Close

Thuisfitness een blijvertje? 'Het gaat ook om het groepsgevoel'

14 juni 2020 02:06 / Gezondheid
A Alle fitboys en -girls kunnen opgelucht ademhalen. We hebben er lang op moeten wachten, maar 1 juli gaan de sportscholen dan toch echt weer open. Maar wagen wij ons weer terug in onze oude vertrouwde sportschool of worden home workouts een blijvertje? Redacteur Frederique Rote weegt de voors en tegens af.

Op zondag 15 maart ging Nederland potdicht en vanaf dat moment kwamen de online klasjes als paddenstoelen uit de grond. Toegegeven, thuis spinnen of op de loopband rennen zit er meestal niet in. Maar yoga, pilates en zumba blijken nu ook prima vanuit huis te kunnen op daarvoor speciaal aangeschafte matjes. Je hebt geen pottenkijkers, en als je tussen een paar oefeningen door een slok water wil nemen, krijg je geen vuile blikken.

Nu is alleen de vraag: gaan we dat blijven doen als we straks ook weer naar de sportschool kunnen? Ik kan mijzelf in elk geval goed vinden in dit dilemma. Chloe Ting en Pamela Reif - beiden voorzien van strakke, ronde billen en een wasbordje - zijn mijn YouTube godinnen. Ik heb geïnvesteerd in sportspullen voor thuis en voel me prettig bij mijn nieuwe routine. Volgens website Bustle ben ik niet de enige: YouTube data laat zien er in maart een stijging van 340% procent was voor de zoekterm at-home-exercise.

Maar terwijl de vraag naar virtuele fitness nog nooit zo hoog is geweest, zeggen experts en instructeurs dat die trend – van goedkope, online opties waarvoor je gewoon lekker thuis kan blijven - allang voor het uitbreken van de pandemie in gang was gezet. Deze verandering is vooral ongunstig voor kleine fitnessstudio's. Volgens Natalia Petrzela, auteur van het boek Fit nation: How Americans embraced exercise as the goverment abandoned it, 'zijn kleine gyms meestal volledig afhankelijk van mensen die daadwerkelijk fysiek aanwezig zijn.'

'Dat er zoveel gratis virtuele lessen te vinden zijn, maakt het extra lastig'

Terwijl sluitingen en toegenomen hygiënische voorzorgsmaatregelen impact hebben op de fysieke manier waarop mensen sporten, zullen de manieren waarop wij over fitness denken ook veranderen, aldus Melanie Mignucci, de schrijver van het stuk. "Voor sommigen gaat het vooral om de gemakkelijkste optie." Zo vertelt Mady, 32 jaar, aan Bustle dat ze geen home work-out persoon was, maar intussen helemaal om is. 'Het is snel en gemakkelijk als je weinig tijd hebt.'

Meer inclusiviteit op lange termijn

Hiernaast is een virtuele les ook gemakkelijk toegankelijk voor veel mensen. Zo stelt Bethany C. Meyers, oprichter van een platform voor online sport, dat 'online fitness een geweldige manier is om meer mensen te bereiken dan alleen diegene die in grote steden wonen.' Ook is het een mooie oplossing voor mensen die zich niet comfortabel voelen in de sportschool. Iets wat ik onderschrijf: ik vind het bijvoorbeeld bijzonder fijn dat niemand mij kan zien als ik in een panterlegging mijn 'happy dance workout' doe.

Hand op de knip

Naast dat ik intens geniet van al mijn home work-outs, is het ook niet geheel onprettig voor de portemonnee. Maar is dit verdienmodel waarbij alleen ik winst heb wel ethisch verantwoord? Dit vraagt ook Helen Phelan, een freelance sportinstructrice, zich af bij Bustle. 'Je zou kunnen beargumenteren dat de instructeurs die elke dag van niks leven het gevoel krijgen dat ze teruggeven aan de maatschappij, maar tegen welke prijs?'.

'Sport is niet langer een luxe maar een noodzakelijke uitgave'

Sporten wordt allang niet meer gezien als de noodzakelijke hobby van een overambitieuze CEO of professionele hardloper. Volgens Petrzela is 'geld spenderen aan fitness in onze collectieve geest geswitcht van een luxe naar een noodzakelijk uitgave.' Mensen geven conform hun salaris uit aan sport wat ze kunnen missen. 'In de kern geven mensen uit aan sport wat ze aan zichzelf kunnen rechtvaardigen.' Dit kan een hele dure sportfiets zijn, maar ook een lidmaatschap van een online sportschool.

De reden waarom we sporten, blijft dezelfde

Tot slot benoemt Mignucci dat voorlopig nog niet duidelijk is wat het effect van de coronacrisis op de economie van de fitnesscultuur zal zijn. 'Maar naast dat het je hartslag omhoog krijgt en mentale voordelen met zich meebrengt, sporten veel mensen omdat ze deel willen zijn van een gemeenschap.' En dat gaat lastig als je thuis moederziel alleen minutenlang ligt te planken.

Ook ik mis mijn maten tijdens de sportles, zoals het meisje dat ook altijd als laatste haar oefeningen af heeft, zodat ik mij minder slecht voel. Ik mis zelfs de uit de kluiten gewassen kleerkast die eruitziet alsof hij elke ochtend een pak kipfilet in de blender gooit als ontbijt en wegspoelt met rauwe eieren. Dit geldt natuurlijk ook voor de andere partij. "Je kan googelen hoe je een squat moet doen", legt sportinstructeur Phelan uit. 'Maar mensen gaan op regelmatige basis naar de sportschool omdat zich identificeren met de instructeurs en andere sporters. En het is een ervaring.' Plus: een flinke stok achter de deur om alles te geven. Ikzelf ga denk ik in juli toch maar weer eens lang bij de Trainmore. For old times sake.

Wil je het hele artikel lezen van Bustle? Dat kan via deze link!

 

Frederique Rote

LEES MEER OVER