Close

Meryl Streep: 71 jaar aan wijsheid verpakt in 5 lessen

22 juni 2020 05:06 / Persoonlijke groei
D Driewerf hoera voor de jarige Meryl Streep. De gelauwerde actrice is vandaag 71 jaar geworden en dat is een mooi moment om stil te staan bij haar belangrijkste levenslessen.

Met drie Oscars en maar liefst negen Golden Globe Awards op de schoorsteenmantel mag Meryl Streep zich tot de meest succesvolle actrices van Hollywood rekenen. Nou ja, maak daar maar gerust de hele wereld van.

Vandaag wordt ze 71 en wie jarig is trakteert - zo ook Streep. Althans, wij nemen graag de honeurs waar in de vorm van haar wijsheid en inspiratie. We zetten onze favoriete levenslessen van miss Streep voor je op een rij.

1. Hoofd in de wolken, maar beide benen op de grond

Waarschijnlijk zou niemand het haar kwalijk hebben genomen als Streep zich door de jaren heen de nodige status en luxe had aangemeten, en laten we eerlijk zijn: dat heeft ze vast ook. Maar wat haar huishouden betreft, blijft ze liever met beide benen op de grond staan: 'I try to lead as ordinary a life as I can. You can't get spoiled if you do your own ironing'.

Wie weet zijn het deze kleine dingen die het voor acteurs makkelijker maken om dicht bij de realiteit te blijven en op overtuigende wijze in de huid van een ander te kruipen. Van statige Iron Lady tot de berooide Helen in Ironweed.

2. Zorg dat je de beste bent, niet de mooiste

In 1975 haalde Streep haar Fine Arts-diploma aan Yale University. En wat ze daar leerde heeft de basis gevormd voor haar carrière als actrice. Er zijn maar weinig rollen waar ze haar hand voor zou omdraaien en dat personage te complex, of een rol te uitdagend zou zijn, is al helemaal geen rede voor Streep om te bedanken. In sommige gevallen gaat zo'n baan gepaard met een fysieke transformatie, denk aan de heks uit Into the Woods. Maar als vrouw hoef je niet bang te zijn om lelijk op het witte doek te verschijnen, vindt Streep, zolang je maar zorgt dat je de beste bent: 'My advice: don't waste so much time worrying about your skin or your weight. Develop what you do, what you put your hands on in the world'.

3. Veel dingen kosten tijd en dat is niet erg

Je kunt je het bijna niet meer voorstellen, maar ook Meryl Streep heeft tien jaar aan de weg getimmerd voordat ze erkenning kreeg voor haar werk. Dat hoort er nou eenmaal bij, misschien wel in elk vakgebied. Ook al heb je niet direct succes, betekent dat niet dat je het bijltje erbij neer moet gooien. Streep: 'It's good to push yourself and do what you don't necessarily want to do, that if you're not automatically good at it, you should keep at it'.

4. Luister niet naar kritiek, ook niet van jezelf

Ook gelauwerde actrices krijgen zo nu en dan te maken met kritiek. Zo kon Streep op de nodige scherpe tongen rekenen voor haar rol in August: Osage County, waarover The New York Times schreef: 'Really, "acting" is an inadequate word for what the cast of this movie is doing'. Maar één bad review maakt nog geen winter, dus kop op, vindt Streep: 'Put blinders on those things that conspire to hold you back, especially the ones in your own head'.

5. Wees niet bang om buiten de lijntjes te kleuren

'I think that you find your own way. You have your own rules. You have your own understanding of yourself, and that's what you're going to count on. In the end, it's what feels right to you. Not what your mother told you. Not what some actress told you. Not what anybody else told you but the still, small voice'.

Het kan heel erg verleidelijk zijn om – zeker aan het begin van je werkende leven – advies aan anderen te vragen en die als wandelstok te nemen. Maar volgens Streep weet een ander het niet altijd beter dan jijzelf. Als iemand het kan weten is het de actrice die er al een carrière van 45 jaar op heeft zitten. En in die tijd heeft ze zich steeds opnieuw weten uit te vinden en is ze misschien zelfs alleen maar beter geworden naarmate haar ervaring groeide. Durf op jezelf te vertrouwen, en het daarmee ook af en toe helemaal anders te doen dan de rest. Lekker puh.

Lizzy van Hees