Close

Microlearning: dit is hoe je je kennis slim bijspijkert

13 juli 2020 05:07 / Zelfontwikkeling
B Blijven leren is gezond en gewoon ook ontzettend leuk. Maar met alles dat al op ons takenlijstje staat, blijft het vaak bij goede voornemens. De oplossing? Microlearning.

Micro-wattes?

De term microlearning komt van website Career Contessa: het is een manier van leren waarbij je kleinere hoeveelheden informatie opslaat in een kortere tijd. Je focust je op de essentiële gedeeltes van een concept of idee, en slaat die op door ze aan te leren in kleine, hapklare brokjes.

Een van de grootste voordelen van microlearning is dat de kennis die je probeert op te doen tussen je andere werk door gefietst kan worden. Geen lange avondcursussen of deeltijdopleidingen meer, maar in de koffiepauze even wat oefeningetjes of voor je gaat slapen een opdracht voltooien, en voilà! Voor je het weet heb je allemaal nieuwe kennis, met minimale moeite. Perfect voor wie een drukke agenda heeft.

Om een simpel voorbeeld te geven van een manier van microlearnen: de bekende app Duolingo maakt gebruik van dit leersysteem. Door kleine oefeningen te voltooien en die regelmatig te herhalen, versta je met een beetje discipline binnen een mum van tijd een nieuwe taal.

Het geheim van microlearning

In 2014 publiceerde het CBS een rapport genaamd Een leven lang leren. In dat rapport zochten ze uit hoeveel mensen ná het afronden van hun studie nog een nieuwe opleiding volgden, kort of lang, en wat voor effect dat had. Een van hun conclusies was dat beide groepen – zij die een lange opleiding volgden, en zij die een korte opleiding volgden – positief waren over hun prestaties in hun huidige baan. En alle twee de groepen schreven dit toe aan die extra opleiding die ze genoten.

Een leven lang leren is een mooi streven en heeft positieve uitwerkingen – een actief brein vermindert bijvoorbeeld de kans op dementie - maar dat kan natuurlijk op verschillende manieren. Volgens Career Contessa zijn er vijf redenen waarom juist microlearning een van de beste manieren is om dat te doen:

1. Het is een snellere en kortere manier van leren, en past dus bij elk werkschema én concentratievermogen.

Met tien minuten tijd en concentratie kom je al een heel eind! Zelfs als je een onlinecursus volgt, kan je de presentatie of lesstof even pauzeren als je dat nodig hebt en iets anders gaan doen. Dit betekent dat je, mocht je onverwachts tijd over hebben, dat heel makkelijk kan gebruiken om iets nieuws te leren of juist informatie te herhalen. Veel toegankelijker, dus.

2. Omdat microlearning zich beroept op het herhalen van stof of informatie, sla je het ook makkelijker en beter op.

Weet je nog dat je met rekenen alle tafels moest blijven opnoemen, net zo lang tot je ze uit je hoofd kende? Het is een tried-and-true method: door informatie te herhalen onthoud je het beter. Daar speelt microlearning slim op in, en door veel al eerder behandelde kennis kort te herhalen, is de kans dat je het onthoudt veel groter. Voor je het weet ken je de tafel van 7 in het Spaans!

3. Je kan het doen op je eigen tempo.

Ja, die flexibiliteit van microlearnen zorgt er niet alleen voor dat het binnen elk schema past, maar ook dat je de stof in je eigen tempo kan aanleren. Dat is voor de meeste mensen fijn, want vaak leer je gloednieuwe dingen en dan is een razend tempo het laatste wat je kan gebruiken. Omdat er geen einddatum of tijd aan hangt, blijft het leuk om te doen.

4. Het is een speelsere manier van leren.

Leren zoals je gewend bent op school is toch een beetje stijfjes: je opent een boek, leest wat je moet lezen, oefent, vult in wat je moet invullen, et cetera et cetera. Microlearning speelt in op het 'leukere' leren, door er een (kort) spelletje van te maken en het kort te houden. Kijk naar Duolingo: daar maken ze gebruik van een vogelnestje als metafoor voor je studievoortgang. Heb je eenmaal een module afgerond, dan verschijnen er 'breuken' in het ei, en langzamerhand komt er een vogel uit. Klinkt vreemd, maar door je studievoortgang op een grappige, speelse manier te zien, blijft het leuk om verder te gaan.

5. Het is betaalbaar.

Een hele nieuwe opleiding volgen kost geld, veel geld. Maar voor microlearning is dat meestal niet het geval: je kan het veelal doen op apps, via YouTube, of zelfs via een onlinecursus aangeboden door een opleidingsinstituut. Een uitkomst als je niet gelijk je portemonnee wil legen!

