Close

Aminanta van Alien Mag: 'Ik miste een platform voor biculturele vrouwen'

21 juli 2020 04:07 / Persoonlijk
A Aminanta (26) is jong, ambitieus én creatief. Dat bleek wel tijdens haar afstuderen aan de Fontys Hogeschool voor Journalistiek: toen bedacht ze Alien Mag, een online platform voor vrouwen met een biculturele achtergrond. "Ik miste andere verhalen, ideeën en perspectieven bij mijn medestudenten en in de media, en wilde niet langer wachten tot gevestigde media zo'n platform op zouden richten."

"Ik heb vaak gehad dat ik voorafgaand aan een evenement mezelf afvroeg of ik de enige persoon van kleur in de ruimte zou zijn", vertelt Aminanta. "En dan adem je diep in, loop je naar binnen en weet je dat je aangestaard wordt, te maken krijgt met rare opmerkingen of microagressies en dat je je niet helemaal begrepen voelt. Als je dan eenmaal weer thuis bent, of je ziet je familie of vrienden, dán pas valt alles weer op z'n plek, voel je je weer helemaal jezelf. Dat gevoel van thuiskomen, dat wil ik geven aan Alien Mag-lezers. Alsof hun verhalen eindelijk ergens thuishoren in de media."

'Mensen verdienen het om zich gehoord te voelen in de media'

Alien Mag lanceerde in 2018, na het afstuderen van Aminanta. Ze bedacht het in haar eentje, maar al snel sprongen haar twee beste vriendinnen Imane en Naima bij, en groeide het uit tot het platform dat het nu is. Ze zijn inmiddels met z'n zessen: twee extra redacteuren én een grafisch ontwerper maken het team compleet, en samen maken ze content voor hun 3000 maandelijkse lezers. En de naam? "Bij Alien Mag mag je trots zijn op wie je bent en wordt anders-zijn gevierd. Daarom hebben we voor deze naam gekozen," legt ze uit.

"We proberen onze lezers actief te betrekken in ons maakproces," vertelt Aminanta. "De site begon met artikelen, maar dat hebben we best snel uitgebreid met brainstorms. We willen mensen in real life bij elkaar brengen, verhalen uitwisselen, horen wat er in het leven van onze lezers speelt. Daar schrijven wij dan weer over."

In januari, bij hun laatste bijeenkomst met Angelique Houtveen als spreker, werd er bijvoorbeeld veel gesproken over aandoeningen die speelden in de levens van de aanwezige vrouwen. Het gevolg? Een artikel op de site over endometriose, geïnspireerd door de verhalen. "We zijn altijd op zoek naar onderwerpen waarvan onze lezer zegt dat ze er niet veel over lezen, maar dat wel willen. Mensen verdienen het om zich gehoord te voelen in de media."

Deze meetings vonden vóór het coronavirus een paar keer per jaar plaats, en zijn altijd besloten. Dit doen ze expres, om het zo persoonlijk mogelijk te maken voor de lezers die langskomen. "Er komen dan maximaal vijftien mensen, zodat het heel intiem kan blijven."

Uitgangspunt van de artikelen op Alien Mag is het bij elkaar brengen van gelijkgestemden. "Dat is een van de belangrijkste dingen voor ons. We hebben geen gek verhaal of ingewikkelde filosofie, we willen gewoon dat mensen zichzelf terugzien in de verhalen die we maken, en dat ze mensen met dezelfde achtergrond ook kunnen ontmoeten."

Begin klein, droom groot

Het oprichten van Alien Mag was niet zo makkelijk voor de kersvers afgestudeerde Aminanta. "Ik durfde het in het begin niet eens op te zetten!" Ze lacht door de telefoon. "Ik had géén idee waar ik moest beginnen." Nadat ze het indiende als onderdeel van haar afstuderen - toen niet meer dan een idee op een A4'tje - wist ze dat ze het concept moest uitwerken. "Ik wilde niet meer wachten totdat anderen iets soortgelijks zouden oprichten, want dat ging toch niet gebeuren. Dus ik ben aan de slag gegaan: ik heb informatie ingewonnen over het starten van een site, ik heb mensen gevraagd naar hun mening over het concept, zo'n beetje iedereen in mijn omgeving is wel op een manier ingezet."

Het is de eerste keer dat ze zelf een bedrijf opricht, en dat betekent soms ook dat ze de mist in gaat. "Bijvoorbeeld het financiële gedeelte, dat is nog steeds even zoeken. Ik ben mediamaker, denk in het maken en vormgeven van verhalen. Maar cijfers? Dat is een nieuwe wereld voor me. Ik weet soms nog steeds niet waar ik aan moet kloppen voor financiering." Ze vertelt dat ze allemaal vrijwillig werken bij Alien Mag. "Ik doe het meeste vooral in de avonduren, na mijn werk als redacteur," legt ze uit. "Maar het zou fantastisch zijn als het uitgroeit tot mijn betaalde baan."

'Mijn droom is om dit fulltime en voor de rest van mijn leven te kunnen doen'

De site bestaat pas twee jaar, dus er is genoeg ruimte om groot te dromen. "Mijn droom is om over een tijdje een kantoor te hebben, helemaal zelfstandig te zijn en dit werk fulltime én voor de rest van mijn leven te kunnen doen. Als Alien Mag dan ook nog een household name zou kunnen worden, een bekende naam in het medialandschap, dan zou dat het helemaal af maken voor mij."

Ze moet lachen om een opmerking dat haar droom niet enorm onrealistisch lijkt. "Ja, misschien is het dat ook niet. Even denken." Het valt kort stil. 'Als ik nog groter zou dromen? Dan zouden we uitbreiden naar het buitenland, en een Nederlandse én een Engelse versie van de site hebben. Dat zou ik het einde vinden."

Be the change

"Voor mij voelt Alien Mag als een onderdeel van een movement," vertelt Aminanta. "We brengen een bepaald gesprek op gang, zodat latere generaties misschien geen of minder last van negatieve situaties hebben zoals wij die nu kennen." Ze doelt op een artikel dat ze onlangs publiceerde, over seksueel overschrijdend gedrag van een YouTuber. "We zijn de enige die hierover hebben geschreven. Ik ben niet trots op het feit dat we de enige waren, ik ben trots dat we een artikel hebben geschreven over een verhaal dat verteld moest worden. We hebben ervoor gezorgd dat de vrouwen die te maken hebben gehad met dit gedrag gehoord worden, terwijl dat niet altijd in hun eigen omgeving gebeurt. Door er waarheidsgetrouw en nauwkeurig over te schrijven, breng je toch een bepaald gesprek op gang."

 

 

Marije Roorda

LEES MEER OVER