Close

Sporten een moetje? Zo houd je het leuk

28 juli 2020 04:07 / Zelfontwikkeling
W We maken ons er allemaal weleens schuldig aan: jezelf streng toespreken als motivatie om te gaan sporten. Je bent dik, lui en hebt gisteren ook nog eens dat familiepak krakelingen in vijf minuten - een persoonlijk record - geïnhaleerd. Maar is zo'n mindset wel productief of zijn we onszelf onnodig aan het pijnigen? Redacteur Frederique Rote herkent het probleem dat Bustle aankaart.

Na een zware, lange en helaas niet zo hele zonnige dag lig ik uitgestrekt op de bank met een kop thee. Vanuit mijn ooghoek zie ik mijn felblauwe sportmat kwaadaardig naar mij loeren. Zo voelt het althans. Een stemmetje in mijn hoofd wat verdacht veel als mijn oude, onaardige gymleraar klinkt, gonst door mijn hoofd: 'Wees niet zo'n zachtgekookt ei, trek je sportspullen aan.' Ik ben misschien wel hard voor mijzelf, maar Jay Polish schrijft in Bustle dat ik nooit zo tegen mijn vriendin zou praten, als die een keer geen zin heeft om met mij te sporten. En verdomd: Polish heeft gelijk. Maar waarom vind ik deze negatieve aanpak dan wel geschikt voor mijzelf?

Contraproductief

"Telkens als ik met iemand te maken had die zichzelf motiveerde om te gaan sporten vanuit een soort angst, waren zij niet instaat om hun routine vol te houden", vertelt T'Nisha Symone, eigenaar van een fitnessclub, aan Bustle. "Ik heb zelf ervaren hoe contraproductief een negatieve houding is als het aankomt op sporten. Het is een constante strijd om deze slechte gewoonte af te leren, maar het heeft zeker een positieve impact op mijn algehele gezondheid. Heb dus geduld."

Veroordelende of strenge blikken van buitenaf helpen natuurlijk al niet: "Vandaag de dag is er een grote groep mensen die te maken krijgt met een negatief zelfbeeld. Dit beeld kan veroorzaakt worden door bodyshaming, maar kan ook te maken hebben met zaken zoals afkomst en geaardheid." Volgens Symone kan het dan dubbelhard aankomen als je dan ook nog eens streng voor jezelf bent. Lees jij dus een stuk over hoe je van je flabby onderarmen af kan komen in een tijdschrift? Sleep jezelf dan niet naar de sportschool onder het mom van 'ik heb flabby onderarmen waar ik vanaf moet'. Ten eerste is daar namelijk niets mis mee, en ten tweede word je dubbel afgestraft: door stemmen van buiten én die uit jezelf.

No pain no gain?

"Natuurlijk gaat sporten niet altijd een walk in the park zijn", stelt personal trainer Shantani Moore in Bustle. "Om fitter te worden moet je letterlijk je spieren afbreken, zodat deze zich weer sterker kunnen herstellen. Dat hoeft alleen niet te betekenen dat je mentaal gezien door hetzelfde proces moet gaan." Dit zorgt er namelijk voor dat je sport gaat associëren met een afstraffing en daar zit niemand op te wachten. Het gaat ook niemand écht motiveren. Volgende keer als ik de bank lig en mijn sportmat naar mij zie loeren, ga ik mijzelf dus niet verbaal aanpakken. Maar wat moet ik dan wel doen?

Does lief

Symone komt met een aantal goede tips. "Wees lief voor jezelf. Denk niet aan de workoutgoals die je voor jezelf gesteld hebt, maar probeer zoveel mogelijk in het hier en nu te zijn. Zo kan je echt van je workout genieten. Mijn playlist zit vol met artiesten die mij vertellen wat voor topper ik ben, want dat heb ik nodig!" De juiste spotify playlist kan zelfs de grootste sporthater doen bekeren. Zo heb ik een vriendin die zichzelf al vijf jaar lang sponsor van de Basicfit noemt. Geen klant, want ze is in die tijd namelijk precies twee keer gegaan. Maar tijdens een sportles begeleid door de beats van Ariana Grande was zelfs zij om: sport kan leuk zijn. Ik kan deze lijst vol met poweranthems zoals Sorry not sorry van Demi Lovato ten zeerste aanraden. Want: "Payback is a bad bitch – and baby, I'm the baddest!"

'Luister goed naar je lijf, en het vertelt je alles wat je wil weten'

Nu je dit nummer in je hoofd hebt, is het vast moeilijk om niet meteen aan de slag te gaan, maar doe rustig aan. "Probeer één keer per week te sporten als je een beginner bent. Bouw rustig aan je workoutroutine zodat het langzaam maar zeker een vast onderdeel van je leven wordt legt personal trainer Bianca Russo uit aan Bustle. "Sla sport ook gerust een keer over als je moe bent of geen zin hebt. Luister goed naar je lijf, en het vertelt je alles wat je wil weten", stelt ze. Sporten kan je ontzettend veel energie geven. Na een goede sportsessie met lekkere muziek ben ik altijd nog een tijdje na aan het dansen voor de spiegel. Aan dat moment ga ik voortaan denken als ik motivatie zoek. En niet aan dat familiepak krakelingen.

Het hele artikel van Bustle lees je hier.

Frederique Rote