Close

De do's and don'ts van het mondkapje

26 mei 2020 06:05 / Samenleving
M Mondkapjes: je komt er vanaf 1 juni niet meer onderuit. Maar de juiste vinden, bestellen en dragen is nog een behoorlijke klus. Daarom is redacteur Marije Roorda op onderzoek uitgegaan en heeft ze een handig mondkapjes-stappenplan opgesteld, zodat je vanaf 1 juni veilig én met een vrolijk printje kan reizen.

1. Wanneer is een mondkapje écht nodig?

In je privéleven hoef je nog geen mondkapje te dragen, maar zodra je met het openbaar vervoer reist, kom je er niet meer onderuit. Vanaf 1 juni is het verplicht om tijdens het reizen een niet-medisch mondkapje te dragen. Ga je naar Albert Heijn of laat je je hond uit? Dan mag je het lapje stof achterwege laten. Al kun je 'm gerust wel dragen als je dat fijn vindt. We zijn tenslotte allemaal aan die mondkapjes gewend ondertussen, dus je zal er niet snel om worden uitgelachen. Safety first, toch?

Mondkapjes zijn vooral bedoeld om mensen te beschermen in situaties waar afstand houden moeilijk is, zoals in een volle trein. En hoewel er volgens het RIVM nauwelijks bewijs is dat niet-medische mondkapjes écht helpen om besmettingen tegen te gaan, is het in ieder geval een fijn gevoel dat het kuchje van je buurman niet op jouw gezicht belandt. Ook kappers, nagelsalons en andere ondernemers die dicht bij hun klanten staan dragen mondkapjes of vragen hun klanten er een te dragen. Alle beetjes helpen, dus waarom ook niet?

2. Wat je moet weten vóór je een kapje koopt

In welke vorm of stijl je je mondkapje ook koopt, er zijn een aantal basisdingen waar je goed op moet letten. Zo moet het kapje goed aansluiten op je hele gezicht, zodat de eventuele virusdeeltjes niet aan de zijkant of bovenkant naar buiten kunnen glippen en alsnog de boel onveilig kunnen maken. En zit er geen filter in je mondkapje, dan is het stiekem niets meer dan een veredeld lapje stof. Als je er vrijwel doorheen kan kijken, dan kan je zelf wel invullen wat dat betekent voor de piepkleine virusdeeltjes die een weg naar buiten zoeken.

3. Klaar voor de koop

Heb je eenmaal besloten een mondkapje te willen bestellen, struikel je in het volgende gat: welke soort moet je in huis halen? Na tien minuten scrollen op Etsy of Instagram word je overspoeld met patronen en stofjes - en de juiste keuze maken is niet makkelijk. Gelukkig hebben wij al het vooronderzoek gedaan en een klein overzichtje gemaakt. Stelregel is wel: blijf weg van de medische mondkapjes, want die hebben mensen in de zorg hard nodig.

Er zijn een aantal verschillende soorten waar je uit kan kiezen. Zo heb je de minder modieuze, maar wel alom bekende lichtblauwe wegwerpmaskers. Ze zijn inmiddels te koop bij drogisterijen en zélfs in de supermarkt. Ook op bol.com haal je zo een doosje: je betaalt dan 45,60 voor twintig maskers. Zoals de naam al suggereert zijn ze voor eenmalig gebruik, maar als je geen gepruts met mooie patroontjes of urenlang zoeken naar de juiste vorm wil, zijn deze maskers een uitkomst.

Dan heb je het iets hippere zusje van de wegwerpmaskers: de wasbare katoenen versie. Of je ze nou zelf wil maken of in bulk wil bestellen op Etsy: er zijn meer dan genoeg (naai)patronen en verkopers om er eentje te vinden die bij jouw stijl past. Deze mondkapjes zijn niet alleen om een boete in het OV te voorkomen, maar kunnen ook fungeren als fashion statement. Voor wat grafischere ontwerpen verwijzen we je graag naar de Penis Print Face Mask van Bas Kosters, maar voor simpelere bloemetjesontwerpen of een camouflageprint moet je bij Etsy zijn. Vergeet er geen twee te kopen voor het geval je heen en weer moet reizen met het ov, want je moet ze wel tussendoor wassen. Kleine tip: kies een mondkapje met elastiekjes in plaats van touwtjes, want anders heb je alsnog iemand nodig om hem vast te knopen.

Natuurlijk heb je ook nog de mondkapjes van de bouwmarkt, die eigenlijk bedoeld zijn voor kluswerk. Ook deze kan je dragen - hoewel de coolfactor zero is - in het openbaar vervoer. Voor 3 euro heb je een doosje van drie bij GAMMA. Lekker makkelijk, dat wel.

4. Na de aankoop

Je pakketje is binnen en je bent klaar voor een veilige trip naar buiten! Maar voor je de deur uit kan, is er nog een laatste punt van aandacht: het op en afzetten van het kapje. Je mag namelijk onder geen beding de binnenkant van je kapje aanraken. Doe je dat wel, dan verspreid je eventuele ziektekiemen alsnog - en heeft het dus weinig zin om er een te dragen. Zet hem op met behulp van elastiekjes, check of alles netjes aansluit en je bent ready to go. Veel succes!

Marije Roorda

LEES MEER OVER