Close

Waarom online netwerken minder goed werkt voor vrouwen

02 juni 2020 02:06 / Werk
W Waar netwerken tot begin van dit jaar bestond uit een kopje, lunch of een borrel, verschuiven dergelijke sociale activiteiten nu in een razend tempo naar de online wereld. Maar is contact leggen via Zoom of Google Hangouts net zo makkelijk? Niet voor iedereen, schrijft The Lily.

Wie zijn of haar netwerk wil uitbreiden anno 2020, start vaak met een scrollsessie op LinkedIn. Stuit je daar op iemand met een gave baan of interessante connecties? Dan ligt de digitale uitnodiging binnen een paar seconden op de mat. Wordt-ie geaccepteerd, begint fase twee: je spreekt af voor een keertje koffie of een lunch. In de ideale situatie kletsen jullie wat, wisselen jullie contactgegevens uit en wie weet kun je iets voor elkaar betekenen. En ook als er geen persoonlijke klik is, heb je in ieder geval een nieuw contact voor in de kaartenbak. Maar nu, na bijna drie maanden intelligente lockdown, is er van een drankje of lunch voor een professioneel gesprek even geen sprake meer. En vreemd genoeg zijn vrouwen daar meer de dupe van dan mannen, aldus The Lily

Het spel anders spelen

Dat mannen en vrouwen situaties soms anders aanpakken, is niets nieuws onder de zon. Maar wist je dat we doorgaans ook anders netwerken? Uit een onderzoek gepubliceerd in The Human Journal blijkt dat vrouwen hun netwerk niet alleen anders opbouwen dan mannen dat doen, maar het ook anders inzetten. Zo zouden vrouwen het moeilijker vinden om hulp te vragen, omdat ze geen misbruik willen maken van hun netwerk.

Ook zoeken vrouwen eerder iemand om mee samen te werken of van te leren, die ze ook aardig vinden. In plaats van iemand waarmee ze geen klik hebben, maar die hen wél verder kan helpen. En zit je eenmaal in hun netwerk, dan zijn vrouwen meer geneigd om de onderlinge band ook op privéterrein te onderhouden, zodat het niet enkel bij zakelijk contact blijft. Voor mannen schijnt vriendschappelijk contact geen doorslaggevende rol te spelen, en de meeste mannen maken vaker en makkelijker gebruik van hun netwerk om problemen op te lossen. En dient de professionele relatie niet langer een doel, dan hangen mannen 'm met een gerust hart in de wilgen.

Hoewel het empathisch en vriendelijk in de oren klinkt, is de behoefte aan een persoonlijke band door de coronacrisis veranderd in een valkuil. Nu je niet meer naar een cafeetje kan gaan om een-op-een een kop thee te drinken met een potentiële connectie, valt het persoonlijke aspect van netwerken weg. We grijpen massaal naar Zoom en Google Hangouts om een praatje te maken, maar het voelt soms onmogelijk om je via een beeldscherm in een onbekende te verdiepen.

'Als je iemand in het echt spreekt, kan je pas goed zien of die geschikt is'

Janne (22) rondde haar opleiding aan het AMFI af en heeft sinds kort een baan. Niet helemaal binnen haar vakgebied, maar tijdens de coronacrisis is het kiezen of delen, zeker met haar achtergrond. "Ik werk sinds kort als sales- en social media vertegenwoordiger bij een vintage winkel, en fotografeer voor hun website."

En hoewel ze veel breder is opgeleid dan waarvoor ze nu wordt ingezet, is ze blij dat ze werk heeft. "Ik vond sollicitaties en brieven sturen best een big deal, want het zou mijn eerste grote-mensenbaan worden. Dus begon ik met mooi gestileerde en persoonlijke brieven, die stuurde ik naar coole bedrijven waar ik bewondering voor had. Maar naarmate de tijd verstreek ben ik er een stuk makkelijker in geworden. Als ik überhaupt al een reactie kreeg, zeiden ze dat ze op het moment niemand aannemen vanwege corona. Met een paar bedrijven ben ik wel een stukje verder gekomen in het gesprek, maar het liep dan kapot door het heen en weer gemail. Een Zoom-meeting is toch anders dan iemand in het echt zien: dan zie je goed hoe iemand écht is. En als je in een fysieke branche werkt zoals ik, werkt online communicatie gewoon minder."

Vragen om favors

Dat vrouwen minder snel hun netwerk inzetten, lijkt alleen maar te verergeren met de coronacrisis. Waar ze eerder al moeite hadden om hulp te vragen, kan het bijna immoreel voelen om tijdens een pandemie om een gunst te vragen. De kans zit er namelijk in dat diegene helemaal niet op jouw telefoontje of Zoomborrel zit te wachten.

