Close

Véél leuker dan de to-dolijst: het ta-da!-lijstje

08 juli 2020 10:07 / Zelfontwikkeling
B Ben jij ook zo iemand met ellenlange to-dolijsten waarop je nooit uitgevinkt lijkt? Dan schiet je nog weleens spontaan in de stressvlekken. Daarom pleit website Create Cultivate voor een ta-da!-lijstje, waarmee je al je behaalde doelen viert en de stress wat wegneemt.

Er lijkt soms geen einde aan te komen, en hoewel het heus ook orde schept, kan je soms enorme stress krijgen van je to-dolijstje. Of je hem nou opschrijft of in je hoofd bijhoudt, iedereen houdt op zijn of haar manier hun dagtaken bij. De boodschappen gedaan? Super! Maar vergeet niet te stofzuigen. Gepromoveerd? Eindelijk! Maar is die plek waar je wil eindigen, of richt je je pijlen op iets groters, iets beters? The grind doesn't stop. Dit is waarom Create Cultivate pleit voor een ta-da!-lijstje, om je eindeloze takenlijst op te volgen.

'Dankbaar zijn voor je behaalde doelen zorgt voor een gelukkiger gevoel'

"Een 'ta-da!'-lijstje is geen exacte formule, maar eerder een reminder om plezier te hebben in het behalen van je doelen,' schrijft Create Cultivate. "Het gaat om het vieren van de kleine overwinningen." Want blij en dankbaar zijn met je behaalde doelen – hoe klein ook – zorgt voor een gelukkiger gevoel, meer tevredenheid over je leven en positieve verwachtingen van de toekomst. En al die positieve effecten zorgen op hun beurt weer voor een boost in motivatie om de rest van je lijstje af te werken. Ideaal dus!

Create Cultivate schreef een drie-stappenplan om een effectief to-do én ta-da!-lijst samen te stellen, zodat je gemotiveerd en vol energie al je plannen behaalt en viert.

1. Definieer je doelen, maar klamp je er niet aan vast

Door goed te verwoorden wat je precies wil bereiken, kan je je to-dolijstje zo uitgebreid en effectief maken als nodig is. Vergeet alleen niet een beetje ruimte te creëren voor afwijkingen of een andere route, want soms is jouw idee van de beste weg niet degene die juist blijkt te zijn. "De meest succesvolle mensen denken een pad uit, en weten ook wanneer ze van dat pad moeten afwijken", schrijft Create Cultivate. Zo'n afwijking van je plan kan een onverwachtse job offer zijn, of een samenwerking met iemand waar je van kan leren. Belangrijk is dat je je to-dolijstje om de zoveel tijd herevalueert, en je van pad durft te veranderen als dat nodig is.

 

2. Write it down

Klinkt als onnodig advies, maar als je je doelen op papier neerpent in plaats van in je hoofd herhaalt, krijg je dingen sneller gedaan. Een onderzoek van Dominican University wijst uit dat als je je mijlpalen opschrijft, je ze makkelijker én effectiever behaalt. Waarschijnlijk stelde je al kleine to-dolijstjes op: dingen die je op een (werk)dag gedaan wil krijgen en wat je aan het eind van de week af moet hebben. Maar ook je grote carrièrestappen kun je uitschrijven en uitwerken. Waar wil je zijn over een half jaar, of over twee jaar? Op die manier weet je waar je naartoe wil werken, en ben je bewust van de stappen die je moet zetten om ergens te komen. En opgedeeld in kleine deelstapjes, zijn je doelen ineens helemaal niet meer zo intimiderend. Heel overzichtelijk dus.

Nu komt het ta-da!-lijstje in het spel: je moet niet alleen je doelen opschrijven, maar ook wat je al hebt bereikt hebt afstrepen en benadrukken. Net zoals bij het to-dolijstje, helpt het opschrijven van je hoogtepunten en winstmomentjes om overzicht te krijgen van wat je allemaal voor elkaar hebt gekregen en hoe ver je al bent gekomen. Begin dus gerust wat verder in het verleden: waar kun je trots op zijn, ook al is het nog zo klein? En net zoals dat to-dolijstjes efficiënter worden als je ze opschrijft, voel je je sneller trots en dankbaar als je opschrijft wat je bereikt hebt. Streep de to-do's dus niet alleen maar af als het achter de rug is, maar help jezelf herinneren hoeveel je al hebt gedaan en verplaats ze naar je ta-da!. Niet voor elk wissewasje natuurlijk, maar de dingen waar je met voldoening op terugkijkt, horen er echt op thuis.

3. Vergeet het niet te vieren

Natuurlijk trek je die fles prosecco uit de kast als je een grote promotie of die leuke nieuwe baan hebt gekregen, maar juist die kleine momenten verdienen het ook om gevierd te worden. Heb je aan het eind van de week een ta-da!-lijst die langer is dan je to-dolijst? Vieren! Is dat ene project waar geen einde aan leek te komen eindelijk – een soort van – afgerond? Vieren! En heb je gewoon die lange week overleefd, ook al was het een opeenstapeling van rampen? Vieren! Je focussen op je winst, op je ta-da!-lijstje, zorgt ervoor dat je het profijt van die lange to-dolijsten voor ogen houdt. Beloon jezelf na kleine overwinningen, en je zult zien dat je je grotere goals sneller bereikt dan je ooit had verwacht.

Marije Roorda

LEES MEER OVER