Close

Wat ik had willen weten voordatik een huis kocht

20 juli 2020 01:07 / Persoonlijk
H Hindsight is 20/20 zeggen ze wel: achteraf weet je het allemaal zo goed. Kennis waar je zelf niks meer aan hebt, maar waar je een ander wel mee kan helpen. Daarom vragen we in deze rubriek aan ervaringsdeskundigen: wat had je achteraf bezien graag eerder willen weten? Met deze week: Lieke, over het aanschaffen van een huis.

Voor Lieke (26) en Maarten (27) was het niet alleen hun eerste huis, maar ook de eerste keer dat ze op zichzelf gingen wonen. Een huis kopen was dus extra spannend. En zoals bij veel dingen in het leven, gaat een huis kopen niet zonder horten of stoten. Nu, twee jaar na hun verhuizing, zet Lieke vijf dingen voor ons op een rij die ze graag van tevoren had willen weten voor ze een huis kocht. "We hebben ons best gedaan en de nodige voorbereidingen getroffen, maar niet alles kan goed gaan natuurlijk."

Talk it out

Hoe logisch ook, de eerste tip bleek belangrijker dan verwacht: bespreek met je partner van tevoren wat jullie willen en verwachten van het huis én het huishouden. "Het is heel belangrijk dat je samen kan praten en er ook echt samen voor gaat", vertelt Lieke. "Dat betekent niet alleen dat je op één lijn moet zitten qua wensen over het huis, maar dat je ook een realistische taakverdeling maakt over huishoudelijke taken. Ineens heb je een huishouding, extra kamers en moet je afspraken maken over wie kookt en de was doet." Heb je dit niet op orde, dan kan dat voor veel meer stress zorgen, zo vlak na de verhuizing, dan nodig is.

Stel je verwachtingen bij

Hebben jullie eenmaal jullie wensen, eisen en dromen op papier, dan kan er realistisch gekeken worden naar wat er allemaal kan. En dat begint bij de financiën. Mike is makelaar in Utrecht, en raadt aan om te gaan zitten met een hypotheekadviseur; "Het werkt niet om te gaan kijken en dan te gaan bieden", zegt hij. "Maak eerst een realistisch financieel plan, en ga daarna pas op bezichtigingen.

Met een financieel overzicht kom je niet voor verrassingen te staan

Dit kan Lieke beamen. "Ik raad aan een overzicht te maken met de leenmogelijkheden en kostenposten, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Maar," benadrukt ze, "hoe goed voorbereid je ook bent, pas op dat je niet te veel gaat verwachten. Op papier lijkt het misschien haalbaar, in het echte leven blijkt dat vaak toch niet het geval." Met een goed financieel plan kan je dit onderscheppen, én – als je het risico durft te nemen – een bod onder voorbehoud plaatsen. "Het is een risico als je het bedrag uiteindelijk toch niet rondkrijgt," zegt Mike. "Maar als je dat zorgvuldig doet, dan is de kans op een woning veel groter. De verkoper heeft dan namelijk zekerheid, en dat vinden ze fijn."

Sommige dingen ontdek je pas als je er woont

Ondanks een uitgebreide inspectie en een ogenschijnlijk fantastisch huis, zitten er altijd wel wat mankementen aan een woning. "Je kan niet alles hebben", zegt Lieke. "Ook wij niet. Met ons dak zijn we bijvoorbeeld op wat problemen gestuit. We hebben een plat dak dat tussen de vijf en tien jaar oud leek te zijn en dat zelfs bouwtechnisch goedgekeurd was. Maar toen we terugkwamen van een vakantie, zagen we dat er tóch een lekkage had plaatsgevonden. Er zat een gaatje in het dak, en die is niemand opgevallen. Dat was wel even goed balen." De les is dus: geef dus niet al je geld uit aan een mooie inrichting en woning, maar zet iets apart, want er zullen altijd wel wat verborgen gebreken de kop op steken.

Denk vooruit

"Voor we dit huis kochten, hebben we een lijstje gemaakt van wat we per se wel en niet wilden. Je wil niet elke paar jaar opnieuw op zoek naar een huis, dus moesten we ook vooruitdenken. Kinderen staan nog niet op onze radar, maar met een hypotheek en het leven dat je ergens opbouwt wil je niet na een paar jaar verplicht je biezen pakken omdat je daar geen rekening mee hebt gehouden."

"Hoe minder voorwaarden, des te fijner voor de verkoper."

"We hebben bedacht dat we minstens tien jaar hier willen blijven wonen, en misschien is er dan ooit sprake van een gezin. Daar hebben we het huis ook op uitgezocht. En mochten we geen kinderen willen, dan is dat ook prima. Dan hebben we een lekker ruim huis."

Als het écht niet lukt

Vis je nou steeds achter het net bij het bieden op huizen, en ben je ten einde raad? Dan is het aan te raden om een aankoopmakelaar in te schakelen. "Het voordeel daaraan is dat je drie dagen éérder het aanbod te zien krijgt," legt Lissa Kraaij van Lauteslager makelaars uit. "Daarna komt het huis pas op Funda, waar de bezichtingsdagen meestal enorm snel volraken. Op deze manier heb je altijd een streepje voor."

En heb je eenmaal een bezichtiging gehad bij een leuk huis én kan je een bod doen, wees dan vooral niet te veeleisend naar de verkoper toe. "Ga vooral mee in wat de verkoper wil, en let op dat je geen harde eisen stelt," vult haar collega Ben Steegenga aan. "Hoe minder voorwaarden, des te fijner voor de verkoper. Anders loop je het risico dat ze het aan een ander verkopen." Ben je bang dat het huis vol verborgen gebreken zit als je geen voorwaarden stelt, dan raden ze aan om goed met je makelaar in gesprek te gaan. "Hij of zij kan je behouden voor slechte huizen met nare verrassingen."

Marije Roorda