Close

De boel | de boel: 'Mijn man is van de centjes. Dat botst weleens'

17 juni 2020 11:06 / Persoonlijk
J Jij ruimt nooit je vuile kleren op, hij vergeet consequent de lunchtrommels voor de kinderen. De dynamiek in het huishouden wordt onder de huidige omstandigheden nog extra uitvergroot, maar is natuurlijk altijd aanwezig in de onderstroom. Iedere week vragen we een lezer: hoe gaat dat bij jullie?

Met deze week:

Naam: Raimke (34) 

Partner: Björn (33)

Kind & katten: dochter Lilo (4), katten Kitty en Miauw-miauw 

Beroep Raimke: eigen bedrijf RAIMKE, animatie + presentatie (totaal 3 dagen per week) en docent Communicatie Avans Hogeschool (3 dagen per week)

Beroep Björn: senior accounting specialist bij de Bank of New York Mellon (fulltime) 

Verdeling inkomsten: 45/55

Verdeling huishouden: Raimke (8 uur), Björn (8 uur) 

Eigen bedrijf 

"Van huis uit ben ik animatiefilmmaker. Ik heb de kunstacademie gedaan en ik werd van een zes al heel erg blij. De kunstwereld was niet aan mij besteed, ik vind het veel leuker om mensen te helpen met communicatie. Hoe kan ik iets moeilijks technisch zo omzetten dat het voor iedereen begrijpelijk is, ook zonder voorkennis? Zo ben ik mijn bedrijf, dat nu tien jaar bestaat, begonnen: met uitleganimaties. Ook heb ik een tijdlang animatieworkshops georganiseerd.

Nu ben ik langzaam meer naar de organisatiekant geschoven. Ik zie dat organisaties niet altijd hun personeel op waarde schatten en kijk hoe ik door middel van animaties, trainingen en lezingen de neuzen dezelfde kant op kan krijgen. Om ideeën in alle lagen van een bedrijf meer draagvlak te geven en ervoor te zorgen dat informatie niet alleen maar van boven naar beneden wordt gegooid."

Eigenwijs

"Ik lees veel, ik volg veel cursussen, ik geef les op de hogeschool op de afdeling Communicatie. Door veel met mensen te praten, te observeren, heb ik mezelf veel informatie eigen gemaakt. Na de kunstacademie heb ik de Pabo gedaan, niet zozeer met als doel voor de klas te staan, maar meer om te weten te komen: hoe zorg je dat je informatie overbrengt, hoe geef je les, hoe doceer je? Nu komt alles wat ik doe samen. Ik werk zes dagen per week, het verschilt een beetje. Ik werk hybride, de ene week is het iets meer hogeschool, de andere week weer meer mijn eigen bedrijf.

Negentig procent van mijn klussen komt uit mijn netwerk. Ik heb twee keer in de Viva 400 gestaan, dat helpt: mensen onthouden je. Ook ben ik voorzitter van een ondernemersclub. Ik ben veel bezig met netwerken, want ik weet hoe belangrijk dat is. Ik denk dat ik voor het ondernemerschap geboren ben: ik houd enorm van de vrijheid en ik ben behoorlijk eigenwijs, vind het fijn om dingen op mijn eigen manier te doen."

Tegenpolen

"Mijn man werkt bij de Bank of New York Mellon, fulltime, van 09.00 tot 17.00. Hij is in bijna alles het tegenovergestelde van mij. Na zijn studie is hij bij de bank in dienst getreden, en als je ‘m nu vraagt: ‘Wat doe je als je 68 bent?’ dan weet ik zeker dat hij antwoordt: ‘Dan werk ik er nog steeds’. Hij vindt het comfortabel, fietst naar zijn werk, heeft het gezellig met collega’s, het werk is te overzien, hij maakt kleine stapjes: daar is hij erg tevreden mee.

