Close

5 tips om jezelf te informeren over racisme én wat je ertegen kunt doen

05 juni 2020 04:06 / Kijk- en leestips
If Beale Street could talk
If Beale Street could talk
G Grote kans dat jouw tijdlijn ook sinds een week volstaat met berichten over de moord van George Floyd en manieren om op te staan tegen racisme. 'Educate yourself', zo luidt de oproep aan witte mensen. Wij geven vijf kijk- en leestips om daarmee te beginnen.

Het kan je niet ontgaan zijn: sinds de dood van George Floyd op 25 mei is de wereld in rep en roer. Wereldwijd maken mensen van alle huidskleuren, nationaliteiten en leeftijden een vuist tegen racisme door de straat op te gaan of zich hoorbaar te maken via sociale media. De zwarte tegels vullen je Instagramfeed en iedereen probeert zich te verdiepen om een mening te kunnen vormen. Maar hoe zorg je ervoor dat jouw mening weloverwogen en goed geïnformeerd overkomt?

Onze geschiedenis en hedendaagse maatschappij is doorspekt met zichtbaar en onzichtbaar racisme en als je niet goed op de hoogte bent, kun je al snel onwetend overkomen. Om dit te voorkomen, kun je beginnen jezelf te informeren over jouw eigen positie en die van de ander. Kennis en informatie zijn effectieve wapens in de strijd tegen racisme. Weet je niet waar je moet beginnen? Wij hebben hier een lijstje voor je samengesteld van relevant materiaal om je op te weg te helpen.

1. 'If Beale Street could talk'

Deze film werd geregisseerd door Oscarwinnaar Barry Jenkins, die je wellicht kent van zijn eerdere succes Moonlight. De film is gebaseerd op het gelijknamige boek uit 1974 van de schrijver James Baldwin. In een kleine twee uur krijg je een idee van hoe het in de jaren '70 was om jong, zwart en verliefd te zijn in Harlem, New York. If Beale Street could talk vertelt hoe de jarenlange vriendschap tussen Fonny en Tish uitgroeit in liefde. Maar wanneer Fonny valselijk wordt beschuldigd van verkrachting, stort hun wereld in. Het gevoel van intens onrecht is niet te missen in deze film.

If Beale Street could talk kun je kijken via Pathe thuis of Prime video

2. 'Dear white people'

Als jij je identificeert als wit persoon, is deze serie speciaal aan jou geadresseerd. Vier ambitieuze zwarte studenten van een Ivy League-universiteit worstelen met hun plek in een overwegend witte samenleving. Snelle en intelligente observaties van de vier studenten ondermijnen het bestaan van een zogenaamd post-raciale maatschappij. Regisseur Justin Simien laat geen onderwerp onbesproken waardoor je je als kijker vaak oncomfortabel voelt - en gedwongen wordt mee te denken over verhuld huis-tuin-en-keukenracisme.

De serie Dear white people is te zien via Netflix!

3. 'Their eyes were watching God'

Dit boek van Zora Neal Hurston wordt aanbevolen door Oprah Winfrey herself, nou dan weet je dat je goed zit. Het verhaal van Janie laat zien hoe het is om in 1937 als zwarte vrouw op te groeien in Amerika. Janie groeit op in een arm gezin en wordt op jonge leeftijd door haar moeder uitgehuwelijkt aan een oudere man. Ze ontsnapt al snel om haar eigen weg te vinden in het leven. Het boek werd ook verfilmd en die film staat bekend is misschien iets behapbaarder voordat je aan het boek begint. Maar voor de liefhebbende lezer die goed oplet, ontrafelt Hurston op een prachtige manier de complexe dynamieken van armoede en racisme.

4. 'How to be an antiracist'

Volgens Ibram X. Kendi ben je of racist of antiracist, en zit er niks tussen die twee opties in. Als een gerespecteerde zwarte professor in Amerika op het gebied van ras en geschiedenis komt Kendi erachter dat hij zelf lange tijd tot het eerste kamp behoorde. Maar in zijn boek komt hij tot de conclusie dat je actief tegen racisme moet opstaan, omdat je met een passieve houding nog steeds racistisch bent. Kendi noemt en beschrijft verschillende manieren om - net als hij - een actieve antiracist te worden.

5. Wit huiswerk

Ben je na al deze opties nog lang niet uitgekeken en gelezen? Kijk dan eens op deze website die bedoeld is voor witte mensen om zich in de strijd tegen racisme te verdiepen. Hier vind je een heel scala aan lees- en luister tips, maar ook acties die je kan ondernemen om actief op te staan tegen racisme. Zoals het letten op je taal of het steunen van The Black Archives.

De bovenstaande tips zijn natuurlijk maar een kleine selectie van het scala aan boeken, films en series. Voor meer tips kun je ook eens naar dit lijstje kijken van Medium.

Frederique Rote

LEES MEER OVER