'Ik kreeg heel erg het gevoel dat niemand op me zat te wachten'

Irene, 23, is afgelopen februari afgestudeerd als journalist, nét voor het land op slot ging. "Tijdens mijn laatste stage had ik nog de hoop te kunnen blijven hangen, maar het coronavirus heeft behoorlijk wat roet in het eten gegooid." Ze was van plan om het netwerk dat ze opbouwde tijdens haar opleiding, in te zetten om als freelancer aan de slag te kunnen, maar dat verliep niet zoals gepland.

"Ik heb wel wat berichtjes rondgestuurd, maar kreeg heel erg het gevoel dat niemand op me zat te wachten. Dat snap ik ook wel, want iedereen heeft wel wat anders aan zijn hoofd dan iemand die ze maar half kennen te helpen. Maar het brengt mij wel in een lastig parket; ik moet ook gewoon eten en de huur betalen. Uiteindelijk ben ik maar gaan solliciteren op elke vacature die voorbijkwam, en daarom werk ik momenteel niet als journalist. Jammer vind ik het wel, want het is wel het beroep waar ik voor heb geleerd, maar het is even niet anders."

Binnen je cirkel

Volgens The Lily zorgt de coronacrisis ook voor 'turtling up', oftewel het terugkruipen in je schulp. Men is minder geneigd om connecties buiten hun eigen cirkel te zoeken vanwege de beperkende maatregelen, ze onderhouden vooral de relaties met hun naasten. Maar omdat vrouwen vaker kleinere en closere vriendengroepen onderhouden, komen ze nu minder gauw in aanraking met mensen die ze minder goed kennen, maar die juist wel kunnen helpen. Die hechte banden kunnen dus ook een nadeel hebben.

Maar mannen hebben op hun manier ook nieuwe uitdagingen bij het netwerken in coronatijd. Dat grotere, diversere netwerk hebben ze volgens The Lily voor een aanzienlijk deel te danken aan sociale netwerkactiviteiten die ze ondernemen. Denk aan golfen, samen sporten, een drankje doen in de kroeg: overal stond de afgelopen tijd een dikke rode streep door. En hoewel vrouwen vaak niet worden uitgenodigd voor zulke evenementen, missen ze nu ook geen stiekeme deals die normaal achter de deuren van het old boys network hadden plaatsgevonden. De networking gap kan wat dat betreft niet veel groter worden.

Schroom niet om je netwerk in te zetten

Daarnaast valt er écht nog wel te netwerken, al moet je wel even weten hoe. Netwerkexpert Miriam Notten heeft gelukkig al jarenlang ervaring met persoonlijke banden onthouden, en heeft een aantal netwerkreddende tips. "Je netwerk onderhouden kan altijd. Daarvoor hoef je elkaar niet per se te zien, je kan altijd een appje of zelfs een kaart sturen om mensen te laten weten dat je aan ze denkt. En je netwerk onderhouden doe je toch meestal op het moment dat je ze niet per se nodig hebt, dus ga er vooral even voor zitten en neem er de tijd voor."

"Iemand even kort spreken in de wandelgangen is er niet meer bij, en dat is ook onvervangbaar. Ontmoetingen moet je nu regisseren en uitplannen om ze te hebben. Een gouden tip: bereid je goed voor. Bedenk van tevoren wat je wil van die persoon, of dat nou een brainstormsessie is of juist een concrete vraag. Onderzoek diegene ook: wie is het en welke mensen hebben jullie gemeen? En is het gesprek heel belangrijk voor je en ken je de persoon aan de andere kant van de lijn niet, bel dan een mutual friend op, en vraag hoe hij of zij in elkaar steekt. Dan kan je daar je gesprek op aanpassen. Soort zoekt soort, en wie op ons lijkt vinden we het aardigst, dus speel daarmee."

'Je kan niet inschatten of een ander zit te wachten op je berichtje'

Ben je op zoek naar nieuwe connecties om je netwerk uit te breiden, maar weet je niet hoe? Dan raadt Notten aan om je persoonlijke kringen in te zetten. "De meeste mensen kennen al veel mensen, al hebben ze dat niet door. Je vrienden hebben bijvoorbeeld ouders en familieleden, misschien wel door het hele land. Dat is stap één: vraag aan je cirkel of ze aan hun ouders of familieleden willen vragen wie ze kennen in jouw industrie, met als vervolgvraag of ze je kunnen voorstellen. Dat is een heel makkelijk begin."

Als laatste adviseert Notten om de schroom bij jezelf weg te halen. "Ik zou nooit voor een ander denken, want dat helpt niet. Je kan niet inschatten of een ander zit te wachten op je berichtje, dus waarom zou je het niet sturen? Als iemand nee zegt, dan is het nee tegen de vraag en niet tegen jou. Vergeet niet dat mensen het over het algemeen leuk vinden om te helpen. Netwerken werkt het beste als je alle vooroordelen over iemand gewoon loslaat en om hulp durft te vragen."

Marije Roorda

LEES MEER OVER