Close

Waarom geloven in een soulmate niet altijd productief is

05 juli 2020 10:07 / Persoonlijk
J Je kan nog zo nuchter en rationeel zijn, in veel van ons schuilt toch een verlangen naar de ultieme geliefde: een soulmate die je in alles aanvult. Maar dat idee is op z'n minst onpraktisch - wat als je elkaar gewoon niet tegenkomt? - en in veel gevallen zelfs schadelijk.

Sinds een maand of drie ben ik weer happy single. En zoals ze dat zo mooi zeggen, ben ik niet op zoek naar, maar sta ik wel open voor een leuke date. En ja, die wereldwijde pandemie is best een extra uitdaging – vind maar eens een soulmate zonder dicht bij elkaar te mogen komen. Maar ook zonder die ‘daten voor gevorderden’-uitdaging liggen de soulmates niet bepaald voor het oprapen. Het zijn de kabouters en elfjes van liefdesland: leuk in theorie, maar feitelijk onvindbaar en hoe dan ook vluchtig van aard.    

Is het allemaal verzonnen?

Laten we we eerst eens onderzoeken of een soulmate überhaupt wel bestaat, voordat we collectief in de stress schieten over of we de onze wel gaan vinden. Daar is lang niet iedereen van overtuigd namelijk. Zo stelt Cora Ho in haar column in The Unaffilated Press dat zij niet gelooft in een soulmate, omdat volgens haar het concept bedacht is door onze maatschappij. "Vanaf een jonge leeftijd worden we ingeprent met het idee dat we opzoek moeten naar 'the one'." Het traditionele huwelijk is hiervan een goed voorbeeld, maar ook popcultuur doet in duit in het zakje in de vorm van liedjes en films. Allemaal beloven ze ons dat er écht een pot staat aan het eind van de regenboog tot aan de nok toe gevuld met gespierde, altijd lachende Kay Nambiar's.

'Ik denk dat idee van soulmates voor veel singles ongelofelijk hard kan zijn'

Dit kan leiden tot het onprettige idee dat jij als single de boot hebt gemist. Al je vrienden hebben al eeuwen een relatie – of zo lijkt het – dus waar blijft jouw partner? Dit gevoel is niet uniek, zo weet psychotherapeut Matt Lundquist te vertellen op Instyle. Een alles-of-niets-systeem in de liefde is, net zoals bij alles in het leven, extreem beperkend. "Ik denk dat het idee van soulmates voor vele singles ontzettend hard kan zijn", stelt Lundquist. "Het zendt namelijk het signaal uit naar mensen dat zij hopeloze gevallen zijn."

Meerdere Soulmates

Zelf heb ik niet bepaald het idee dat ik gedoemd ben alleen door het leven te dwalen. Totaal niet zelfs. Kom ik jou tegen in de kroeg en heb je een goed verhaal, een oké kapsel en een 'dad bod'? Dikke kans dat ik jou voor een avond helemaal zie zitten. Maar nog diezelfde avond kan ik het ook zo maar weer gehad hebben. Helemaal niet vreemd volgens David Klow, therapeut en schrijver van You Are Not Crazy: Letters from Your Therapist. Zo vertelt hij in Instyle: "Ik krijg te horen van koppels dat ze geen probleem hebben om iemand te vinden met wie ze een sterke connectie ervaren." Maar is het wel een échte connectie?

'Je wordt verliefd in een vijfde van een seconde, even snel als met je ogen knipperen'

Vaak niet, denkt Klow: " We hebben de neiging om ons gevoel van euforie en liefde te zien als een bevestiging dat we inderdaad onze soulmate hebben gevonden." Verliefdheid en de bijbehorende vlinders overvallen ons namelijk razendsnel. Uit een recente studie van Syracuse University blijkt dat we in een vijfde van een seconde verliefd worden. Even snel als knipperen met je ogen, maar dan in combinatie met een enorme stoot endorfine. Je kan dit voor het gemak vergelijken met het effect van coke. Logisch dus dat de meeste mensen lustig op zoek gaan naar zo'n rush. De kans zit er dus dik in dat we dit gevoel bij meerdere mensen hebben. De echte uitdaging zit hem in het stand houden van de relatie na het voorbijgaan van deze initiële fase van verliefdheid.