Hij vindt mij rommelig, ik vind dat wel meevallen - ook wat dat betreft verschillen we. Hij is opgegroeid in een brandschoon huis, bij mij thuis boeide dat veel minder. Het eerste waar we achter kwamen toen we gingen samenwonen, was dat het begrip ‘de wasmand is vol’ nogal subjectief is. Voor hem is dat als hij ¾ vol zit, voor mij als ik ’m twee keer heb aangestampt. Ik vind stofzuigen relaxt, zeker als ik in die tijd een podcast kan luisteren, maar de planten water geven doe ik bijvoorbeeld niet: dat heeft voor mij geen prioriteit."

Efficiency

"Alles moet bij mij zo efficiënt mogelijk gebeuren, of dat nu in werk is of het huishouden. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor koken. Ik kook altijd vers, met verse ingrediënten, maar wel altijd voor twee dagen, zodat ik maar drie dagen per week in de keuken hoef te staan. Dan doe ik het ook met alle liefde. Elke dag koken, vind ik zonde van mijn tijd.

Mijn man doet de financiële administratie. Hij houdt dat zo goed bij, dat als er iets verandert in de vaste lasten, bijvoorbeeld omdat de energierekening lager wordt, dat ik in mijn mail een keurig bijgewerkt Excel-overzicht krijg, tot op de percentages en de centen nauwkeurig. Ik doe de rest van de administratie, brieven en post en zo.

We hebben een gezamenlijke rekening, en als ik bijvoorbeeld even met mijn dochter de stad in geweest, dan heeft hij intussen de app al gecheckt. Dan kom ik thuis en vraagt hij: ‘En, wat hebben jullie bij de Etos gekocht?’ Dat is af en toe eh… wel anders dan ik ben opgevoed. Hij kan ook echt vinden dat ik ergens te veel geld aan uitgeef. Hij is van de centjes: ik zal voor de biologische courgette gaan, hij niet. Dat botst weleens. Ik heb mijn eigen rekening naast de gezamenlijke rekening, want die vrijheid vind ik dus wel belangrijk, hij hoeft niet alles te weten. De uitgaves van mijn bedrijf hoeft hij ook niet te weten - hij zou zich rot schrikken, haha!"

Coronacrisis

"Onze dochter ging net naar school, toen de coronacrisis begon. Daardoor kreeg ze een terugslag in haar gedrag, ze ging zich weer als een peuter gedragen. Ze snapt er zo weinig van, terwijl ze wel voelt hoe groot de impact hiervan is. Het ging zo goed en zo kwaad als het ging. Mijn man heeft zijn volle dagen gemaakt, ik deed tussendoor het lesgeven. Dat was het hoogst haalbare voor ons. En dan deed ik ‘s avonds nog wat dingen. Ik merkte overigens wel dat mijn man een ander soort collega was dan ik gewend was. Hij ging gewoon lekker zijn muziek hardop draaien door de kamer, en dat was nou niet bepaald mijn muziek. Met zijn foute uurtjes... Inmiddels heeft hij een koptelefoon.

Het lesgeven ging geweldig, juist ook online. Ook ondanks de rare situaties, zoals mijn dochter die tijdens de les een rondleiding van haar kamer wilde geven. De studenten vonden dat overigens té leuk. Het online lesgeven vind ik overzichtelijk, de studenten letten beter op. Ook vinden ze het fijn dat ze niet voor één hoorcollege naar school hoeven te komen. Ze weten me beter te vinden, pakken dingen sneller op, tonen meer eigen initiatief. In de collegezaal kan ik afgeleid worden door studenten die niet opletten, koekjes uitdelen, de les uitlopen. Dat mis ik nu allemaal. Veel minder prikkels. Heerlijk!"

Tip van Raimke

"Probeer veel te lachen. Om alles wat er gebeurt. Of er nou wat misgaat met videobellen of tijdens het koken, dan gaan er maar een paar pepers te veel in. Als je er met zijn allen om kan lachen, maak je mooie momenten en fijne herinneringen."

Franke van Hoeven

LEES MEER OVER