Close

Trek je agenda er maar bij: van plannen wordt je seksleven beter

13 juni 2020 08:06 / Persoonlijk
S Smacht je naar een wilde avond met een vreemde of een avontuurtje met je partner? Of staat een vluggertje hoog op je to-do lijstje? Denk je aan seks, dan denk je aan spontaniteit. Maar wie heeft bedacht dat seks het leukst is als het plotseling gebeurt? Trek je agenda er maar bij, want Salty stelt: 'Planning sex is fucking hot'!

Seks inplannen klinkt waarschijnlijk een beetje suf, maar niets is minder waar. Hoog tijd voor een nieuw imago, vindt Salty. Volgens de Amerikaanse website worden we doodgegooid met film- en televisieseries waarin spontane, wilde seks de boventoon voert en een gesprek voorafgaand uit den boze lijkt. Shirts worden uitgerukt, er wordt haastig en snel gezoend en voor je het weet liggen de acteurs hijgend samen in bed. End scene. Maar of dit echt de lekkerste manier is om seks te hebben, daar zijn we nog niet zo zeker van.

Aan zo'n spontane actie kleven mindere kanten, schrijft Salty. Het schept onrealistische en soms zelfs onmogelijke verwachtingen, en dan hebben we het nog niet eens gehad over condooms of birth control.

Tussen alle rondvliegende kledingstukken en het gehijg door, heeft agendaseks een stoffig imago gekregen. Het lijkt alleen weggelegd voor stellen die hun huwelijk willen redden en voelt niet sexy aan. Maar dat het je seksleven ook een boost kan geven, horen we niet zo vaak. Salty biedt soelaas met drie redenen waarom we wél massaal onze seksafspraakjes moeten inplannen - en al het goeds dat het kan betekenen voor jouw seksleven. Daar hebben we wel oren naar, dus hier komen ze:

1. Lust werkt niet bij iedereen hetzelfde

Er zijn twee soorten lust, leggen Nina Brochmann en Ellen Stokken Dahl uit in hun boek Het wonder daaronder: alles over de vagina . Je kan het hebben over spontane lust – een plotselinge zin in seks - zonder aanleiding. De andere vorm van lust noemen we responsief. Deze vorm van lust is het gevolg van intieme aanraking of een seksuele situatie.

'Soms heeft je zin in seks iets meer aandacht nodig'

Als jij vaker responsieve lust hebt, is de kans groot dat er iets meer aandacht voor nodig is, voordat je zin hebt in seks. Dan ben je niet per se gebaat bij het spontane, vluchtige idee van seks dat we op de buis zien.

En, dit komt misschien niet als een verrassing, vooral veel vrouwen hebben responsieve lust. Uit onderzoek van seksuoloog Emily Nagoski blijkt dat ongeveer 30 procent van de vrouwen responsieve lust heeft en 55 procent heeft spontane én responsieve lust. Dat staat tegenover 5 procent van de mannen met alleen responsieve lust - en 20 procent die beiden ervaart. Dat betekent dat 75 procent van de mannen spontane lust voelt. Een beduidend hoger percentage, dus.

'Je hoeft niet te wachten op een spark die misschien niet komt'

Nu wordt het interessant, want responsieve lust en seks inplannen gaan eigenlijk heel erg goed samen. In plaats van dat je moet wachten op een spark die misschien nooit komt, kan je door te plannen het heft in eigen handen nemen. Door een moment uit te kiezen wanneer je zin hebt in plezier – of dat nou met jezelf is of met een partner – geef je jezelf de kans om geil te worden op een bewustere manier én is er ruimte voor de extra aandacht die je nodig hebt.

2. Goede communicatie is goede seks

Voor goede seks heb je goede communicatie nodig. Voor je met elkaar in bed duikt, is het namelijk handig als je het een en ander besproken hebt. Zo'n gesprek begint en eindigt niet bij veilige seks, de pil of eventuele soa's, maar het gaat ook over plezier en grenzen. Waar liggen die en wat wil je absoluut niet? Wat vind je lekker en wat niet? Dit zijn vaak onbeantwoorde vragen bij een spontaan avontuur, maar als je de tijd en moeite neemt om een moment te prikken, krijg je óók meer ruimte voor duidelijke gesprekken. Zo leer je elkaars do's en don'ts kennen en kan je daar rekening mee houden.

3. Een beetje spanning doet wonderen

Seks inplannen kan behoorlijk praktisch zijn, daar zijn we inmiddels wel achter. Maar extra opwindend is het ook, volgens Salty. Want wat is er nou aantrekkelijker dan een langzaam opbouwende spanning naarmate de afspraak dichterbij komt? De kriebel in je buik die ontstaat, het gevoel dat je niet langer kan wachten. Je hebt de tijd om te fantaseren over alle mogelijke scenario's die kunnen plaatsvinden, wat alleen maar bijdraagt aan je opwinding. Je kan flirten, sexten en misschien zelfs een spannende foto versturen. Je kan plannen wat je aan gaat doen. Of bedenk samen een rollenspel, en gebruik de tijd die je hebt om dit tot in de puntjes voor te bereiden. Je kan ook een nieuw speeltje of setje uitzoeken voor als het moment daar is. Eindeloze opties, dus.

Kortom, kan jouw seksleven wel wat extra aandacht en spanning gebruiken? Pak dan je agenda erbij, stuur je lover een digitale uitnodiging en laat die wilde nacht maar komen.

 

LEES MEER OVER