Close

Wie was je moeder voordat ze 'mama' werd?

29 mei 2020 01:05 / Inspiratie
Ellen
Ellen
F Franny bouwde eigenhandig haar eigen huis en Ellen hield van motorrijden, bij voorkeur off-road. Soledad groeide op in de Filipijnen, maar vond uiteindelijk haar vrijheid in Italië. Het zijn de verhalen die je misschien niet achter moeders zoekt, maar het Instagramaccount Mothers Before staat er vol mee!

Misschien heb je de identiteit van je moeder altijd verweven met jullie band als ouder en kind – en omdat je haar pas kent sinds ze jouw mama, moes, mutti, mammie of ma is, zou je bijna vergeten dat ze in het leven vóór haar kinderen ook al iemand was. Een vrouw met een sterke of eigenzinnige persoonlijkheid, heel verlegen of misschien wel the life of the party. Studeerde ze of had ze er al een hele carrière opzitten? Misschien was ze zoekende of heel reislustig. Een trouble maker of het braafste meisje van de klas. Hield je moeder van flirten of was ze al jarenlang verknocht aan dezelfde man, die jij nu als je vader kent. Er zijn eindeloos veel vragen die je kan stellen, maar één ding staat als een paal boven water: de identiteit van de vrouw die jij als je moeder kent, wordt niet alleen bepaald door het moederschap. Er is genoeg aan voorafgegaan en het is wel zo leuk om daar af en toe bij stil te staan.

Dat is precies wat het account Mothers Before doet. Ze delen foto's van vrouwen die zijn gemaakt op een moment dat ze nog geen moeder waren. Die beelden zijn een heerlijke blik terug in de tijd – zeker op het gebied van mode en kapsels. Maar de beschrijvingen van al deze bijzondere vrouwen zijn minstens zo veelzeggend. Het laat zien dat veel van hen er al een heel leven op hadden zitten voordat ze een kind kregen, voor sommige van hen was het niet eenvoudig of vanzelfsprekend om moeder te worden. En anderen hebben hun kroost alleen opgevoed mét een baan ernaast.

Wij delen graag een paar mooie kiekjes met je!

1. Motormuis Ellen

De foto van Ellen werd genomen tijdens een motorevenement in Wales. Ze draaide haar handen niet om voor het technische werk en maakte misschien ook wel eens een ritje off-road

2. Bobbye drumde voor Motown

3. Irma

De moeder van Tanya kreeg haar eerste kind toen ze 17 jaar was. En hoewel Tanya de foto van haar moeder geweldig vindt, ziet Irma een onnozel jong meisje. 

4. Marguerite en haar vriendin Ethel bij Plymouth Rock

In de jaren '30 en '40 gaf Marguerite les aan dove en blinde kinderen in Boston.

5. Robin kende twee kanten

Crystal kent haar moeder als een keurige vrouw, die alles volgens de etiquette doet (lees: geen ellebogen op tafel). Maar de foto laat zien dat ze bij tijd en wijle haar manieren best eventjes opzij kon schuiven voor een lekkere teug. Met haar mond aan de fles. 

6. Soledad vond vrijheid in Italië

Soledad was één van acht kinderen en werd opgevoed door een familie van sterke vrouwen. Ze reisde acht uur met de bus om te kunnen studeren in Manila. Uiteindelijk vond ze haar vrijheid als verpleegkundige in Italië. Toen ze trouwde, verhuisde ze naar Vancouver. 

7. Franny bouwde haar eigen huis

Sadie kijkt vol ongeloof naar het leven van haar moeder. Franny bouwde haar eigen huis, van de tekeningen tot aan het loodgieterswerk. Als alleenstaande ouder zorgde ze voor twee kinderen, terwijl ze ook fulltime werkte. Op 50-jarige leeftijd besloot ze het roer om te gooien en ging ze terug naar de universiteit voor een masterdiploma. Gek genoeg was Franny zelf helemaal niet zo onder de indruk van wat ze voor mekaar had gekregen. 

De verhalen van deze vrouwen geven een heerlijk kijkje in de geschiedenis. Voor meer verhalen van moeders over de hele wereld kun je een kijkje nemen op de pagina van Mothers Before. Geloof me, daar ben je best even zoet mee. En wie weet dienen ze ook ter inspiratie. Helemaal geen gek idee om eens in de oude fotoalbums van je moeder te duiken, toch?

Lizzy van Hees