Close

Next level kater: als alcohol je angstig en onrustig maakt

11 juli 2020 07:07 / Gezondheid
N Na een avond flink doorhalen worden de meeste mensen wakker met een ietwat bonkend hoofd en droge keel: het zijn gevolgen van een leuke avond die we maar voor lief nemen. Maar heb je nou écht goed doorgedronken, of drink je een week wat vaker en meer? Dan steekt er iets anders – én nog vervelenders – de kop op: hangxiety.

Hangxiety is een combinatie van hangover en anxiety, aldus de website No Wine Today: een mentale kater die veel verder gaat dan boven een emmertje hangen met een alcoholwalm. Bij hangxiety heb je niet alleen last van misselijkheid, maar word je overvallen door angst, overmatig piekeren of zelfs paniekaanvallen. "Alcohol en angst lijken opvallend nauw samen te gaan", aldus de site.

Alcohol is niet je vriend

Hoe dat komt? Daar heeft Floor van Bakkum, manager preventie bij Jellinek, een simpel antwoord op: "Alcohol kan schade veroorzaken op alle plekken in je lichaam waar het langskomt," legt ze uit. "Het veroorzaakt allerlei soorten kankers, je kan er dik van worden, je kan hersenschade krijgen én – wat je vooral terugziet bij 'hangxiety' – het heeft invloed op de neurotransmitters in je hoofd. Dat kan zorgen voor allerlei psychische klachten: stress, depressieve gevoelens, nervositeit, angst en piekeren." En die liggen allemaal in die term besloten.

Absoluut geen pretje dus. Gelukkig blijft hangxiety niet erg lang hangen volgens Van Bakkum. "De mentale en fysieke klachten die je kan krijgen van eenmalig veel drinken zijn van korte duur: je lichaam is namelijk in herstel van de giftige stof alcohol. Als je weer bijgekomen bent, nemen de klachten als het goed is óók af."

'In je bed liggen verpieteren, werkt niet bevorderend'

Maar goed, daar heb je vrij weinig aan als je van pure ellende de bank niet meer afkomt en de kluswerkzaamheden van je buurman je dusdanig op de zenuwen werken dat je in huilen uitbarst. "Probeer dan om jezelf af te leiden van die vervelende gevoelens," tipt Van Bakkum. "Thuiszitten en tobben maakt het alleen maar erger. Ga activiteiten ondernemen zoals wandelen, of even in de tuin zitten als je erg misselijk bent. Alleen maar in je bed liggen verpieteren, werkt niet bevorderend voor je emotionele toestand. En wat betreft je fysieke staat: drink veel water, rust uit, eet gezond en probeer je vitamines weer op peil te krijgen."

No wine today raadt aan om toch vooral geen cafeïne tot je te nemen – je brein is al hyper genoeg -, maar het liever bij een kopje kamillethee te houden. "Maak het jezelf makkelijk en voorkom piekeren, iedereen maakt weleens een foutje", schrijven ze verder.

Bestaande problemen versterken

Vooral mensen die al last hebben van depressieve klachten moeten oppassen voor hangxiety, want alcohol werkt dat in de hand. "Veel mensen met een angststoornis of depressieve gevoelens linken hun gevoel niet aan hun drankgebruik. Maar als ze eenmaal bij de huisarts – of, in het ergste geval bij ons – op de stoep staan en ze vragen om advies, dan raden wij af om alcohol te nuttigen. Vaak verdwijnen de klachten daarna." Want de alcohol leidt in dat geval tot een vicieuze cirkel, die je doorbreekt door (tijdelijk) niet of weinig te drinken.

'Heb je vaak last van hangxiety, dan is het verstandig om (tijdelijk) alcoholvrij te leven'

"Als mensen zich gespannen voelen, dan drinken ze vaak een glaasje wijn om zich weer ontspannen te voelen, want we linken drank en ontspanning aan elkaar. Je remmingen vallen weg, je denkt minder ver vooruit en stopt met piekeren over negatieve gevoelens. Het gevolg is alleen dat je je de volgende dag nóg slechter voelt: en zo beland je in een cirkel van hangxiety en dat gevoel weer wegdrinken."

Herken je dit gevoel, dan is het waarschijnlijk verstandig om een tijdje te stoppen met drinken. "Ik pleit niet voor een alcoholverbod of een alcoholvrije samenleving", vertelt Van Bakkum. "Maar als je het moeilijk vindt om de rem erop te houden en steeds last krijgt van negatieve gevoelens na een avond drinken, dan is het misschien verstandig om, op z'n minst een tijdje, alcoholvrij te leven."

Marije Roorda

LEES MEER OVER