Close

Lekker boeiend

21 augustus 2020 04:08 / Inspiratie
E Een mooie podcast, een interessante discussie, een inspirerend boek of fascinerend mens: de wereld is oneindig boeiend. Iedere vrijdag delen wij hier onze obsessies-du-jour.

Boeiende podcast: Met Groenteman in de kast

Eva: “Een fantastische podcast, waar ik vaak in de auto naar luister en waar ik altijd wijzer van word. Gijs Groenteman, met zijn opvallend nasale stemgeluid, is zowel afwachtend als on-Nederlands complimenteus, wat ik heel leuk vind. Sommige mensen zijn kruiperig als ze iemand interviewen, maar Gijs is een volledig gelijkwaardige gesprekspartner, die gewoon door een bekende schrijver als Leon de Winter heen durft te praten. Een onwijs goed interview, trouwens. Ik begreep nooit zo waar Leon de Winters obsessie met Trump vandaan komt, waarom hij het altijd voor die man opneemt. In deze aflevering kom je erachter dat het een puur sentimentele oorzaak heeft, die in zijn jeugd ligt. Mijn vader zegt weleens tegen me: als een interview ook maar tot één nieuw inzicht in die ander heeft geleid, was het de moeite waard. Dit interview gaf me veel inzichten.”

Lekker levensverhaal: Jessica Simpson - Open book 

Eva: “Jessica Simpson staat sinds Newlyweds bekend als een bimbo, een matige zangeres met grote borsten, maar met haar kledinglijn zette ze een miljardenbusiness op. Toen ik op Instagram zag dat ze een boek ging schrijven, dacht ik: die heeft het hoog in haar bol. In mijn zelfgenoegzame verwaandheid ben ik het toch gaan lezen en stapte ik van mijn vooroordelen af. Ze schrijft rete-openhartig over haar jeugd, waarin haar familie al geld aan haar verdiende, haar mislukte huwelijk en alcoholverslaving. Ze begint de dag met wodka uit een glitterbeker, gaat dronken naar het schooloptreden van haar dochter en verpest een optreden in het White House voor haar heldin Dolly Parton en de Amerikaanse president, omdat ze brak en lam is. En ze laat zich jarenlang piepelen door John Mayer, die het aanmaakt om het weer uit te maken. Meestal vlak voor een belangrijk optreden van haar, en meestal per e-mail. Een goede reminder dat we zulke gozers allemaal moeten lozen. Jessica is vergevingsgezind, maar rekent fantastisch met haar ex Nick af, die de helft van haar vermogen wil bij de scheiding. Ze gaat akkoord en verdient het hele bedrag terug – plus ongeveer een miljard daarbovenop. I rooted for her. Leest als een film.”

John Mayer en Jessica Simpson in 2007
John Mayer en Jessica Simpson in 2007

Lekker YouTube-kanaal: RetroFocus

Zakt de moed je soms in de schoenen als je denkt wat er allemaal nog moet gebeuren op het gebied van gelijkheid, duurzaamheid en andere nobele zaken? Dan heeft stagiair Stella een leuke tip: het YouTube-kanaal RetroFocus, van het Australische ABC News, laat zien dat we van ver zijn gekomen. In vox-popjes uit vervlogen tijden vertellen gewone mensen wat ze vinden van de verdeling van huishoudelijke taken, bikini’s, make-up, vacatures waar vrouwen niet op mogen reageren en de vraag of mannen aanwezig moeten zijn bij de geboorte van hun kind. Soms verrassend modern, soms zo hopeloos prehistorisch dat je alleen maar blij kunt zijn dat de sixties voorbij zijn. Wat je er ook van opsteekt: in 1976 was het een uitdaging om een pak melk te openen – the struggle was real – en in 1988 was niet iedereen even enthousiast over de introductie van de cd.

LEES MEER OVER