil dak: heel snel omhoog en ook heel snel weer naar beneden. “Je hersenen hebben haakjes nodig om die nieuwe kennis mee te verankeren. Als je die haakjes niet opzoekt, zakt je kennis weg. Die is er nog wel, maar is dan veel moeilijker weer naar boven te halen. Het gevolg is dat je dan in een gesprek bijvoorbeeld niet op de juiste woorden kan komen, waardoor het gesprek hapert.” Daardoor ga je je onzeker voelen en juist niet de uitdaging aan om je kennis van de taal alsnog op te diepen uit de krochten van je brein. En zo houd je de neerwaartse spiraal in stand. “Om een taal goed te leren spreken, is wat zelfvertrouwen noodzakelijk.”

Als je echt het diepe in wil met een taal, kan je daarna dus maar beter ook in het diepe blijven.

4. Down the rabbit hole

Voor wie toch al talig is aangelegd, is het niveau near native best haalbaar, weet Bensing. “Je merkt daarin echt een verschil. Als iemand een hoog niveau heeft in zijn eigen taal, is het makkelijker ook een nieuwe taal echt te leren beheersen.” Je kan natuurlijk een studie van vier jaar doen of emigreren naar een land waar ze jouw language, Sprache of Jezik spreken. Maar het kan ook makkelijker, met een goede basistraining en daarna de discipline om daarop voort te borduren.

Of maak een talenreis, bijvoorbeeld met EF (en ja, die hebben ook programma’s voor volwassenen). Dan heb je de steile leercurve en ook gelijk de mogelijkheid die nieuwe kennis te bestendigen door die zo veel mogelijk en zo gevarieerd mogelijk in te zetten. “Eigenlijk is op alle levels het belangrijkste dat je jezelf zoveel mogelijk aan de taal blootstelt, er zoveel mogelijk interactie mee hebt, zowel actief als passief.”

Kort en goed: een nieuwe taal leer je door te durven, te doen én dan te blijven durven. En een beetje pret ermee maken.  

Peper Hofstede

LEES MEER OVER