Close

5 onderbelichte films die het verdienen om gezien te worden

23 juni 2020 03:06 / Inspiratie
Waves
Waves
B Bioscopen waren lange tijd gesloten en zelfs nu mogen mensen maar mondjesmaat naar binnen. Dit betekent helaas dat een paar geweldige films niet de aandacht hebben gekregen die ze verdienen. Maar deze vijf films - allemaal nog te zien in de bioscoop! - zijn het kijken zeker waard.

1. De Beentjes van Sint Hildegard

Na het zien van deze film zit de kans er dik in dat je een lang weekend naar Twente boekt. Niet alleen wordt er Twents gesproken, ook is de hele film eigenlijk één grote reclamespot voor de regio. Er spelen rasechte tukkers mee zoals Herman Finkers, Daphne Bunskoek en Aniek Stokkers. Maakt het wel zo realistisch. Dit alles met dank aan regisseur Nijenhuis die je misschien nog wel kent van 'Verliefd op Ibiza'. In dit tukkerparadijs wonen universitair docent Gedda en veearts Jan al lange tijd gelukkig samen. Althans, op het eerste gezicht: het paar is al 35 jaar getrouwd en Jan wordt zo onderhand gek van de bemoeizucht van Gedda. Op een dag besluit hij hier wat aan te doen. De charme van deze dramatische komedie spat van het beeldscherm af.

2. Emma  

Pijpenkrullen, gigantische jurken en drama waar de Kardashians jaloers op zouden zijn: deze film heeft het allemaal. In deze verfilming van Jane Austens gelijknamige boek maken we kennis met Emma. Ze is jong, rijk en knap met een voorliefde voor het koppelen van haar vrienden. Zelf dreigt ze echter de boot te missen en alleen achter te blijven. Regisseur Autumn de Wilde maakt gretig gebruikt van haar achtergrond als popfotograaf om dit 19de-eeuwse kostuumdrama een lust voor het oog te maken.  

3. The Lighthouse

Heartthrob Robert Pattison speelt in deze zwart-wit horrorfilm een vuurtorenwachter die langzaam maar zeker gek wordt. Nou is de kaaklijn van Robert Pattison op een heel groot scherm eigenlijk al reden genoeg om een tripje naar de bioscoop te maken, maar deze film is ook nog eens echt goed: hij scoort hoge cijfers op websites zoals IMDb en Moviemeter. Dit is onder andere te danken aan de sterke beelden van de vuurtoren op een stormachtig, afgelegen eiland aan de Engelse kunst, en natuurlijk aan de kaaklijn van Robert Pattison. Of vallen we nu in herhaling?

4. Waves

Deze bijzondere film eindigt niet met een climax, maar laat hem juist al vrij vroeg komen. Waves wil namelijk laten zien hoe je meegevoerd wordt door de golven die ontstaan na een ingrijpende gebeurtenis. Tyler lijkt het helemaal voor elkaar te hebben: hij zit in het worstelteam van zijn school, heeft een liefdevolle familie en een vriendin die in zijn telefoon staat als 'goddess'. Dat schijn kan bedriegen blijkt als Tylers dominante vader de druk om te presteren steeds verder opvoert. Tot Tyler knapt. Deze bijzondere film weet het snijvlak te vinden van grote onderwerpen zoals racisme, verdriet en wat het betekent om een man te zijn.

5. Ghost Tropic

Na een lange dag valt Khadija – een 58-jarige schoonmaakster – in slaap in de laatste metro. Ze probeert haar familie te bereiken, maar niemand neemt de telefoon op. Ze is dus gedwongen om in het holst van de nacht door half Brussel naar huis te lopen. Khadija is een kleine, ietwat gedrongen islamitische vrouw met een hoofddoek. Haar liefelijke verschijning steekt af tegen het ongure beeld van Brussel bij nacht, waardoor je het idee hebt dat je naar een moderne versie van Roodkapje kijkt. De Vlaamse regisseur Bas Devos laat zien hoe Khadija een heel scala aan nachtelijke ontmoeting heeft. En die pakken een stuk minder grimmig uit dan je zou verwachten.

Frederique Rote

LEES MEER OVER