Aan de slag!

Goed, we weten nu inmiddels wat microlearning is, én waarom het zo fijn werkt. Maar waar begin je precies? Gelukkig zet Career Contessa een aantal makkelijke opties voor je op een rij, en bespaart de site je daarmee een flinke Googlesessie:

Schrijf je in voor een online vak

Wist je dat er een site bestaat die honderden gratis online vakken heeft verzameld? En dat je zelfs gratis vakken van Harvard, Berkeley of het MIT daar kan vinden? Mooc.org biedt meer dan 2500+ vakken aan, gegeven door 140 instituten van over de hele wereld. Je kan er allerlei vakken volgen, van HTML tot Mandarijn tot gebarentaal. Heb je wat tijd over, ga er dan even goed voor zitten en zoek uit wat het beste bij je past. Het is een makkelijke, toegankelijke én slimme manier om je kennis uit te breiden!

Download een app

We hebben het al over Duolingo gehad, maar er zijn natuurlijk meer apps die je kennis kunnen vergroten zonder al te veel van je tijd op te slurpen. Zo heb je Khan Academy, een app van een non-profit organisatie die wereldwijd gratis lessen beschikbaar stelt. Of kijk eens naar Coursera, een app die boordevol interessante cursussen staat. Ze maken gebruik van verschillende instituten, dus het is raadzaam om ze alle twee te downloaden en te kijken welk aanbod je het meest aanspreekt. Het mooie aan een app is dat je hem op je telefoon kan installeren, waardoor je eigenlijk altijd je lesstof bij je draagt. Geen excuses meer om niet te studeren!

Luister naar informatieve podcasts

Een moordpodcast hier, een nieuwsupdate daar: podcasts hebben hun nut allang bewezen. Maar het is de moeite waard om eens een keer voor een ander onderwerp dan entertainment te kiezen, en die tijd te gebruiken om je te verdiepen in podcasts die je verder kunnen helpen in je carrière. Een aanrader is Work in progress van Intermediair over carrière, work-life balance en persoonlijke groei. Heb je gauw de zenuwen op de werkvloer of durf je niet zo goed voor jezelf op te komen? Dan raden we Hiding in the bathroom van Morra Aarons-Mele aan: dé podcast voor de introverte mens in het bedrijfsleven. En hou je van informatief maar kort - je hebt immers niet zoveel tijd - dan raden we de WorkJuice podcast aan! De twee hosts praten met oude rotten in het vak, leren onderhandelen met een onderhandelcoach en bespreken burn-outs.

Het aanbod leuke, leerzame podcasts is nagenoeg eindeloos, dus kijk wat er bij je past en zet eens wat anders op tijdens je wekelijkse hardlooprondje. Dubbel winst.

YouTube erop los

Ah, YouTube, onze oude, vertrouwde leermeester. Waar je vroeger boeken en bibliotheken moest doorspitten om meer over een onderwerp te leren, geeft de zoekbalk van de site je binnen een paar seconden waar je naar zoekt. Sterker nog, je krijgt het waarschijnlijk in overvloed. YouTube is bij uitstek een geschikt medium om microlearning te beoefenen: de meeste video's zijn kort en bondig, en moeten overzichtelijk zijn voor de kijker. Maak hier gebruik van, en kijk video's over onderwerpen waar je benieuwd naar bent. Tedx Talks ken je waarschijnlijk al, maar probeer ook eens wat nieuws. Career Contessa raadt de video's van Marie Forleo aan, een coach die je helpt om 'de persoon te worden die je het liefst wil zijn.'

Ook Forbes, onder andere bekend van hun lijst met machtigste personen op aarde, heeft een interessant YouTube-channel, vol verhalen over de 'hustle and mindset it takes to be at the top'. Inspirerend en interessant!

Als laatst raadt Career Contessa het account van Linda Raynier aan, onder andere vanwege haar coaching over lichaamstaal en sollicitatievragen. Handig én overzichtelijk, leert ze de kijker om om te gaan met bepaalde situaties op de werkvloer vanuit hun luie stoel.

En blijf niet hangen bij YouTube alleen, want Netflix, onze tweede grote liefde, heeft genoeg video's die je in korte tijd bijspijkeren over een onderwerp. Zo biedt de streamingdienst de show Explained van Vox aan. Daarin krijg je in twintig minuten, met behulp van gerenommeerde experts, een uitleg over een onderwerp. Persoonlijke favoriet? De aflevering over miljardairs, voor een verhelderend inkijkje in hoeveel geld dat nou eígenlijk is.  

Marije Roorda

LEES MEER OVER