Close

Van vredestichter naar debatleider: deze debatclub helpt je op weg

30 juni 2020 12:06 / Carrière
M Meer Vrouwen in de Politiek, een sociale onderneming die vrouwen enthousiasmeert om politiek actief te worden, organiseert vanavond de Debatclub voor Vrouwen. Want die moeten vaak nog even leren dat het helemaal niet erg is om bij je standpunt te blijven.

Vrouwen praten veel. Tenminste, zo luidt het cliché. Maar volgens Marie-Anne van Reijen, oprichter van Meer Vrouwen in de Politiek (MVIP) betekent dat nog niet dat er ook goed naar ze geluisterd wordt. "In discussies zijn vrouwen vaker bezig met een compromis vinden in plaats van standvastig volhouden. Bij de debatclub leren we ze vasthouden aan hun eigen mening en die ook te verkondingen."

Geen compromissen meer

Volgens Van Reijen zijn vrouwen aan het begin van de debatcursussen, die ze eerder al organiseerde, veel op zoek naar common ground met hun tegenstander. "Ze zoeken een manier waarop de tegenstander en zijzelf tot elkaar kunnen komen, en naar wat ze gemeen hebben. Dat is een heel prettige eigenschap en het werkt ook vaak goed in het 'echte leven', maar bij een debat is het doel om je vast te houden aan wat je zelf vindt. Die ruimte innemen, dat vinden vrouwen over het algemeen moeilijker." Niet om te generaliseren natuurlijk, maar het gebeurt wel vaak, zegt ze. "Als je vrouwen de ruimte geeft zoals wij dat doen, dan zie je ze heel snel groeien en zelfverzekerder worden. Wij zien zoveel talent voorbijkomen!"

'Debatteren is als een spier: je moet het blijven trainen'

Ze ziet een verschil in de manier waarop mannen en vrouwen debatteren. Mannen lijken het makkelijker te vinden om bij hun eigen ideeën te blijven, ook al staat er een tegenstander voor hen met notitieblokken vol tegenargumenten. "Van hen wordt er meer gevraagd om op de voorgrond te treden en hun standpunt te verkondigen", legt Van Reijen uit. "En dus zijn ze rotsvast in hun argumenten. Van vrouwen wordt vaak verwacht dat zij de rol van vredestichter op zich nemen, en dus zijn ze flexibeler in hun standpunten. Daar komt die behoefte aan een compromis vandaan, denk ik."

Dat verschil probeert MVIP op te lossen door debatcursussen en nu dus ook een debatclub aan te bieden. "Uit eerdere bijeenkomsten bleek dat er veel vrouwen ontzettend veel talent voor debat hebben, en ook de motivatie hebben om erin te groeien. Die cursus betrof vier bijeenkomsten, en daarna waren ze op zichzelf en hun omgeving aangewezen om te oefenen. Helaas is het dan moeilijk om te groeien in debat. Daarom hebben we de Debatclub opgericht: om vrouwen de kans te bieden om zich verder te ontwikkelen en te blijven oefenen. Debatteren is als een spier: je moet het blijven trainen."

Meer ruimte voor vrouwen

De vraag naar een debatclub komt volgens Van Reijen ook vanuit een behoefte om ruimte in te nemen. "Ze krijgen bij ons de tijd om iets te zeggen, om te benadrukken waar ze voor staan, én ze hebben een enthousiaste toehoorder. Ik - en met mij de andere cursisten - hoor graag wat ze te zeggen hebben. En als het misgaat, dan weten ze dat het niet erg is. We zijn immers onder elkaar. Er is ruimte om fouten te maken."

Ook ziet Van Reijen dat tijdens hun eerdere cursussen er veel werd gesproken over problemen waar vrouwen in het algemeen tegenaan lopen. "Er zijn niet veel ruimtes waar vrouwen dit met elkaar kunnen delen: waar het prima is om te zeggen dat je een seksistische of denigrerende opmerking naar je hoofd geslingerd hebt gekregen, zonder dat er zielig tegen je wordt gedaan. Dat is voor mij erg bijzonder."

