Close

'Directiekamers' geeft een kijkje in de Nederlandse top

04 augustus 2020 11:08 / Samenleving
W We kennen Madeleijn van den Nieuwenhuizen allemaal van haar mediakritische account Zeikschrift, maar vandaag lanceert ze een tweede project: Directiekamers. Hoe ziet de Nederlandse top eruit?

"Het is de eerste visuele documentatie van directies, besturen, raden van toezicht en raden van commissarissen in Nederland", zegt mediacriticus en onderzoeker Madeleijn van den Nieuwenhuizen over het account waar ze de afgelopen weken aan werkte. Het is een verzameling foto's van de top in het bedrijfsleven, overheidsinstanties, de culturele sector, onderwijs en politieke partijen.

Waarom deze foto's? Omdat er meer nodig is dan alleen statistieken over topfuncties, denkt Van den Nieuwenhuizen. "Welke ogen lezen zich in, welke handen gebaren de koers, wiens lippen vormen de taal en het beleid in Nederland? Wie, met andere woorden, maakt de beslissingen en verdeelt het geld?"

Online speurwerk

Om daar antwoord op te kunnen geven is de mediacriticus in de afgelopen weken op (online) onderzoek uitgegaan. Hoe zien de organogrammen eruit? Welke namen zitten er in de top, zijn er foto's van de directieleden? "Best wat speurwerk", zegt ze zelf.

Het project gaat over representatie, macht en diversiteit, maar naast het visuele aspect, wil Van den Nieuwenhuizen haar volgers ook een aantal verdiepende en soms lastige vragen meegeven.

In een toelichting op het account schrijft ze:

"'Directiekamers' is een project bedoeld om in beeld te brengen wie er in Nederland beslissingen neemt, het geld verdeelt, het toezicht houdt. Welke ogen lezen zich in, wiens handen gebaren de koers, welke lippen vormen de taal van beleid? Als jij hiernaar kijkt, voel je je gerepresenteerd? En wat betekent representatie - welke onderdelen van identiteit zijn daarbij leidend en waarom?

Graag geef ik een paar verdere vragen mee: wat bedoelen we met diversiteit? Gender, kleur, klasse, seksualiteit, lichaamsfunctionaliteit, religie, cultuur, leeftijd? Wanneer geven we het één meer voorrang dan het ander? Wanneer is voorrang geven correctie en wanneer reductie? Welke identiteiten zijn zichtbaar en naar welke willen en mogen we vragen? En hoe weet je of het stellen van deze vragen in goede handen is? Of het wezenlijk gebeurt?'"

Neem vooral een kijkje op het account van 'Directiekamers' en laat de vragen van Madeleijn van den Nieuwenhuizen dan ook even goed op je inwerken.

Lizzy van Hees

LEES MEER OVER