Close

De boel | de boel: 'Je hebt maar één kans om te shinen'

24 juni 2020 03:06 / Persoonlijk
J Je kunt natuurlijk ook prima in je eentje een huishouden zijn. In de tiende en laatste aflevering van deze serie vragen we aan Fauzia (36) hoe zij haar werk en haar privéleven in balans houdt.

Met deze week

Naam: Fauzia (36)

Beroep: directeur FM Consultancy, FM Educatie, lid Raad van Bestuur VNO-NCW, lid Raad van Toezicht Onderwijsmuseum, lid Raad van Bestuur NECC

Huishouden: 3 uur per week

Persoonlijke ontwikkeling

“Ik doe een heleboel, werk vind ik een aangenaam tijdverdrijf. Mijn dagtaak is directeur van het consultancybedrijf dat ik tien jaar geleden heb opgericht. Mijn bedrijf helpt starters en MKB-bedrijven met groeivraagstukken op het gebied van personeel, innovatie, new business development, sales en marketing.

Dat is ontzettend leuk, ik krijg met zoveel verschillende bedrijven te maken. Sinds de coronacrisis zijn bedrijven veel bezig met de vraag: uit welk soort hout zijn we gesneden? Blijven we achterover leunen om te zien wat er gebeurt of zijn we innovatief en durven we iets nieuws te doen? Als businessstrateeg is dat ontzettend interessant om te zien. Het is bovendien een goede periode geweest om projecten op te pakken die zijn blijven liggen en meer tijd te besteden aan persoonlijke ontwikkeling. Momenteel doe ik een cursus braintraining, om informatie nóg sneller te kunnen verwerken. Daar heb ik veel aan.”

Als enige vrouw tussen de mannen

“Als businessstrateeg ben ik interessant voor besturen en verenigingen. Zeker in deze tijd waar inclusie en diversiteit belangrijk is, ben ik extra aantrekkelijk. Ik ben een hoger opgeleide Hindoestaanse vrouw, ik tik alle boxen aan. Sinds ik op de radar ben, word ik voor van alles gevraagd. Het is een wereld van de oudere heren, maar tegelijkertijd heel dynamisch en interessant. In het begin was het soms wel even schrikken om een ruimte vol mannen in te lopen. Maar zodra ik dan mijn verhaal houd, is er al snel vertrouwen.

Het helpt dat wat ik ook doe, ik het altijd tot in de puntjes voorbereid. Je hebt maar één kans om te shinen, om mensen omver te blazen. Dat streberige zit in me. Ik merk dat men openstaat voor mijn ideeën, omdat ik voor een andere dynamiek zorg.”

Expertstatus creëren

“Ik gebruik heel veel social media. Op LinkedIn deel ik veel inhoudelijke artikelen en post ik video’s over een bepaalde topic. Op Instagram en op Facebook zit net een iets andere doelgroep, voor wie ik de content enigszins aanpas. Het enige wat ik deel is kennis. Alles wat ik in mij heb, mijn ervaringen. Daarmee kun je anderen helpen én creëer je een expertstatus. Mensen moeten iemand ongeveer zeven keer zien om vertrouwen in die persoon te krijgen. Dat is wat ik de afgelopen jaren heb gedaan: constant zenden, de dialoog aangaan met bedrijven: wat vinden jullie moeilijk, wat zijn de trends en ontwikkelingen? Dat in combinatie met free publicity, dat helpt hoor, business wise. Soms moet je mensen jezelf een beetje door de strot duwen: hé, hier ben ik! Kijk naar me!”

Werk = privé 

“Mijn werk en privéleven lopen naadloos in elkaar over. Ik werk veel en hard, maar kan ook makkelijk een middag op het strand gaan zitten. Op het terras luister ik een podcast, of doe ik een wijntje met een klant en dan werken we een strategie uit. De ochtenden begin ik rustig: voor tienen heb ik nooit een afspraak. Ik sta om 7.00, 7.30 op en bedenk wat ik die dag ga doen. Ik lees artikelen, mails en apps, omdat ik niet de hele dag op mijn telefoon wil zitten. Ik heb een kantoor, maar ben ook veel op locatie.

Je moet mij echt geen negen-tot-vijf-baan aandoen, dan word ik doodongelukkig. Ik moet de vrijheid hebben om te kunnen doen wat ik wil. In de avonden werken vind ik ook echt geen probleem. Het enige wat ik dan niet moet doen, is dan zware rapporten lezen, want dan slaap ik slecht. Ik heb een papieren agenda en een notitieblok waarin ik noteer wat ik lees, luister, leuke podcasts, video’s. Inspiratie die ik daaruit haal, schrijf ik daarin op. Daarnaast heb ik een apart notitieblok voor klanten en een blokje naast mijn bed om nog dingen in te noteren voor het slapengaan. Ook schrijf ik elke avond vijf taken op die ik de dag erna uitvoer. Dan begin ik met de meest irritante.” 

Spic en span 

“Ik besteed heel weinig tijd aan het huishouden, drie uur per week hooguit. Pasgeleden kwam een vriendin langs en haar kind zat overal aan, daar werd ik zo nerveus van. Mijn huis is warm, gezellig en spic en span. Elke dag gaat de Swiffer erdoorheen, één keer per week doe ik de badkamer en het bed. Koken doe ik zo simpel mogelijk. Ik heb een Tefal-grill waar ik een kipfiletje op gooi, of wat groenten op rooster, dus de keuken blijft altijd schoon. Bovendien eet ik veel buiten de deur, zeker drie keer per week. Van een noedeltje, salade of soep tot dineren met een klant.”

Grote dromen

“Ik zou heel graag terug willen naar mijn geboorteland, Suriname. Ik was daar begin dit jaar, en het leven beviel me er goed. Je moet er net als hier hard werken, maar de kwaliteit van leven is er beter. Ik wil uitzoeken of ik er in de toekomst gedeeltelijk kan wonen en werken. Het met elkaar zijn, buiten leven, het fijne weer, iedereen die met elkaar mixt en matcht – of je nu arm bent of rijk: het communitygevoel is er veel meer. Zodra het hier in Nederland herfst wordt, gaat iedereen naar binnen als een soort hamstertjes. Die verbondenheid met anderen, daar heb ik behoefte aan. Bovendien wil ik wat teruggeven. Suriname is een land met zoveel potentie: hoe leuk is het als ik mensen daar kan inspireren, of jongeren of bedrijven verder kan helpen? Daarnaast hoop ik het gewoon fijn te hebben met de mensen om me heen.”

Tip van Fauzia

“Je hebt je talenten niet voor niets gekregen, gebruik ze. Investeer in jezelf: in persoonlijke ontwikkeling, je netwerk en opleiding. Dat zijn de drie elementen. Als je die in balans hebt, dan ligt de wereld aan je voeten.”

Franke van Hoeven

LEES MEER OVER