'Hoe meer vrouwen zich verdiepen in debatteren, hoe vaker ze de politieke arena betreden'

Gelukkig telt onze Nederlandse politiek een aantal - maar nog lang niet genoeg - sterke vrouwelijke debattanten om tegen op te kijken. "Femke Halsema is een ontzettend sterke debater," noemt Van Reijen. "Net als Lilian Marijnissen en Renske Leijten. Maar meer vrouwen in de politiek is altijd beter. Des te meer vrouwen zich aanmelden en verdiepen in debatteren, des te vaker ze ook de politieke arena betreden. En dat is voor ons, Meer Vrouwen in de Politiek, echt ons streven."

Als voorproefje op de Debatclub, die vandaag van start gaat, heeft Van Reijen een aantal tips voor beginnende debattanten op een rijtje gezet:

1. Weet wat je kernboodschap is

"Het klinkt heel stom eigenlijk, om te zeggen dat je moet weten wat je standpunt is. Maar het is een hele handige tip: als je voor jezelf heel helder hebt waar je voor staat, dan kan je er steeds naar terugkeren. Dat is handig, want soms wil je gesprekspartner het over iets heel anders hebben dan wat jij bedoelt. Zo deelde ik onlangs een artikel over vrouwelijke lijsttrekkers en voorspelde ik dat er dit jaar meer vrouwen zich zullen aanmelden dan voorgaande jaren. Ik kreeg een reactie van iemand: hij schreef dat politiek niet om geslacht draait, maar om hun standpunten. Maar daar ging het artikel helemaal niet om. Als je weet waar je het over wil hebben, kun je bij je eigen standpunt blijven en laat je je niet verleiden om het over hun onderwerp te hebben."

2. Schrijf je argumenten uit

Je argumenten op een rijtje hebben is onderdeel van een goede voorbereiding, stelt Van Reijen. "Schrijf die papiertjes maar vol. Als je alles hebt uitgedacht, dan hoef je het alleen nog maar te presenteren, en sta je vrijwel nooit voor verrassingen. Je kan er beter te veel tijd in stoppen dan te weinig. Dan kan je anderen proberen te overtuigen van jouw standpunt of in ieder geval inzicht geven waar jij voor staat."

3. Stel geen vragen

We hebben het over het voorbereidende werk gehad, maar tijdens het debat raadt van Reijen aan om vooral geen vragen te stellen. "Stel je een vraag, dan geef je eigenlijk het woord aan de ander, je geeft je gesprekspartner de ruimte om hun zegje te doen. Als je je standpunt brengt als een statement, niet als een stelling, houd je het bij jezelf. Dus je zegt bijvoorbeeld: 'Alle landen in Europa moeten dezelfde corona-maatregelen instellen' in plaats van 'Ik vind dat alle landen in Europa dezelfde corona-maatregelen moeten instellen.' Bij de tweede uitspraak is er veel meer ruimte voor anderen om het met je oneens te zijn."

4. Wees voorbereid op negativiteit

Soms loop je tegen een gesprekspartner aan die je niet laat uitspreken, of die denigrerende opmerkingen maakt. "Het enige doel van die opmerkingen is om jou kleiner en onzekerder te laten voelen," zegt Van Reijen. "En dat werkt heel goed. Wees er dus op voorbereid dat een debat niet altijd even netjes en leuk verloopt, zodat je stevig in je schoenen staat, mocht dat moment aanbreken. Laat je vooral niet van je stuk brengen: als mensen op deze manier debatteren, dan komt dat waarschijnlijk omdat je goede argumenten hebt, en dit de makkelijkste manier is om je daarvan af te brengen."

Je kan je aanmelden voor de Debatclub via deze link. Het evenement vindt online plaats, en is voor elke vrouw die de Nederlandse taal voldoende beheerst beschikbaar.

Marije Roorda

LEES MEER OVER