Close

Vrouwen mogen meer ruimte innemen in tech, vindt Carine de Meyere

27 mei 2020 09:05 / Technologie
Carine de Meyere tijdens TEDxWomenAmsterdam (2017)
Carine de Meyere tijdens TEDxWomenAmsterdam (2017)
W Wat voor rol speelt technologie een post-coronatijdperk, wat kunnen we van het verleden leren om onze toekomst te bestendigen en welke innovaties vinden er plaats in seks-tech? Het zijn vragen die stuk voor stuk aan bod komen bij de 'Virtual World Tour' van Women in Tech. Het goede nieuws: iedereen kan erbij zijn!

Eigenlijk zou de grote Women in Tech-conferentie deze week in Parijs plaatsvinden, maar dat evenement moest in verband met Covid-19 worden verplaatst naar het najaar. Maar je zou geen tech-organisatie zijn, als je niet een innovatieve oplossing bedacht. Dus dat deden ze – en hoe!

"In zes weken tijd hebben we de hele summit omgegooid", vertelt Carine de Meyere, die als chief commercial officer nauw betrokken is bij het uitrollen van de organisatie en haar bijbehorende chapters in Nederland, de VS en Latijns-Amerika. "Het was een enorme organisatie, maar je weet wat ze zeggen: vrouwen kunnen goed multitasken. Gisterochtend heb ik de soundcheck gedaan en volgens mij zijn we er klaar voor."

Vrouwen mogen niet achterblijven

Het voorbereiden van interviews, panelgesprekken en soundchecks is niet niks voor een evenement waar mensen van over de hele wereld aan kunnen deelnemen. "We hebben wereldwijd al 3500 aanmeldingen binnen en daarom gaan we 24 uur door, zodat we alle tijdzones bedienen", legt De Meyere uit. "En we hebben 200 sprekers, nogal een onderneming dus."

Meer ruimte innemen

Het thema van de summit is 'Women taking up space', vervolgt ze. "Dat nemen we heel letterlijk. Het is een eerbetoon aan de eerste all female spacewalk en daarnaast zal Dr. Christyl Johnson van NASA een Space-panel leiden." Maar er zit natuurlijk ook een andere boodschap achter, namelijk dat vrouwen op ieder terrein wel wat meer ruimte mogen innemen.

"Toen we de Nederlandse tak van Women in Tech lanceerde, waren daar een stuk of 300 mensen aanwezig, waaronder heel veel vrouwen." En op de vraag waar de grootste behoefte ligt, kwam steeds hetzelfde antwoord naar voren: nieuwe rolmodellen. Niet geheel onbegrijpelijk, vindt De Meyere. "Je kan steeds lijstjes zien met dezelfde vrouwen erop, maar dan hou je het gevoel dat het alleen de lucky few zijn die de top halen. Eigenlijk wil je dat andere gezichten, die net zo goed belangrijk werk verrichten, ook een beetje bekendheid krijgen."

De Nederlandse tak van Women in Tech heeft sinds haar lancering in 2019 niet stilgezeten en heeft een aantal manieren bedacht rolmodellen meer zichtbaarheid te geven. Zo is er een pitch-programma en een jaarlijks websummit waarin zeven vrouwen in het zonnetje worden gezet met een award voor health-tech of in een andere categorie. Maar er worden ook lesprogramma's aangeboden in coderen. "Vroeger waren computers een speeltje voor de jongens om mee te oefenen en experimenteren, maar vrouwen mogen niet achterblijven. Het is onze toekomst."

Er valt winst te behalen

De organisatie is inmiddels in zeventien landen actief en heeft een dubbele missie: de genderkloof dichten en vrouwen helpen om technologie te omarmen. "Ja, dat is allebei nog steeds nodig", benadrukt De Meyere. "Ik ben vorig jaar op reis geweest naar Silicon Valley en heb daar ook weer met eigen ogen gezien dat het vooral mannen zijn op topposities, die spelen elkaar de bal toe." Daarnaast denken veel vrouwen – onterecht – dat ze niets van technologie afweten. "Onzin. Soms stuur ik iets door naar vrouwen die jurist zijn, en dan sturen ze terug dat ze niets te maken hebben met tech. Onze hele wereld wordt bepaald door technologie, leg ik dan uit - en meestal komen ze er later zelf ook op terug."

Er kunnen nog heel wat meters worden gemaakt in Nederland

Het lijkt af en toe alsof we niet kunnen bevatten waar we technologie allemaal in tegenkomen en die mystificatie mag nu weleens worden weggenomen. "In Nederland zijn we vaak wel nieuwsgierig, maar het is peanuts vergeleken met wat ik heb in Amerika heb ervaren. Toen ik daar in de jaren '80 studeerde, leerde ik al coderen! En mijn zoon heeft net zijn tweede collegejaar voltooid via Zoom, kortom: er kunnen nog heel wat meters worden gemaakt in Nederland." In dat opzicht is de huidige situatie waarin onze wereld zich bevindt, ook een mooie eyeopener. "Je ziet nu dat we eigenlijk heel goed kunnen zonder het reizen en face-to-face contact, zolang we maar de technologie hebben die ons met elkaar verbindt."

Wat er op het menu staat

Die verscheidenheid aan raakvlakken is ook terug te zien in het programma morgen. Er zijn lezingen over hoe het er nu voor staat met vrouwen in technologie, maar er wordt ook stilgestaan bij de vraag hoe tech en innovatie hand in hand gaan met succes. Ben je benieuwd naar de ontwikkelingen op het gebied van seks-tech, dan zit je ook snor. En dan zijn er nog workshops over het belang van gender equality en goed samenwerken. Een nachtje doorhalen dan maar?

De Meyere: "De Nederlandse chapter heeft ook een fantastisch panel georganiseerd." Onder leiding van Dr. Cara Antoine zullen een aantal vrouwen met elkaar discussiëren over hoe we diversiteit en inclusiviteit kunnen inzetten om de coronacrisis te boven te komen.

"Veel vrouwen zijn lange tijd onzichtbaar geweest, die zaten verstopt in de backoffice. Ik hoop dat daar nu verandering in komt", zegt De Meyere. "Die behoefte is er ook bij vrouwen zelf, merk ik. In de afgelopen maanden hebben we het aantal volgers en leden zien groeien."

Overweeg jij ook een carrière in technologie of ben je gewoon benieuwd naar de sprekers en inspirerende talks? Iedereen kan zich aanmelden voor de conferentie, dat doe je door je te registreren op de website en je tijdzone in te vullen. Zo krijg je meteen te zien welke sessies voor jou interessant zijn!

Het spektakel begint morgen - of eigenlijk vannacht - op 28 mei om 01.00 uur 's nachts (Nederlandse tijd)!

 

Lizzy van Hees