Close

Trots op jezelf en op elkaar: zo vier je toch de Pride

24 juli 2020 11:07 / Inspiratie
P Pride Week staat voor de deur! Dit jaar geen canal parade en nachtenlange feesten, maar liefde en acceptatie vieren, kan gelukkig op heel veel manieren. Want zoals de organisatie zelf op hun website zegt: we kunnen het ons niet veroorloven om het zo maar voorbij te laten gaan.

Juist in deze gekke (of zeg maar rustig: gestoorde) tijden is het belangrijk om te laten zien dat je trots bent op je ware ik. En niet alleen op jezelf, maar vooral ook op de leden van de LGBTQ gemeenschap. Want in Nederland houden wij verdomme van iedereen! Dat is de boodschap van de Pride Week, die morgen begint. Laat je horen voor de neef die onlangs uit de kast kwam, voor je getrouwde overbuurvrouwen of voor het homostel dat nog steeds niet hand in hand over straat kan lopen. Of gewoon voor jezelf natuurlijk, als jij deel uitmaakt van deze community. Weet je niet waar je moet beginnen nu alle tradities tijdelijk overboord zijn? Zo pak je het aan.

1. Kleding is key

Eerst moet de regenbooggekleurde toon gezet worden. Natuurlijk, er is in principe niets mis met het geschminkte standaard vlaggetje op de wangen. Maar het kan gewoon zoveel beter. Ben jij normaal gesproken een bescheiden type? Probeer dan dit jaar eens die tepelplakkers in de vorm van een roze kruis. Of ben jij misschien dol op jouw roze platformhakken? Trek ze aan en recht zo die gaat drank halen bij de Appie. Hier is alvast wat ijzersterke inspiratie. Onthoud: sexy en vooral fabulous.

2. Hang de Regenboogvlag uit

Je kunt je steun niet alleen betuigen met je outfit, maar ook via de alom bekende regenboogvlag. Volgens de organisatie van Pride Amsterdam is het belangrijk om de zichtbaarheid van de LGBTQ gemeenschap te vergroten. Zij hopen in elke straat een regenboogvlag terug te zien. Natuurlijk niet alleen in Amsterdam, maar in het hele land. Dat moet lukken! Ren naar de winkel en koop er een stuk of zes. Deel ze zoveel mogelijk uit, maar hou de mooiste en grootste apart voor je eigen huis. Waar je zo'n kek vlaggetje op de kop kan tikken? Onder andere bij Gay & Gadgets en PinkPoint. Kan natuurlijk ook bij Bol.com, maar het is nou juist zo leuk om een - het liefst lokale - LGBTQ onderneming te steunen.

3. Put your money where your mouth is

Dat brengt ons bij de derde tip: steun LGBTQ organisaties. Een mooie manier om jouw steun - indien gewenst - concreter te maken. Doneer bijvoorbeeld aan COC Nederland. Deze organisatie komt op voor de belangen van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen, trans- en intersekse personen. COC zet zich op school in voor de jeugd, maar bijvoorbeeld ook gewoon voor 50-plussers. Ze beschikken zelfs over een speciale raadgevende status bij de Verenigde Naties. Geld goed besteed dus! Het is natuurlijk ook mooi om een lokale organisatie uit jouw stad of dorp te steunen. Google maar eens, want het zijn er een heleboel.

Op internationaal niveau doe je er goed aan om GLAAD een steuntje in de rug te geven. Deze Amerikaanse non-profitorganisatie zet zich in voor het stimuleren en bewaken van oprechte representaties van homo's, bi's en transgenders in de media. Doneren doe je hier.

4. Loop de Find All Flags Tour

Mis jij het ook om dit jaar langs de gracht te staan met een lauw biertje terwijl er felgekleurde boten al confetti spuwend en Lady Gaga draaiend voorbij komen? Pride Amsterdam komt met de oplossing: de Find All Flags Tour. Voor het bescheiden bedrag van €5 koop je een speciaal speldje en een kaart die jou langs alle belangrijke vlaggen van de pride-community leidt. Je begint bij de 25 meter lange regenboogvlag aan de Westertoren waar je middels een QR-code en een app toelichting krijgt over wat de vlag betekent en gaat zo verder. Koop een biertje langs de gracht en zet deze Pride-playlist aan. Nog wat confetti erbij – wel milieuvriendelijke graag, want we houden verdomme ook van de natuur - en klaar is kees. De kaart haal je hier.

5. Kijk Pride TV

Om het in deze corona tijden allemaal zo veilig mogelijk te houden, wordt er van zaterdag 25 juli tot zondag 2 augustus PrideTV georganiseerd door Pride Amsterdam. Je kan dit programma klokje rond volgen, maar tussen 12:00 en 19:00 wordt er een live programma verzorgd. Er zullen elke dag bijzondere gasten aanwezig zijn, afgewisseld met live optredens. Wat hier nou zo mooi aan is? De toegankelijkheid. Mocht jij niet mee kunnen doen aan de festiviteiten, ben je er via dit platform toch bij, of je nou nog niet out bent bij je familie, begrijpelijkerwijs geen zin hebt in Amsterdamse drukte of gewoon lekker op de bank wil hangen. Zo is Pride voor iedereen en daar gaat het uiteindelijk allemaal om.

Frederique Rote

LEES MEER OVER