Met mijn ex was ik drie jaar samen en ik heb op en af gedacht dat hij weleens the one zou kunnen zijn. Deze gedachte ging vaak gepaard met een uitzonderlijk gezellig weekend of een grote bos bloemen. Mannen, take note, zo simpel kan het zijn. Maar in tijden van ruzie vroeg ik mij vaak of dit het dan was. Ook als ik andere vent tegenkwam met wie ik een instant klik had, ging ik twijfelen. Naast dat ik er zo achter kwam dat ik een emotionele stuiterbal ben, heeft dit mij geleerd dat een soulmate geen given is. Ik ben ervan overtuigd dat er meerdere mensen zijn met wie ik een sterke relatie kan opbouwen. Zolang ze maar van mijn dikke, zwarte labrador houden.

Keirsey Temparement Theorie

Oké, we kunnen dus meerdere soulmates hebben. Maar hoe ziet dat er dan uit? Ho oppert het bestaan van vier verschillende types aan de hand van de Keirsey Temperament Theorie gebaseerd op filosofie van de oude Grieken. Ho vertaalt dit als volgt: "In essentie zijn er vier persoonlijkheidstypen als het aankomt op amoureuze verhoudingen: mindmate, helpmate, playmate en soulmate." En nee, ze bedoelt hier niet het type playmate dat met een paar grote konijnenoren de badjas van Hugh Hefner probeert los te trekken. Het gaat er maar om op elke manieren je je verbonden kan voelen met een geliefde. 

Een playmate zit vol avontuur, spontaniteit en wil elke mogelijke uitdaging met je aangaan. Een helpmate staat daarentegen altijd voor je klaar en met je mindmate kan je op intellectueel gebied een potje sparren. Klinkt allemaal geweldig - doe mij maar drie helpmates graag - maar ze verbleken voor mij toch bij Ho's uitleg van de soulmate: "Dit type beschouwt romantiek als een manier van leven en zoekt een diepere connectie in alles wat ze doen."

Misschien denk je nu wel: maar ik wil al die kwaliteiten in een partner! Sorry, zo werkt het helaas niet, stelt Ho. "Natuurlijk wil je iemand die over al deze kwaliteiten beschikt, maar vergeet niet dat we in ons onderbewustzijn wel degelijk meer waarde aan sommige kwaliteiten hechten dan aan anderen." Het kan dus helpen als je voor jezelf nagaat wat jij écht belangrijk vindt in een partner - een diepe emotionele connectie, of toch iemand die altijd voor je klaarstaat of liever die slimme man of vrouw die je altijd uitdaagt het beste uit jezelf te halen - zodat je doelgericht on the hunt kunt gaan.

Drie kanttekeningen 

Voor je met deze informatie in je achterhoofd  op zoek gaat naar een nieuwe liefde, moeten we hier nog een flinke kanttekening bij plaatsen. Ga niet obsessief op zoek naar een partner met een onmogelijke checklist bij de hand. “Veel mensen krijgen een hele bevredigende relatie met een persoon waar ze zichzelf in de eerste instantie nooit mee samen hadden gezien, door bijvoorbeeld diegene zijn uiterlijk, hobby’s of normen en waarden”, stelt psycholoog Joseph Cilona in Instyle. Verbreed je horizon en ga eens op date met iemand die je anders nooit een kans had gegeven.  

Hou ook rekening met het feit dat jouw soulmate al in je leven is, maar dan niet in de vorm van een romantische partner. Misschien is het wel die ene hele goede vriendin, of de neef waar je zo’n bijzondere band mee hebt. Dat neemt dan in je romantische relaties een beetje de druk van de ketel: je hoeft echt niet alles bij één persoon te vinden (en je hoeft dat zelf ook niet voor een ander te zijn!).  

Als derde is het belangrijk om te onthouden dat een relatie altijd veel werk blijft. Zelfs een relatie met de voor jou perfecte partner. Psycholoog en auteur Margaret Paul werkt al meer dan 52 jaar lang samen met koppels en singles en daar heeft ze veel van geleerd, zo vertelt zij aan Instyle. Volgens haar zien mensen een soulmate vaak als excuus om onder hun eigen verantwoordelijkheden uit te komen. Dan moet het allemaal maar vanzelf gaan, en zo werkt het natuurlijk nagenoeg nooit. En, zegt ze: “Als je een goede relatie wilt hebben, moet je eerst leren om van jezelf te houden. Daar kom je gewoonweg niet onderuit.” Zodra ik weer een leuke date heb met een Happn hottie, ga ik hem dit haarfijn uitleggen.  

Frederique Rote

LEES MEER OVER