Close

De boel | de boel: 'Ontspannen doen we na 23.00 uur'

10 juni 2020 12:06 / Persoonlijk
J Jij ruimt nooit je vuile kleren op, hij vergeet consequent de lunchtrommels voor de kinderen. De dynamiek in het huishouden wordt onder de huidige omstandigheden nog extra uitvergroot, maar is natuurlijk altijd aanwezig in de onderstroom. Iedere week vragen we een lezer: hoe gaat dat bij jullie?

Met deze week:

Naam: Stef (29)

Partner: Joei (32)

Bonus: petekind (19) en een geadopteerde kat uit Griekenland, Mino 

Beroep Stef: theatervormgever en regisseur (40 uur per week, overdag en in de avonden) 

Beroep Joei: docent natuurkunde en scheikunde, roostermaker en mentor op twee scholen (40 uur per week) en ’s avonds kinderregisseur bij Stage Entertainment, o.a. bij de voorstellingen Billy Elliot en Tina Turner (1 à 2 avonden per week) 

Verdeling inkomsten: 30/70

Verdeling huishouden: Stef (1 uur per week), Joei (5 uur per week)

Belabberde timing 

“Ik ben theatermaker, was verkoper en trainer bij Apple, maar heb architectuur en stedenbouwkunde gestudeerd. Mijn carrière is superrandom. Toen ik net klaar was met studeren, in 2008, kwam de bouwrecessie. Geen geweldige timing. Ik heb toen van mijn bijbaan mijn fulltime baan kunnen maken en ben in zes jaar tijd opgeklommen tot internationaal en Europees trainer. Ik ben bij Apple geëindigd als afdelingsmanager, toen was de groei er wel uit en ben ik overgestapt op een bedrijf dat projectoren maakt.

Op de achtergrond ben ik ook al tien jaar bezig met mijn theaterwerk. Dat liep zo goed, dat ik onlangs mijn vaste baan kon opzeggen. Wederom perfecte timing: op het moment dat ik voor mezelf begon, brak de coronacrisis uit. Niet handig, maar ik zeur niet. Ik doe wat ik het allerleukste vind en ga elke dag met plezier naar mijn werk. Ik doe van alles, van productieplanningen maken, tot shows regisseren en de pr. Toen ik nog op kantoor zat, werkte ik 70, 80 uur per week. Nu heb ik veel meer rust, al zijn de dagen nog steeds lang en onregelmatig. Soms vergeet ik door de drukte te eten. In dat opzicht moet ik beter voor mezelf zorgen.”

Quality time 

“Als we klaar zijn met werken, is het tijd voor ontspanning. Dat doen we na onze werkdagen, rond 23.00 uur. We kijken graag naar Star Trek en bespreken de dag, terwijl de tv op de achtergrond aanstaat. Lekker ontspannen op de bank. Omdat we zo’n onregelmatig leven hebben, blokken we één volledige dag in het weekend én een doordeweekse avond in de gedeelde agenda. Die momenten houden we vrij voor ontspanning: dan gaan we fietsen, wandelen, spelletjes spelen, met vrienden chillen. We houden het heel spontaan en plannen niets van tevoren. Dat houdt het ongedwongen.

Ook zetten we in de agenda precies wat we gedurende de dag doen, zodat we altijd weten waar de ander op een bepaald moment mee bezig is. Mijn werk is fysiek inspannend genoeg, toch vind ik het ook fijn om te sporten. Dat doe ik, nu tijdens de coronacrisis, via Zoom met een vriendenclubje. Iedereen organiseert een keer een les, dat maakt het uitdagend en afwisselend. Het houdt je ook supergemotiveerd, want valsspelen als je vrienden meekijken, dat wil je liever niet.”

Petekind

“We hebben een petekind, waarvoor we nu drie jaar voor zorgen. Een vriendelijke jongen voor wie thuis blijven wonen geen optie was. Om hem af en toe een moment van rust te gunnen, deden we af en toe iets gezelligs met hem. Na een aantal jaar hebben we, in goed overleg met alle betrokken partijen, besloten dat bij ons kwam wonen. Hij is in die tijd enorm opgebloeid: hij heeft een vriendin, haalt goede cijfers, verdient zijn geld en is inmiddels op zoek naar een eigen huisje. Toen hij net bij ons kwam wonen, deed hij veel in het huishouden, totdat ik zei: ‘Hier heb je mijn oude Playstation en tv. En nu ga je lekker gamen, met vrienden afspreken, dingen die je op jouw leeftijd hoort te doen.’ Het helpt dat Joei en ik docenten zijn en we hem goed konden begeleiden vanuit de ervaring van ons werk. Hij doet nog steeds regelmatig iets in het huishouden om zijn dankbaarheid te uiten, iets terug te geven aan ons. Door een wasje te doen, bijvoorbeeld. Het is heel bijzonder om hem in huis te hebben, het maakt een uniek huishouden van ons.”

Beste investering ooit

“Omdat we amper thuis zijn, zijn we ook niet veel tijd kwijt aan het huishouden. We hebben een kat die veel haren verliest. Daarom hebben we een robotstofzuiger die elke dag een rondje door het huis maakt. Die 200 euro was de beste investering ooit. Er is er nu ook eentje met een dweilfunctie, misschien ga ik die ook wel kopen. Ik ben enorm van de gadgets en technologie. Ook hebben we een schoonmaakster, waar we heel dankbaar voor zij. We hebben een appartement, gelijkvloers, dus het is allemaal prima te behappen.

Qua dagelijkse verdeling: ik houd de keuken en woonkamer bij, Joei doet de slaapkamers en de badkamer. Hij is ook verantwoordelijk voor schone kleding. We kijken niet naar elkaars taken om. De wasmachine heb ik al negen jaar niet aangeraakt en hij het fornuis niet. We bemoeien ons totaal niet met elkaars taken. Ik ben sinds vier jaar veganist. Joei houdt wel van vlees en vis, en kan weleens mopperen: ‘Dat vegetarische gehakt is niet alles.’ Of ik moet een paar weken mijn favoriete shirt missen omdat Joei de was te lang laat liggen. Op een speelse manier vertellen we elkaar dat, we hebben er nog nooit ruzie over gehad.”

Huis met een eigen voordeur 

“We hebben nog veel op onze bucketlist staan. Ik wil heel graag veel bereiken met mijn werk en droom ervan om een reizende productie te maken zodra de theaters weer open gaan. Ik ben bezig met nieuwe voorstelling, Bovenkamers, die volgend jaar in première gaat. Ik hoop dat het een succes wordt. Ook willen we heel graag een losstaand huis met een eigen voordeur. We hebben nu een gedeelde gang en dat levert weleens gedoe op. Een eigen huis, met een eigen voordeur, een tuin, waar we piano kunnen spelen zonder dat de buren klagen… dat zou geweldig zijn.”

Tip van Stef

“Doe alleen de dingen die je leuk vindt om te doen, qua klussen. En koop een robotstofzuiger, dat scheelt je veel tijd.”

Franke van Hoeven

LEES MEER OVER