Close

6 x kunst geïnspireerd door corona

11 juni 2020 11:06 / Inspiratie
U Uit al het verdriet van de coronacrisis vloeit ook af en toe wat moois voort. Kunstenaars en amateurcreatievelingen hebben zich laten inspireren door het heersende gevoel van saamhorigheid. Of gewoon door een flinke dosis verveling.

Waar zowat iedereen de effecten van de coronacrisis aan den lijve ondervindt, heeft de kunstsector het wel heel zwaar te verduren. Concertzalen, musea en theaters waren lange tijd gesloten en kunstenaars zelf kunnen niet zomaar meer de hort op. Dat er toch juist in deze tijd veel behoefte is aan kunst, bleek maar weer uit het succes van het werk 'Super Nurse' van de Amsterdamse FAKE. Het krachtige beeld van een verpleegster met een Superman mondkapje ontroerde veel mensen, omdat het zo ontzettend goed de coronacrisis wist te verbeelden.

Zoals schrijver Stephen King op Twitter zei, is juist nu kunst broodnodig. "If you think artists are useless try to spend your quarantine without music, books, poems, movies and paintings." Weet kunst ons dan te troosten? In het NRC stelt schrijver Ramsey Nasr van niet, want volgens hem is dat "Dille & Kamille-filosofie." Kunst toont ons hoe complex de wereld in elkaar zit en confronteert ons met een zwarte kant van onszelf die we niet graag zien, stelt Nasr. "Kunst is veelal ongemakkelijk, weerbarstig, afstotelijk, schokkend."

En zo blijft kunst ook in deze tijd opduiken; in de vorm van street art of op bijvoorbeeld onze social media kanalen. "Het creatieve bloed kruipt waar het niet gaan kan", schrijven de wethouders van cultuur van Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht in een open brief op de website van de Volkskrant. "Makers blijven makers, ook in crisistijd." Daarom zetten wij de meest spraakmakende 'coronakunst' voor je op een rijtje:

1. Abbey als Frida Kahlo

Katrina Karkazis is een Amerikaanse bioloog, antropoloog en docent aan Yale University. Alsof dit nog niet indrukwekkend genoeg is, tovert ze sinds de quarantaine haar hond Abbey geregeld om tot een bekend kunstwerk. Net als Frida Kahlo weet Abbey de monobrow tot een gewaagd statement over schoonheidsidealen te verheffen. Aan Time vertelt Karkazis dat ze graag werk kiest dat haar eigen politieke agenda representeert. Abbey ziet er in ieder geval uit om door een ringetje te halen.

2. God Save the Queen

Vanaf 1 juni zijn mondkapjes verplicht in het ov (check hier onze do's en don'ts voor het gebruik ervan). Dit gat in de markt werd razendsnel opgepakt. Zo is het mogelijk om bizar dure exemplaren van merken zoals Supreme te kopen en wordt er lustig op los geëxperimenteerd met de gekste prints. Ook worden met enige regelmaat bekende figuren zoals Donald Trump en Her Royal Highness in beeltenis voorzien van een mondkapje. En dat levert te gekke beelden op zoals deze van artiest Muckrock.

3. Het Laatste Lunchmaal

Het advies 'blijf zoveel mogelijk thuis' blijkt mensen ontzettend creatief te maken. Mis jij de o zo gezellige lunch met jouw collega's van toen je nog wel naar kantoor ging? Zet je laptop neer op een tafel met een bord voor iedereen, en word zo je eigen groep apostelen. Geïnspireerd op Het Laatste Avondmaal van Leonardo Da Vinci. En mochten jullie je ooit weer samen in kantine of pantry kunnen begeven, kun je leuk een printje ervan aan de ijskast hangen.

4. Banksy's ratten

De Britse kunstenaar Banksy staat bekent om zijn veelal politieke en uitdagende straatkunst. Maar soms heeft ook hij, tot groot verdriet van zijn vrouw, zin in een simpel verzetje. Terwijl Banksy namelijk thuis zat, werd zijn badkamer even zorgvuldig gevandaliseerd door een stel ratten. Zo pist eentje de hele wc-bril onder, terwijl zijn makkers vakkundig de spiegel aan het slopen zijn. Wij begrijpen zijn vrouw wel een beetje.

5. Covid-19 Wrecking Bal

Voor Hula, een Hawaïaanse straatkunstenaar, representeert een sloopkogel effectief de wijze waarop het coronavirus ons leven heeft ontregeld. Hula staat bekend om zijn voorliefde voor muurschilderingen in of in de buurt van water. De chaos van de omgeving die hij hier gekozen heeft, past perfect bij deze sloopkogel in de vorm van een virus bacterie.

6. We Can Do It

Net als FAKE met zijn Supernurse brengt TvBoy, een straatkunstenaar uit Barcelona, een ode aan de verpleegster met zijn variant van We Can Do It, de iconische poster uit de Tweede Wereldoorlog. Vrouwen hebben tijdens de coronacrisis hun spreekwoordelijke mouwen opgestroopt. Niet alleen werken ze vaker dan mannen in de zorg, ook kwamen de thuisblijvende kinderen grotendeels voor hun rekening, zo vertelt hoogleraar Sociologie Tanja van der Lippe aan EenVandaag: "Dat doen ze sowieso al meer dan mannen, maar dat zijn ze in de crisis nog meer gaan doen." Een terechte ode dus.

Frederique Rote

LEES MEER OVER