Close

Wat ik had willen weten voordatik een borstcorrectie onderging

13 juli 2020 11:07 / Persoonlijk
H Hindsight is 20/20 zeggen ze wel: achteraf weet je het allemaal zo goed. Kennis waar je zelf niks meer aan hebt, maar waar je een ander wel mee kan helpen. Daarom vragen we in deze rubriek aan ervaringsdeskundigen: wat had je achteraf bezien graag eerder willen weten? Met deze week: Joyce, over haar borstcorrectie.

Joyce*, moeder van twee kinderen, viel maar liefst 40 kilo af na een gastric bypass operatie. En dat gaat je niet in de koude kleren zitten. Naast de vele positieve veranderingen voor haar gezondheid, was Joyce minder blij met haar slinkende borsten. Zij besloot daar wat aan te doen, maar werd onaangenaam verrast door de vele valkuilen die erbij kwamen kijken. Zo levert bijvoorbeeld niet elke arts precies hetzelfde resultaat bij een bepaalde ingreep.

Om anderen te helpen en leed te besparen, richtte zij de facebookgroep ‘Mommy Makeover’ op. Hier delen vrouwen hun ervaringen en zelfs foto’s van hun borstlift of vergroting. Geen vraag is te gek. Zelf onderging Joyce een borstlift in combinatie met een borstvergroting en is ze inmiddels erg tevreden met het resultaat. Wij vroegen Joyce – met de hulp van haar platform - vijf van haar beste tips op een rij te zetten.  

1. Doe je research

Zodra je hebt besloten om iets aan je borsten te laten doen, is het vinden van de juiste arts de eerste stap. Maar hoe pak je dit aan? Het blijkt knap lastig te zijn om goede, betrouwbare recensies over plastisch chirurgen te vinden. Als je een kliniek belt voor een consult bij een plastisch chirurg, melden ze er doodleuk bij dat hij of zij ook de behandelend arts zal zijn. Maar de ene operatie is de andere niet: vooral bij een borstlift zit er veel verschil tussen wat verschillende artsen allemaal kunnen.

"Er zijn artsen die zeggen dat ze een borstlift kunnen doen, en de resultaten zijn af en toe schrikbarend", vertelt Joyce. Ze heeft borsten voorbij zien komen die praktisch vierkant zijn geworden met afschuwelijke littekens of zelfs ontstekingen. Zelf kwam ze na lang onderzoek uit bij dr. Nio van Park Kliniek & Medisch centrum, die bekend staat om zijn hele dunne littekens. "Ga veel op consult, vraag naar gedaan werk en win ervaringen in bij derden", tipt Joyce.

2. Bezint eer je begint

Nieuwe borsten zijn echt een investering, probeer er niet op te bezuinigen. Joyce gaf rond de €6000 uit, en dit bedrag kan oplopen tot wel €6500 voor een borstlift in combinatie met een borstvergroting. Deze prijzen lopen per kliniek ook nog erg uiteen, maar hier kan je prijslijst vinden van de Bergmankliniek voor een indicatie. Het zou zo kunnen zijn dat jouw borstcorrectie vergoed wordt, maar dit is alleen na verwijzing van je huisarts of bij een medische indicatie. Bij sommigen klinieken kost een consult rond de vijftig euro, al worden die kosten van de prijs afgetrokken, mocht je besluiten de behandeling te ondergaan. Hou hier dus rekening mee.

'Jonge meiden raad ik aan te wachten'

Bovendien is ook timing van belang. "Borsten veranderen nog veel tijdens een zwangerschap", aldus Joyce. Wel is het bij een goed geslaagde operatie gewoon mogelijk om borstvoeding te kunnen geven. Het zou alleen dus wel zo kunnen zijn dat je zorgvuldige geopereerde borsten nog een keer onder het mes moeten na een zwangerschap. In dit geval ben je het bedrag nog een keer kwijt: "Jonge meiden raad ik aan te wachten."

3. Het uiteindelijke resultaat laat even op zich wachten

"In het begin heb je het idee dat er een vrachtwagen over je heen is gereden. Ik dacht: oh, waar ben ik aan begonnen. Ik kon ook echt niet platliggen. De eerste dagen heb ik met kussens op de bank gelegen, zodat ik praktisch rechtop sliep." Een borstcorrectie een flinke operatie die ook de nodige risico's met zich meebrengt. "Neem daarom op tijd je medicatie, en hou de aanbevolen periode rust." Dit versnelt niet alleen je herstel, maar zorgt ook voor een mooiere genezing van je littekens.

'In het begin heeft iedereen 'Frankenstein' borsten'

Daarnaast is het ook belangrijk dat je je realiseert dat het echte resultaat nog wel even op zich laat wachten. "Als je net wakker wordt uit de operatie is alles stijf en stug. Overal zitten plakkers en verband, en de protheses moeten nog indalen: het ziet er nog niet mooi uit", vertelt Joyce. Het duurde zeker twee maanden voordat het mooi begon te worden en ze er meer vertrouwen in kreeg. Het kan tot een jaar lang blijven veranderen volgens Joyce: "In het begin heeft iedereen na een borstlift 'Frankenstein' borsten."

4. Bereid je voor op ongezouten meningen

Joyce spoort ook aan rekening te houden met negatieve reacties van familie, vrienden en zelfs significant others. Ze vaak vinden dat je gek bent, omdat je iets onnatuurlijks in je lichaam stopt. Kortzichtig, vindt Joyce: "Het is een keuze die je maakt, en die maak je niet voor niks. Het is niet dat je zomaar besluit dat je even je borsten laat vergroten. Mensen sparen lang om zo'n operatie voor elkaar te krijgen. Sommigen reacties laten dan echt de moed in je schoenen zakken."

Mensen die zich negatief uitlaten kunnen hier beter eerst drie keer over na te denken, zegt ze. "Vaak zit er achter de keus voor een operatie meer dan de drang naar het perfecte plaatje. Het kan ook goed zijn dat iemand zich doodongelukkig voelt en graag meer zelfverzekerd in het leven wil staan. Respecteer iemand anders' keuze en kwets diegene niet met onbezonnen opmerkingen." Mocht jou dit toch overkomen, bedenk dan dat iemand die iets naars zegt, vaak geen idee heeft waar hij of zij het over heeft.

5. Verheug je ook op de leuke dingen

Maar er is natuurlijk ook licht aan het eind van de tunnel. "Je oude lingerie kan je na zo'n operatie meestal meteen de prullenbak in gooien", vertelt Joyce. "Maar dit maakt het ook wel leuk. Na zes weken mag je nieuwe bh's gaan uitzoeken." Daarvoor mag je zes weken lang alleen sportbh's dragen, dus er wordt reikhalzend uitgekeken naar dit heugelijke moment. "Na zes weken staan de meesten te springen. Je voelt je lekkerder in je vel."

'Je sexy voelen kan veel met je eigen beeld doen'

Voor Joyce veranderde de operatie hoe ze in het leven staat. "Waar ik me eerder vaak wegstopte, is het nu juist fijn om mezelf te laten zien." Je sexy voelen kan veel met je eigenbeeld doen. "Dit is waar veel vrouwen naar uitkijken vanaf het moment dat ze besluiten onder het mes te gaan", vertelt ze. "Je hebt geen push-ups bh's meer nodig en alles hangt er een stuk mooier bij." 

Wil jij de sprong wagen, maar weet je niet waar je moet beginnen? De facebook groep 'Mommy Make Over' van Joyce is een goed begin.

*Joyce' achternaam is bekend op de redactie.

Frederique Rote

LEES MEER OVER