Close

Bahar's videobrief aan de wereld: 'We moeten meer voor elkaar zorgen'

18 juli 2020 12:07 / Kijktip
Bahar
Bahar
& 'Het voelt als een historisch kantelpunt', zegt filmmaker Ilja Willems over de afgelopen maanden in Amerika. 'Er staat wat te gebeuren, dat voel je'. Ze maakte de film 'Coronakoerier' over Bahar, die de coronacrisis aangreep om anderen te helpen.

Tien jaar geleden verhuisden Ilja Willems en haar man Remco Bikkers naar New York om hun droom achterna te jagen: films, documentairs en tv-series maken. Met de Amerikaanse verkiezingen in het vooruitzicht beloofde 2020 een exciting jaar te worden. Maar zoals voor iedereen geldt, liep dat totaal anders.

"Alles wat we hadden gepland, is van de kalender geveegd", vertelt Willems vanuit Brooklyn. "In het begin van de lockdown keken Remco en ik elkaar aan van: holy shit, wat gebeurt hier?" Maar ondanks de eerste shock en onzekerheid, zagen ze ook snel een kans in de nieuwe situatie. "Dit is uniek, wisten we, dus snel op pad. We hebben wel wat kunnen produceren, ook voor Nederlandse pers."

Ghost town

New York leek de afgelopen maanden meer op een ghost town, zegt Willems. "Normaal lijkt de stad op een mierenhoop door de hoeveelheid mensen en alle lawaai. Maar nu was het alsof de stop uit het bad was getrokken. Helemaal leeggelopen." Veel expats gingen terug naar huis omdat hun werkvisum werd ingetrokken, de rijke mensen vertrokken richting de Hamptons of upstate , jongeren en studenten gingen naar hun ouders en de rest bleef binnen. "Alleen daklozen, maaltijdbezorgers en mensen uit de gezondheidszorg waren buiten."

Ilja Willems en Remco Bikkers
Ilja Willems en Remco Bikkers

In de lege straten van New York hoorde je alleen het geluid van politiewagens en ambulances, vertelt Willems. "En zonder alle mensen echoot dat extra hard. Normaal gesproken is het 45 minuten rijden van waar wij wonen in Brooklyn naar Times Square. Nu waren we er met 13 minuten. En op de drukste plek in de stad konden we nu gewoon parkeren!"

Fietsen voor het goede doel

Nu trekt het leven op straat weer wat aan. Willems: "Ineens lijkt het hier op Parijs omdat er overal terrassen worden gebouwd op de stoep, die mooi worden aangekleed met planten en struiken." Mensen gaan weer naar buiten, maar allemaal wel mét mondkapje. "Metro's zijn schoon en leeg want iedereen is op de fiets gestapt."

Dat geldt ook voor Bahar, een New Yorker uit Iran, die ontslagen werd tijdens de pandemie. Bahar speelt de hoofdrol in 'Coronakoerier', de korte film van Willems en Bikkers: "Het is een videobrief aan de wereld." Thuisblijven en niks doen, voelt niet als een optie voor Bahar, die zich nuttig wil maken en mensen wil helpen. De van oorsprong Iraanse sluit zich aan bij vrijwilligersorganisatie Corona Couriers. Per fiets brengen koeriers boodschappen en andere basisbehoeften bij mensen in nood, de groep die compleet aan huis gebonden is.

'Deze tijd voelt als een kantelpunt in onze geschiedenis'

"Toen we begonnen met filmen was het leeg op straat", vertelt Willems. Voor onze ogen was de stad langzaam maar zeker aan het veranderen." En toen de grootste golf van Covid-19 stukje bij beetje afnam, werd George Floyd gedood door een agent. "Ineens gingen mensen massaal de straat op om te demonstreren voor gelijkheid."

Kantelpunt in de geschiedenis

Willems: "Deze tijd voelt als een kantelpunt in onze geschiedenis. Eerst de pandemie, nu de protesten en straks verkiezingen. Er staat echt wat te gebeuren, dat voel je in de stad."

Sinds de dood van Floyd zijn er iedere dag protesten, inmiddels zijn we ruim vijftig dagen verder. "Elke dag kun je je ergens aansluiten om te demonstreren, tegen van alles." Van politiegeweld tot aan wetgeving. "Toen de dag aanbrak dat er in alle vijftig staten werd geprotesteerd, dacht ik: hier is echt iets aan de hand. Normaal gesproken zijn er altijd staten waar dit soort thema's minder leven." Alles is veranderd, niets is meer hetzelfde, en de filmmaker twijfelt of het ooit nog hetzelfde wordt. Wat betekent dit voor de verkiezingen in november? "Hoe Trump de coronacrisis heeft aangepakt, is niet gunstig voor zijn campagne." Zo was de informatievoorziening vanuit het Witte Huis was vaak verwarrend. "Uitspraken terugdraaien, maskers waren niet nodig en nu weer wel. En ook met alle protesten zit hij volgens veel Amerikanen in het verkeerde kamp." En toch waarschuwt ze: "Niemand durft meer voorspellingen te doen na 2016."

Hoopvol geluid

Los van wat er met de verkiezingen gebeurt, willen Bikkers en Willems een hoopvolle boodschap verspreiden met hun film over Bahar. "Alle verhalen rondom corona waren zo ellendig en zwaar. Ik ben altijd op zoek naar de positiviteit, een lichtpuntje." Toen ze de advertentie voor Corona Couriers zag, besloot ze contact op te nemen met de vrijwilligersorganisatie. "Ik vond dat zo stoer: when the shit hits the fan kan je binnen blijven zitten, maar volgens mij heb je echt ballen als je tijdens een pandemie de straat op gaat en jezelf blootstelt om anderen te helpen."

Coronakoerier is een videobrief van Bahar aan alle mensen. Willems: "De boodschap is dat we allemaal wat meer voor elkaar zouden moeten zorgen. Dan wordt het een betere wereld. We moeten meer empathie hebben voor elkaar." En zonder het van tevoren te bevroeden, lagen de antiracismeprotesten mooi in het verlengde van die boodschap. "We moeten voor elkaar opkomen, elkaar respecteren. We zijn allemaal gelijk."

'Coronakoerier' wordt op zondag 19 juli uitgezonden om 19.55 uur, bij NPO2.

Lizzy van Hees