Close

Nabijheid én verwijdering: wat al dat thuiszitten met onze relaties doet

16 juli 2020 04:07 / Persoonlijk
H Het klinkt gek, maar het kan: je partner missen, terwijl je hem of haar nog nooit zo vaak hebt gezien als nu. Het is iets waar Jessica Grose van de New York Times tegenaan loopt: nu zij en haar geliefde thuiswerken ziet ze hem meer dan ooit, maar heeft ze hem steeds minder te vertellen.

"We zijn al vijftien jaar een stel en hebben nog nooit zoveel tijd samen doorgebracht, maar het is lastig om diepgang in ons contact te vinden", schrijft Grose in de New York Times. "Er zijn geen dates, geen intensieve gesprekken, geen avonturen." Het herinnert aan een experiment uit 2008, uitgevoerd door David en Hanna, twee getrouwde journalisten. Daarvoor bleven zij een hele dag aan elkaar verbonden met een touw van slechts viereneenhalve meter lang. En hoewel ze op dat moment naar eigen zeggen al bijna elf jaar gelukkig getrouwd waren, is de conclusie van het experiment dat ze blij zijn dat het touw er afgaat. David viert zijn herwonnen vrijheid de volgende ochtend met een sprintje naar het toilet beneden en een sportkrantje onder de arm geklemd: eindelijk een beetje privacy.

"We hebben elkaar geen verhalen te vertellen over onze dag, want we hebben dezelfde dag beleefd," schrijft hij in het artikel. "We hebben geen vragen voor elkaar, want we weten de antwoorden. We kunnen niet liegen en overdrijven en de gebeurtenissen van de dag groter of interessanter maken dan ze waren, iets waarvan ik veel koppels verdenk, want de ander betrapt je op je leugen."

'Ruimte en privacy zorgt voor meer lucht in de relatie'

Nu, in 2020, werken we lang niet allemaal op kantoor, en is dit gevoel de dagelijkse realiteit voor veel stellen. En dan niet één dag, maar weken achtereen. En om te voorkomen dat deze nieuwe dynamiek, het constant samenzijn, de laatste vonkjes van liefde en verliefdheid uittrapt en blust, vraagt de krant advies aan twee therapeuten en een schrijver van een relatieboek. Want ruimte en privacy voor jezelf, zelfs (of misschien wel juist) van je partner, zorgt voor meer lucht in de relatie. Zoals Esther Perel het zegt: fire needs air.

Creëer opwinding

We get it, een beetje spanning creëren voelt soms als een onmogelijke opgave. Maar, zegt Jancee Dunn, auteur van het boek How not to hate your husband after kids, samen nieuwe dingen uitproberen kan je relatie een enorme boost geven. "Als je iets nieuws probeert met iemand waar je je toe aangetrokken voelt, dan komt er adrenaline vrij die je verliefde gevoel van het begin na-aapt."

'Zelfs kleine dingen kunnen weer wat vlinders opleveren'

Leuk bedacht, maar tegenwoordig heb je voor alles een reservering nodig én zit je vast in een tijdslot. Het zorgt ervoor dat alles geregeld en voorbereid voelt, en dat draagt niet per se bij aan dat beetje spanning en sensatie. Toch zegt Sinead Smyth, een huwelijk- en familietherapeut, dat het niet helemaal onmogelijk is. Ze beschrijft een koppel dat bij haar langskwam en haar vertelde over hun oplossing: ze werkten aan een vision board voor een toekomstige reis naar India. Ook al weten ze dat ze er de komende tijd niet heen kunnen gaan en dat het voorlopig niets meer dan een verre droom is, is het iets wat hen bezighoudt en hoop geeft voor de toekomst. Onderschat de kracht van voorpret niet.

En elkaar verrassen werkt ook goed. Zet eens een speurtocht voor elkaar uit in huis, of laat elkaar blind hapjes proeven. Gooi je routine om en nodig de ander uit voor een spontane avondwandeling. Het gaat er maar om dat je binnen de beperkte ruimte die er is, toch op zoek gaat naar nieuwe ervaringen. Zelfs kleine dingen zoals een toekomstige vakantie of een onverwachte activiteit kan je weer wat vlinders opleveren, en het gevoel dat jullie langs elkaar heen leven tegengaan. Bonus: je hebt óók weer meer gespreksstof!

Breng bewust tijd met elkaar door

Ontbijt voor de kinderen klaarmaken, de was opvouwen, het huishouden op orde houden én nog aan het werk: je kan zo makkelijk een hele dag naast elkaar doorbrengen zonder meer dan een noodzakelijk woord met elkaar uit te wisselen. En dit is vast geen nieuws voor je, maar dat is niet bepaald bevorderlijk voor je relatie. De oplossing komt van Wale Okerayi, een geestelijke gezondheidsconsulent: "Zelfs al is het maar dertig minuten per dag, dan kan je die tijd alsnog bijzonder maken," schrijft ze. Je zou het avondeten van je kids iets vroeger kunnen serveren en ze dan voor de televisie kunnen parkeren, zodat jij en je partner een privé-picknick in de tuin kunnen houden, oppert ze. Of zelfs het samen kiezen en kijken van een tv-show kan al zorgen voor een boost. Zolang je maar bewust met elkaar afspreekt en tijd voor elkaar maakt. Dan kan zelfs samen de afwas doen terwijl je elkaar je nieuwste lievelingsliedjes laat horen, voelen als een spannende date.

Wees eerlijk tegenover elkaar: het is niet altijd even makkelijk

Zoveel in ons leven is anders, en niet iedereen trekt die veranderingen even goed. "En hoewel sommige mensen het moeilijk vinden om hierover te klagen bij hun partners omdat je ze niet wil lastigvallen of hen meer stress wil geven, moet je dat toch een kans geven," zegt Smyth.

Andersom werkt dat natuurlijk hetzelfde: als je wederhelft naar jou toekomt omdat hij of zij verdrietig of onzeker is, dan moet je die kans grijpen en laten zien dat je er voor ze kan zijn. "Je kan bijvoorbeeld praten over moeilijke momenten uit jullie verleden en bespreken hoe jullie daar toen bovenop zijn gekomen. Zelfs als je je partner maar vijf minuten vasthoudt of aanraakt, dan heeft dat al invloed op jullie gemoedstoestand en relatie," aldus Okerayi.

Marije Roorda

LEES MEER OVER